Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от иновативно училище във Враца споделят знания с връстници

5
Снимка: СУ Козма Тричков- гр. Враца

Десетокласници от училище "Козма Тричков" във Враца решиха да споделят с други ученици знанията по предмет, който изучават в училище и получиха подкрепа от фондация "Благотворител" за инициативата. Те сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител". В училището, което е иновативно, изучават "финансова грамотност". Дисциплината не фигурира в учебните планове на другите училища, затова десетокласниците решават, че могат да бъдат полезни и на още ученици. Организират поредица от "Финансови работилници" в училище "Христо Ботев" в село Баница.  Участват в конкурса на фондацията "Млад благотворител" с проекта "Добре дошли в страната Финансия" и печелят трето място с инициативата си. 

"Ние сме иновативно училище, чиято иновация е насочена към изучаване на учебния предмет "финансова грамотност". Такъв учебен предмет няма в учебния план, а тъй като ние имаме опит в обучението по финанси и бизнес, решихме, че бихме могли да задълбочим и да разширим това обучение като въведем този предмет финансова грамотност в рамките на избираемата подготовка във всички паралелки на училището от пети до десети клас. Когато вече сме на финала на реализирането на този проект, се появи конкурсът на фондация "Благотворител" и една от паралелките, които изучават финансова грамотност реши, че би могла да се включи в този конкурс "Млад благотворител"  с идеята учениците да споделят със свои връстници това, което те вече имат като знания и умения. От наша, от учителска гледна точка, е важно един проект да има мултиплициращ ефект, да не остане затворен само в рамките на училището, а да стигне до повече хора, които да усетят ползите от реализирането на тази идея", каза директорът Нели Борчева.

Десетокласниците решават да споделят знанията си с ученици от училища в малки населени места и така се насочват към село Баница, обясни Йоана Шумаклийска.

"С моите съученици след като получихме информация за  конкурса, решихме знанието, което сме добили да не остава само за нас, а да го предадем на хора и деца, които имат нужда от това, на които ще е полезно и занапред в живота."

Методът, по който преподават в Баница, е обучение на ученици от техни връстници, разказва Александра Димитрова.

"Движехме се по определен план, по определени теми, една от тях беше сами да съставяме бюджет. Другата беше "Не е достатъчно да чукнеш на дърво", за да покажем, че не е достатъчно само да се надяваме за да  се получи всичко по най-добрия начин, а трябва да се работи за това. "Спестяване" беше следващата ни тема, която е наистина важна, защото не всички осъзнават как парите изчезват без дори да разберем."

"Не искахме това, което учим да остане само за нас. Искахме да го раздадем на другите, за да покажем нещо, което е необходимо в живата, за да научим децата, които не са в иновативно училище, да управляват совите пари, " обясни Неда Борисова.

Подкрепата която получават от участието си в конкурса, за да осъществят идеята си, е хиляда лева, но истинската награда са приятелствата, които създават, казаха учениците.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не..

публикувано на 24.06.24 в 14:00

8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Даряването на коса е благороден акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които преминават през трудния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба често има дълбоко емоционално и психологическо въздействие, защото намалява тяхното самочувствие и социална увереност. В този контекст даряването на коса се превръща в един благороден акт,..

публикувано на 24.06.24 в 12:06

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00