Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Смутитата на Ивайло Захариев, които ще вдъхновят деня ви

Снимка: колаж Ивайло Захариев

Днес ще си поговорим с една многопластова личност, с която вече сме ви срещали. Той е от онези хора, които притежават повече от един талант. Ивайло Захариев е барист и е от Видин. Той всеки сезон измисля нещо ново и актуално. С идването на пролетта и лятото, Иво сътвори поредните напитки, съобразени със сезона и различните вкусове. Некомерсиален и винаги внимателен към детайла и усещането за иновативното, за качеството и вида на това, което предлага на своите клиенти. Зад неговите вкусни творения, стои много мисъл, проби и четене.

"Ако малко повече се замислим, ще видим, че природата в различните сезони ни дава различни плодове и зеленчуци, които всъщност дори организмът има нужда от тях точно тогава. Да кажем, например, както е копривата. Като дойде пролет, да кажем, организмът има повече нужда от желязо и т.н., както и други плодове и зеленчуци, билки... Това, което предлагам аз, основното и главното в случая, това са смутита. И двете са моя разработка - едното е мое много любимо "Green detox" смути и се оказа, че на хората също им стана любимо. Не предполагах, защото е доста дръзко, както обичам да го описвам - една експлозия от вкусове. Това, което има вътре в него - киви, краставица, лайм, джинджифил, лимон и босилек. Доста от хората са малко резервирани към някои от съставките, но пък често пъти като го опитат, имат една много интересна реакция, одобрителна. Всеки от десет човека, всеки осми или девети, реагира положително."

 Фактът, че хората, които са предубедени след това стават почитатели на това специфично смути, радва още повече Ивайло.

"Има значение дали консумираш един продукт сам по себе си, или го консумираш в колаборация с други съставки. Пак ще спомена, че това, което "джуркаме" на бара, както обичам да казвам, то си е както се готви в кухня, само че методите са други. Произвеждаме напитки, съответно в случая за смутитата- плодове, зеленчуци и т.н., така че вкусът е съвсем различен, когато го завъртиш с нещо друго и исках пак да подчертая това за сезонното - стремя се винаги да се съобразявам със самия сезон, защото е и доста интересно, когато се съобразиш, а и най-вече ти е под ръка конкретният продукт."

Миналата година Ивайло участва в приготвянето на коктейли във видинското село Флорентин, където се проведе Международният фестивал на динята и пъпеша. Той приготвя два вида алкохолни коктейла - единият е с диня и бърбън, а другият - с пъпеш и бял ром. 

Сезонните продукти са гаранция за по-свеж вкус, защото пресните зеленчуци и плодове винаги се усещат.

"Всъщност това е идеята. Когато говорим примерно за барманство и човек иска да консумира коктейл. Един път да е сезонен плодът, който използваме, втори път да е наистина свеж плод, да не е нещо замразено, две в едно." 

Важно е да се отбележи, че по правило смутитата съдържат само натурални съставки и в тях не се добавят захар и млечни продукти. Тъй като за приготвянето на смути плодовете и зеленчуците се блендират/пасират, те съдържат голямо количество фибри. Тези напитки могат да съдържат и твърди протеини или мазнини, което допринася за балансиран прием на макронутриенти, а също така и засища.

Ивайло е човек, който не се стреми към комерсиалното и винаги прави нови неща:

"Ако трябва малко да обобщя моята работа накратко, с новите неща, които вкарвам - всичко се върти около две, три неща. Визията определено е едно от тях, след като вече човек го е видял и иска да го опита. Другото, на което залагам, е качество. Първо качество на самите продукти, с които работя и се стремя да има такова и второ, качество от получения вкус, който е на финал при приготвянето. И третото нещо е наистина да е полезно. Така че, за зеленото смути мога да кажа - босилекът, който така доста хора са резервирани към него, всъщност е една от най-полезните съставки, защото общо казано, той е много полезен за стомаха, но и не само. Типично като билка, може да се сервира по всякакъв начин, било като чайове, било някакви мехлеми и т.н. Фактически, това съчетавам аз, че хем човек консумира нещо, което би му било приятно, хем същевременно ще му бъде и полезно."  

Другото смути, което приготвя, е по-балансирано и меко.

"Основно е с ананас и банан, които леко се припокриват като вкус. Бананът дава консистенция, ананасът дава характерната му свежест, а също така и киселинност. И това, което съм прибавил вътре, като щрих, което придава вече чар, това е канелата, канела на прах и кокосови стърготини, които са доста приятни, особено в колаборация с ананас е доста готино."

