Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защитен ли е Северозападът от унищожителна градушка

Градушката с размери на лешник
Снимка: БНР

Активният сезон по градозащита с ракетен способ започна тази година на 14 май, съобщиха от Изпълнителна агенция "Борба с градушките" (ИАБГ). Противоградова защита се осъществява над около 22 милиона дка в 9 области- Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 263 ракетни площадки към тях.

ИАБГ припомня, че е обезпечила осъществяването на операциите по изкуствени въздействия към момента с 14 633 противоградови ракети.

Дъждовете обещават реколтата тази година да е богата, но нестабилното време не изключва и опасността от градушки. До какво водят климатичните промени, породени от дейността на човека, обяснява Апостол Дянков, ръководител на Програма "Климат и енергия" към WWF България:


"Това е една много важна тема, която доста ни засяга, защото предизвиканите от човека климатични изменения имат сложни, комплексни последици както върху климата и екосистемите, така и върху човека. Някои от директните последици, които ние виждаме като щети, са например щетите от градушки и наводнения. Те със сигурност ще се увеличават и ние трудно ще можем да ги планираме, защото тук става въпрос