Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

4
Снимка: арх. Рада Стефанова, Личен архив



Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин. От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във Франция. В него участват работещи вече архитекти от България, които желаят да се специализират в сферата на опазването на недвижимото културно наследство, преподавателите са от Франция и от България.

Една от причините Видин да бъде избран за провеждането на ателието е забележителното недвижимо културно наследство на града, обясни архитект Рада Стефанова, ръководител на курса от българска страна. 

"Курсът е четири семестъра и води началото си от 2000 година, когато архитект Пиротска го организира, съвместно с колеги от Франция и имаме щастието и в момента да присъства тук и с нейния опит да помага в провеждането на ателието. Преподаватели към курса са специалисти в областта на история на архитектурата; на материалите - тяхната патология и реставрация; консервация; реставрация и международно законодателство по опазване на недвижимото културно наследство", каза архитект Стефанова. 

Тя отбеляза, че преди определяне на мястото за провеждане на ателието винаги се извършва сериозна проучвателна дейност.

"Имаше и други кандидатури за ателието. Но идвайки във Видин, ние видяхме, че има забележително културно наследство, което е малко позабравено, малко позагърбено, но с много потенциал. Много пъти ателието е било на тема "Възрожденска жилищна архитектура" - този път видяхме тук възможност да имаме различни видове архитектура. Това дава възможност да се получи една по-широка палитра от познания и от обекти, върху които нашите курсисти да приложат познанията си", каза архитект Стефанова. И допълни, че сред причините да бъде избран Видин е и радушният прием от страна на кмета на общината Цветан Ценков.

В рамките на ателието курсистите проучват и заснемат архитектурни обекти от различни исторически епохи в развитието на Видин. Те включват отоманската фортификационна система с две от капиите - Пазар капия и Еничар капия; сградата на бившата земеделска банка на площад "Бдинци"; Художествената галерия "Никола Петров" заедно с променадата покрай река Дунав, както и сградата на бившата дизелова централа. Архитект Стефанова обясни, че в резултат от работата на курсистите ще бъде създадена напълно безвъзмездно една документация, която е задължителната база, за да могат да се предприемат каквито и да е действия по отношение на обекти-паметници на културата. 

Ръковидителят на курса от френска страна архитект Ришар Дюпла обясни, че курсистите работят с голям хъс и ентусиазъм, а една от целите е те да разберат еволюцията на Видин и мястото, което заемат в него проучваните обекти

"Идвайки тук, ние намерихме един град, който има забележително богатство като архитектура и архитектурно наследство. Намерихме един град, който има много силна идентичност, която обаче не винаги е била оценена, не винаги е била оценена нейната специфичност, малко е позагърбена. И в момента ние се опитваме да преоткрием града с неговата история и с неговото историческо богатство. Ние поставяме на курсистите и урбанистични задачи, защото искаме да ги накараме да мислят за отношението на града и Дунав - реката, която всъщност определя и града", посочи архитект Дюпла. 

Таня Митакиева и Александър Младенов са част от екипа, ангажиран с проучване на видинските капии - задача, която има своите предизвикателства, за които курсистите разказаха.

"Обектът е изключително интересен и всъщност е ключов за градоустройственото развитие на града. Така че неговото разбиране и съответно мерките за опазване, които се надяваме да предложим и да бъдат ефективни, ще дадат отражение в цялостното усещане на града", посочи Александър Младенов

"Крепостната стена и въобще укрепителните съоръжения на Видин са огромни - те се простират в целия град. Това е едно от предизвикателствата, тъй като чисто териториално трябва да покрием много голяма площ. Другият проблем е, че не всички съоръжения са в много добро състояние, това също в известна степен ни затруднява. Но пък всички хора са много любезни и съдействат с каквото могат", допълни Таня Митакиева

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26