Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом


Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище. Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър Маринов". С тях работи режисьорът от Видин Малин Маринов, който ръководи и студиото за кино и театър на видинското читалище: 

"Работим от известно време с ученици  от 3-ти до 7-и клас в Детската театрална школа към читалище "Постоянство". Това е един проект с училището, което е Второ основно "Константин Фотинов", един проект към Министерството на културата. Това беше един спектакъл с най-малките, сега предстоят още два - "Дървеното конче" от Иван Теофилов и "Излет" от Ран Босилек. Мисля, че премиерата мина прилично, успешно. Естествено, винаги могат да се постигнат и по-добри резултати, но като за първи път мисля, че мина успешно. В момента във всяка група работят по пет деца. Мисля, че се справят чудесно, дори тези, малките, пожелаха да участват в следващите спектакли, да ми помагат в постановката, в режисурата. За мен това също ще бъде удоволствие. По този начин те биха могли да научат повече неща..."

Цветелин Бойчев след премиерата. Снимка: Малин Маринов
Цветелин Бойчев е едно от децата в актьорския състав на "Училищно звънче". Четвъртокласникът в Основно училище "Константин Фотинов" мечтае един ден да стане актьор, затова е сред първите, кандидатствали в Детската театрална школа на читалището. В спектакъла се превъплъщава в един от главните герои и любимец на много деца и възрастни - врабчето Чир. Но за да получи ролята, участва в кастинг, а след това с голям ентусиазъм се включва в репетициите, за да стигне и до сцената. 

"Бях едно от най-познатите врабчета - Чир, но също така бях и дете. Но в същото време за мен беше удоволствие да играя Чир, защото много ми допадна като герой. Някак си аз се включих и станах като него. Много ми допадна Чир като герой. Има прилики между мен и него, има и разлики. Ще започна с приликите. Чир има може би чувство за хумор, аз също. А разликата е, че той е започнал от началото на учебната година и се е отказал, а аз не се отказвам лесно по принцип. Упорит съм доста и ако искам нещо, не се отказвам..." 

Под ръководството на Малин Маринов децата упорито подготвят следващите си спектакли, представленията се очаква да се състоят през юли. 

Галерия

Вижте още

За 20-та година фондация "Благотворител" осигурява стипендии на младежи, лишени от родителска грижа

Фондация "Благотворител" вече 20 години подкрепя младежи, лишени от родителската грижа, за да могат да се развиват. Осигурява месечни стипендии за ученици в гимназията, както и за студенти първокурсници. Помощта е за младежи от социални заведения, или такива, които  са загубили родителите си и са настанени при роднини. Важно условие за учениците е..

публикувано на 22.09.23 в 15:10

Враца става отново книжен град

Враца става място на незабравими литературни срещи и емоции благодарение на петото издание на литературния фестивал "Враца - книжен град" . Организираното от Регионална библиотека "Христо Ботев" събитие ще се проведе от 28 до 30 септември . Директорът на врачанската библиотека Силвия Павлова разказа, че преди пет години започнали малко плахо..

публикувано на 22.09.23 в 14:25

"Игрите на 90-те" ще забавлява деца и родители в Монтана

Монтана днес ще се върне назад в 90-те години и ще стане едно истинско игрище за деца и техните родители. Знаем, че децата днес не познават света без технологиите. Те растат около супер ангажираните си родители и за тях електронните устройства са най-често използваното средство за забавление. Точно поради тази причина сайтът "Призни" започва..

публикувано на 22.09.23 в 14:00

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16