Освен смутита, Иво приготвя и млечни шейкове, които са любими на по-малките.

"Говорим за млечна напитка, която е на основата на прясно мляко. Тук да подчертая, че използвам прясно мляко, не UHT, охладено и се прибавят вътре пресни плодове, в случая банан и ягода. Защо банан и ягода? Защото почти всички обичаме банан и ягода, дори трябва да подчертая, че това е любимата напитка на децата, наред със студения шоколад. И освен дръзките неща, които опитвам да предлагам, иновативни, трябва да има някакви класики и смятам, че именно това е една от класиките... Слага се и бита сметана. Самата напитка, чисто като облик, придобива друга визия, става много по-хубава. Който обича шоколад - слагам и топинг шоколад отгоре и съответно и визията е на ниво и самият вкус е много по-компонентен."

Можете да опитате красивите и вкусни смутите и шейкове, които Ивайло приготвя, на фестивала "Summer vibes Festival 2023", който ще се проведе близо до крепостта "Баба Вида" във Видин на 10-и и 11-и юни (събота и неделя).

Може да видите още от напитките на Иво тук.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Премиера във Враца разказва за откриването на мощите на свети Йоан Кръстител в България

Премиерата на най-новия документален филм на общественика Христо Илиев -   "Духовният остров Св. Иван" ще се състои във Враца. Лентата разказва историята на о-в Свети Иван, разположен край Созопол в Черно море. Това е най-големият български остров, с богато историческо и духовно значение. Именно там екип, ръководен от проф. д.и.н. Казимир..

публикувано на 27.01.25 в 15:15

Отбелязваме Седмицата на брака с конкурс за двойки

Отбелязваме Седмицата на брака за 14-ти път в България, от 2012 година. Оттогава насам тя се разраства с всяка следваща година, благодарение на участието и подкрепата на уважавани личности и организации, представители на институции, църквата, медиите, предприемачи и съмишленици. Седмицата на брака е международна инициатива, провеждана ежегодно..

публикувано на 27.01.25 в 15:00

В "Музикална зона": Хуанес - един от най-известните латиноамерикански певци

  Истинското му име е Хуан Естебан Аристисабал. Колумбийският поп и рок певец Хуанес е роден през 1972 година в градчето Каролина дел Принсип. Още ненавършил 7-годишна възраст, Хуанес вече бил наясно, че ще посвети живота си на музиката. 16-годишният Хуанес създава първата си група – Ekhymosis, в която той е водещ вокал и китарист. През 1998..

публикувано на 27.01.25 в 09:00

"Неделник" от 26 януари 2025 година

Вчера Българското националното радио отбелязва своя 90 ти рожден ден. Да ни е честито. "Без радио не мога" - това споделя Ангелина Петкова от Монтана. Тя е на 86 години, най-възрастната радиожурналистка в града. С Ангелина Петкова ни среща кореспондента ни в Монтана Любо Андреев. Йодановден по стар стил отбелязаха във..

обновено на 26.01.25 в 18:43

Ангелина Петкова: "Без радио не мога"

Без радио не мога. Това казва Ангелина Петкова от Монтана . Тя е на 86 години, най-възрастната радио журналистка в града. Първите стъпки в професия прави в Трявна. Обучава се в Българското национално радио под ръководството на Анна Шинева, Николай Джунов, Борислав Бояджиев и Михаил Минков. И до ден днешен Ангелина се чува по телефона с Божана..

обновено на 26.01.25 в 14:10

Да приемем Христос като най-скъп гост за наша радост и наше спасение

Неделята, в която се намираме днес е Петнадесета неделя след Неделя подир Въздвижение.  Днешната неделя  е посветена на евангелското събитие – срещата на Господ Иисус Христос със  Закхей , началник на митарите и богат за онова време човек. "Йерихон, палмовият град, отново бе развълнуван. Вестта за  изцеряването на слепия просяк..

публикувано на 26.01.25 в 08:00

"Проект Северозапад" възстанови социалната кухня

Възрастни хора в 10 населени места от община Мездра обслужва в момента социалната кухня към фондация "Проект Северозапад" , която възстанови дейността си от началото на годината. Продължават записванията. От неправителствената организация са готови да доставят обяд на достъпни цени до повече населени места, обясни директорът на фондацията Яна Рупева..

публикувано на 24.01.25 в 16:44