Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След сигнали проверяват как се санира блок във Видин

16
Снимка: Радио ВИДИН

Проверка на един от 13-е блока, които се санират във Видин по европейска програма, извърши комисия от Община Видин, предизвикана след подадени от живущите сигнали за неизпълнени или изпълнени некачествено дейности по време на санирането, както и на такива, описани в доклада за енергиен одит. 

Проверката беше извършена от заместник-кмета по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев, Мариела Петкова- гл. експерт в отдел "Устройство на територията" и като възложител по проекта, Ангел Ангелов- ст. специалист в отдела, Мариана Иванова като външен консултант, която е и представител на Областното представителство на Камарата на строителите- Видин. Присъства Валентин Кръстев- управител на "КИД ПЛЮС", фирмата, която извършва санирането, представители на етажната собственост. Отсъствието на строителния надзор, който е от Пловдив, беше обяснено с това, че срещата е спешна, а той е уведомен предишния ден и не може да се организира и да пристигне във Видин на следващия. 

Тъй като изпълнителят през втория месец на строителните дейности отказа да разговаря с определения от живущите за контрольор, с тази задача ме ангажираха мен съседите, председател съм и на Сдружението на собствениците и като такъв съм част от целия процес. Преди проверката с етажната собственост взехме решение да напишем забелязаните пропуски и некачествено изпълнение, а аз да ги прочета на членовете на комисията. 

Проверката започна с качеството на замазката, качвана на покрива- изгоряла от жегата и съответно загубила свързващите си свойства, на която е извършен ремонт след сигнал на живущите. Обясниха ни, че изпълнителят е взел проба и е предоставил на Общината резултатите от изпитването на циментовата замазка.

"Това сме го говорили хиляди пъти. Има при мен протокол, нося ти го този протокол. Те са си взели проба. И ти го давам сега", каза Мариела Петкова.

Проблем за нас е и недовършеното укрепване на провисналата стреха, защото обектът е пред приключване.

"Ще бъде ли укрепен покривът? Да чуем главния изпълнител, да знаем какво има да се прави още. Аз разбрах, че тези рамки се работят и ще бъдат поставени. Както са поставени горе трябва изцяло да бъде укрепена стрехата. Имам информация от главния инженер, ако отговорът е "да", няма смисъл повече да се коментира. Ако се направи укрепването, тъй като в проекта, знаем всички, първото нещо, условие беше, да се свали старата хидроизолация, да се видят проблеми по покрива и по стрехите, да се отстранят и да се извърши укрепване на стрехите. И лично сме говорили с проектанта и с надзора и отговорите бяха, че ако не се укрепи, ще спрат обекта", обясни живущ от блока.

"Покривът, ако има нарушения, ще бъдат коригирани", заяви заместник-кметът Светослав Скорчев.

На покрива вече са положени два пласта хидроизолация. Ламаринени обшивки са сложени само на двата борда. При обследването в част "Архитектура" сред задължителните мерки е записано именно подмяната на съществуващите метални обшивки. Затова през април входирахме молба до Общината архитектът по част "Архитектура" на работния проект да посочи детайл и всяко от местата, на които да бъдат поставени ламаринените обшивки. На проверката на покрива беше обсъдено дали да не се поставят допълнителни битумни ленти за обкантване на края на хидроизолацията и комина.

Друг от проблемите е, че по цокъла на северната фасада е положен стиропор /EPS/, а не фибран /XPS/ . 

"Да, беше написано, че навсякъде по цокъла трябва да бъде 2 см XPS. Обаче, явно има техническа грешка и той затова го сложи тогава, когато още работеше. Проектантът е коригирал в заповедната книга и е написал да се направи по цокъла XPS 10", обясни Мариела Петкова.

Уточнено беше и че след продължаване на работа през пролетта по цокъла на другите фасади е полаган фибран. 

Притесненията ни са, че поставените подпрозоречни первази не са цели, а от по две части и ще пропускат вода, защото от тях вече има разлепени. 

Проблем възникна и с изолирането на сградата отдолу. По таваните на сутерена, на който са гаражите и мазетата, няма да бъде полагана топлоизолационна система:

"В проекта е посочено минерална вата, гипсокартон, шпакловка. Сега излезе грешка в проекта. Т.е. ние няма да имаме изолация отдолу. Ако е грешка в проекта, моля да го впишете в заповедната книга... Как да сигнализираме за нещо нередно като само грешки в проекта..."

От фирмата изпълнител обясниха, че са отпушили някои чучури и че това е дупка, през която влиза студът и се нарушава термомостът, а презумпцията на това да има чучур е, когато терасата е отворена и вали дъжд или сняг оттам да може да се отводни. Живущи попитаха дали няма да влиза студът под или над гаражните врати, подмяната на които не влиза в проекта.

"Чучурите трябва да ги оправят, това сме го говорили", каза Мариела Петкова.

Комините не са преработвани от изпълнителя и няма да бъдат ремонтирани, защото не са енергийна мярка.

"Да се оправят комините, това е част от покрива. Не стига, че покривът баш не го оправиха като хората, а като за капак и комините. Чучурът на терасата цяла зима не беше оправен. Не сме я и мили, но тя е отворена тераса, водата, която се събира, отива надолу към стиропора... Бордовете няма ли да се измажат с мазилка, защото са само на шпакловка?... Комините може би трябва да се оправят, защото са разбити. Навсякъде по другите блокове са правени комините. При мен в две стаи няма изолация на прозорците...", посочиха членове на етажната собственост с какво не са съгласни.

Единият капак за достъп до покрив беше изработен некачествено, което проверяващите видяха на място. Същият беше свален от покрива и предаден на ръководителя на обекта сутринта на 26 май. Вечерта, час след края на работния ден на работниците капакът си стоеше на същото място на тротоара без надзор. След проверката изпълнителят си поиска и прибра капака, след което монтира нов
Единият вход беше без входна врата 2 седмици, тъй като се наложи да бъде преработена, защото нямаше стъклопакет. 

Тъй като останаха още необсъдени въпроси, беше взето решение да се дискутират на последваща среща в Общината и в присъствието на строителния надзор. Като например, променената височина на цокъла на северната фасада, преди полагането на фибрана на покрива не са извършени ремонтни дейности при компрометирани участъци, а арматурата в замазката не е вързана на билото.

Очакваме и експертно становище колко време ще издържи изолацията по северната фасада, тъй като не е нанасян дълбокопроникващ грунд преди полагането на изолационните пана; вътрешното обръщане също е без грунд; дебелината на използваните два пласта хидроизолация, защото съгласно доклада от обследването дълготрайността на използваните елементи трябва да е 30 години; какви са причините за появилия се мухъл в апартаментите на първия етаж, при посочено в работния проект, че при заложените и използвани материали не трябва да има мухъл и влага.

Тези и още въпроси ще бъдат дискутирани на среща днес от 14.00 часа при заместник-кмета Светослав Скорчев, на която ще присъстват всички участници в строителния процес.

След срещата така и не беше подписан констативен протокол със забележки и срокове за отстраняването им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00