Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом


Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище. Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър Маринов". С тях работи режисьорът от Видин Малин Маринов, който ръководи и студиото за кино и театър на видинското читалище: 

"Работим от известно време с ученици  от 3-ти до 7-и клас в Детската театрална школа към читалище "Постоянство". Това е един проект с училището, което е Второ основно "Константин Фотинов", един проект към Министерството на културата. Това беше един спектакъл с най-малките, сега предстоят още два - "Дървеното конче" от Иван Теофилов и "Излет" от Ран Босилек. Мисля, че премиерата мина прилично, успешно. Естествено, винаги могат да се постигнат и по-добри резултати, но като за първи път мисля, че мина успешно. В момента във всяка група работят по пет деца. Мисля, че се справят чудесно, дори тези, малките, пожелаха да участват в следващите спектакли, да ми помагат в постановката, в режисурата. За мен това също ще бъде удоволствие. По този начин те биха могли да научат повече неща..."

Цветелин Бойчев след премиерата. Снимка: Малин Маринов
Цветелин Бойчев е едно от децата в актьорския състав на "Училищно звънче". Четвъртокласникът в Основно училище "Константин Фотинов" мечтае един ден да стане актьор, затова е сред първите, кандидатствали в Детската театрална школа на читалището. В спектакъла се превъплъщава в един от главните герои и любимец на много деца и възрастни - врабчето Чир. Но за да получи ролята, участва в кастинг, а след това с голям ентусиазъм се включва в репетициите, за да стигне и до сцената. 

"Бях едно от най-познатите врабчета - Чир, но също така бях и дете. Но в същото време за мен беше удоволствие да играя Чир, защото много ми допадна като герой. Някак си аз се включих и станах като него. Много ми допадна Чир като герой. Има прилики между мен и него, има и разлики. Ще започна с приликите. Чир има може би чувство за хумор, аз също. А разликата е, че той е започнал от началото на учебната година и се е отказал, а аз не се отказвам лесно по принцип. Упорит съм доста и ако искам нещо, не се отказвам..." 

Под ръководството на Малин Маринов децата упорито подготвят следващите си спектакли, представленията се очаква да се състоят през юли. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Модата и възрастта: Стилни съвети за всяка житейска фаза

Модата е универсален език, който всеки човек може да използва, за да изрази себе си. Независимо от възрастта, стилът и облеклото могат да отразят личността и жизнените ни фази. В днешното издание на "Модни лабиринти"  ще разгледаме темата как модата се променя и адаптира спрямо различните етапи от живота ни.  Например тийнейджърите често..

публикувано на 12.08.24 в 16:30

Видин се готви за панаир

На 23 август се открива  Видинският панаир . Според съобщението на Общината това издание на изложението ще предложи голямо разнообразие от изделия и хранителни продукти на занаятчии, производители и фирми от България и чужбина, различни демонстрации и дискусии, атракциони и забавления за малки и големи и съпътстваща концертна програма с участието на..

публикувано на 12.08.24 в 14:30
Счупени елементи по детските съоръжения има на площадките в центъра на града.

Детски площадки във Видин са в лошо състояние

Сигнали за изпочупени детски площадки във Видин продължават да постъпват в Радио ВИДИН. Родители негодуват, защото много от местата за игра в града са в лошо състояние поради липсата на редовна поддръжка и обновяване. Износените и повредени съоръжения не са безопасни за децата. Недостатъчно осветление, неподходящите настилки и липсата..

публикувано на 12.08.24 в 14:30

Нов автобус ще обслужва линията Оряхово-София

До края на месеца общинската транспортна фирма в Оряхово ще пусне в движение нов модерен автобус по линията, която свързва крайдунавския град със София. Преди година и половина оряховската управа взе в свои ръце междуградския транспорт, след като районът остана откъснат от другата част на страната, без обществен превоз до областния център във Враца..

публикувано на 12.08.24 в 13:00

Семейство от Кула стана жертва на обир в Унгария

Зорница Лалова от град Кула , заедно със съпруга си, са станали жертва на кражба на парична сума в Унгария . Те пътували за Западна Европа с цел покупка на лек автомобил. Обирът е станал от неизвестни извършители през нощта, буквално за секунди, разказва жената.  "2.30 часа през нощта стана кражбата на петия паркинг. Спряхме малко да..

публикувано на 12.08.24 в 11:09

Чудното в чудесата на Божия Син

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Велик е нашият Бог, който твори чудеса; и никога разказите за неговите чудеса нямат свършване. Няма очи, които да са видели всички тези чудеса; нито има език,..

публикувано на 11.08.24 в 08:00

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35