Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

4
Снимка: арх. Рада Стефанова, Личен архивАрхитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин. От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във Франция. В него участват работещи вече архитекти от България, които желаят да се специализират в сферата на опазването на недвижимото културно наследство, преподавателите са от Франция и от България.

Една от причините Видин да бъде избран за провеждането на ателието е забележителното недвижимо културно наследство на града, обясни архитект Рада Стефанова, ръководител на курса от българска страна. 

"Курсът е четири семестъра и води началото си от 2000 година, когато архитект Пиротска го организира, съвместно с колеги от Франция и имаме щастието и в момента да присъства тук и с нейния опит да помага в провеждането на ателието. Преподаватели към курса са специалисти в областта на история на архитектурата; на материалите - тяхната патология и реставрация; консервация; реставрация и международно законодателство по опазване на недвижимото културно наследство", каза архитект Стефанова. 

Тя отбеляза, че преди определяне на мястото за провеждане на ателието винаги се извършва сериозна проучвателна дейност.

"Имаше и други кандидатури за ателието. Но идвайки във Видин, ние видяхме, че има забележително културно наследство, което е малко позабравено, малко позагърбено, но с много потенциал. Много пъти ателието е било на тема "Възрожденска жилищна архитектура" - този път видяхме тук възможност да имаме различни видове архитектура. Това дава възможност да се получи една по-широка палитра от познания и от обекти, върху които нашите курсисти да приложат познанията си", каза архитект Стефанова. И допълни, че сред причините да бъде избран Видин е и радушният прием от страна на кмета на общината Цветан Ценков.

В рамките на ателието курсистите проучват и заснемат архитектурни обекти от различни исторически епохи в развитието на Видин. Те включват отоманската фортификационна система с две от капиите - Пазар капия и Еничар капия; сградата на бившата земеделска банка на площад "Бдинци"; Художествената галерия "Никола Петров" заедно с променадата покрай река Дунав, както и сградата на бившата дизелова централа. Архитект Стефанова обясни, че в резултат от работата на курсистите ще бъде създадена напълно безвъзмездно една документация, която е задължителната база, за да могат да се предприемат каквито и да е действия по отношение на обекти-паметници на културата. 

Ръковидителят на курса от френска страна архитект Ришар Дюпла обясни, че курсистите работят с голям хъс и ентусиазъм, а една от целите е те да разберат еволюцията на Видин и мястото, което заемат в него проучваните обекти

"Идвайки тук, ние намерихме един град, който има забележително богатство като архитектура и архитектурно наследство. Намерихме един град, който има много силна идентичност, която обаче не винаги е била оценена, не винаги е била оценена нейната специфичност, малко е позагърбена. И в момента ние се опитваме да преоткрием града с неговата история и с неговото историческо богатство. Ние поставяме на курсистите и урбанистични задачи, защото искаме да ги накараме да мислят за отношението на града и Дунав - реката, която всъщност определя и града", посочи архитект Дюпла. 

Таня Митакиева и Александър Младенов са част от екипа, ангажиран с проучване на видинските капии - задача, която има своите предизвикателства, за които курсистите разказаха.

"Обектът е изключително интересен и всъщност е ключов за градоустройственото развитие на града. Така че неговото разбиране и съответно мерките за опазване, които се надяваме да предложим и да бъдат ефективни, ще дадат отражение в цялостното усещане на града", посочи Александър Младенов

"Крепостната стена и въобще укрепителните съоръжения на Видин са огромни - те се простират в целия град. Това е едно от предизвикателствата, тъй като чисто териториално трябва да покрием много голяма площ. Другият проблем е, че не всички съоръжения са в много добро състояние, това също в известна степен ни затруднява. Но пък всички хора са много любезни и съдействат с каквото могат", допълни Таня Митакиева

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

За 20-та година фондация "Благотворител" осигурява стипендии на младежи, лишени от родителска грижа

Фондация "Благотворител" вече 20 години подкрепя младежи, лишени от родителската грижа, за да могат да се развиват. Осигурява месечни стипендии за ученици в гимназията, както и за студенти първокурсници. Помощта е за младежи от социални заведения, или такива, които  са загубили родителите си и са настанени при роднини. Важно условие за учениците е..

публикувано на 22.09.23 в 15:10

Враца става отново книжен град

Враца става място на незабравими литературни срещи и емоции благодарение на петото издание на литературния фестивал "Враца - книжен град" . Организираното от Регионална библиотека "Христо Ботев" събитие ще се проведе от 28 до 30 септември . Директорът на врачанската библиотека Силвия Павлова разказа, че преди пет години започнали малко плахо..

публикувано на 22.09.23 в 14:25

"Игрите на 90-те" ще забавлява деца и родители в Монтана

Монтана днес ще се върне назад в 90-те години и ще стане едно истинско игрище за деца и техните родители. Знаем, че децата днес не познават света без технологиите. Те растат около супер ангажираните си родители и за тях електронните устройства са най-често използваното средство за забавление. Точно поради тази причина сайтът "Призни" започва..

публикувано на 22.09.23 в 14:00

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16