Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 юни 2023 година

Снимка: Любо Андреев

С цветни чадъри е украсен  площад "Алеко Константинов" в центъра на Монтана. Инициативата е по повод 26 юни- Международен ден за борба с наркоманията.

При земетресение трябва да се изчака на най-безопасно място да премине трусът и тогава да се напусне сградата. Това каза за Радио ВИДИН инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране във връзка с вчерашното земетресението, чийто епицентър бе на 3 км от Асеновград и с магнитуд от 4.7 по Рихтер.

Мариета Георгиева е назначена за заместник-министър на образованието и науката. Мариета Георгиева заема тази длъжност за втори път, като на същия пост е била и през 2022 г.

Парламентът одобри единодушно решение, с което държавата може да прави разходи и трансфери в рамките на постъпленията в хазната, без приет бюджет за тази година. Социалните плащания са гарантирани до приемането на нов бюджет, увери финансовият министър Асен Василев, според когото хазната разполага с 10 милиарда лева.

Продължава по стандартния график изплащането на пенсиите за юни. То започна на 7 юни и ще продължи до 20 юни. От Националния осигурителен институт съобщават, че на сайта на института има нова електронна услуга, свързана с правото на хората да бъде продължено изплащането на инвалидната им пенсия или на добавката за чужда помощ и след изтичането на срока на експертното решение на ТЕЛК. 

Корабоплаването по Дунав е нормално, няма критични участъци, които да ограничават газенето на плавателните съдове. Нивото на реката в началото на българския участък значително се е повишило. Това обясни директорът на дирекция “Речен надзор - Лом” към Агенция “Морска администрация” капитан Тони Тодоров. Според него не се очакват изненади с пропускането на по-големи водни маси и от хидротехническото съоръжение Железни врата на сръбска територия. Днес нивото в началото на българския участък от реката е между 600 и 700 см.

До края на юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар с друг. Желаещите да сменят личния си лекар трябва да попълнят регистрационна форма за постоянен избор.

Окръжен съд – Враца търси кандидати за съдебни заседатели към същия съд с мандат 2024 – 2028 г. Процедурата за кандидатстване бе открита с решение на Общинския съвет – Враца, взето на 30 май.

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ традиционно засилва контрола в селското стопанство с активизирането на земеделския сезон. Акцент при проверките ще бъде законосъобразното възникване на трудовите правоотношения. 
Дискусия на тема "Заедно срещу дискриминацията и предразсъдъците" се провежда във Видин. Форумът е по инициатива на "Организация Дром" и е сред дейностите, подкрепени от програма "Правосъдие" на Европейската комисия. 
Комисия, инициирана от Община Видин, е проверила състоянието на река Тополовец при видинското село Градец. Кметът Илия Томов обясни за Радио ВИДИН, че няколко пъти е подавал сигнали за почистване на коритото на реката, която минава през населеното място. 

С представяне на изложба с експонати от фонда на Видински митрополит Дометиан, Държавен архив - Видин ще отбележи Международния ден на архивите - 9 юни. По традиция на празника ще бъдат отличени дарител, читател и приятел на архива за 2022 година, съобщи началникът на Държавен архив - Видин Светлана Кръстева. Включените в изложбата експонати са постъпили във Видинския архив през 2022 година и ще бъдат представени за първи  път. Началният час на събитието е 17:30 в изложбената зала на Държавен архив - Видин.

Професионалната гимназия по производствени технологии (ПГПТ) в Лом бе домакин на тридневна програма за мобилност по Националната програма „Иновации в действие“.

Над 6000 лева са събрани по време на благотворителния концерт "Децата правят чудеса" във Видин. Идеята на организаторите  - дамски "Инър Уийл клуб", е със средствата да бъдат закупени пейки с формата на разтворена книга.

Българският музикант, който живее в Дания и развива своята кариера на концертмайстор и преподавател - Веселин Демирев, се завръща на врачанска сцена след концерт със Симфониета-Враца през изминалия сезон.

За четвърта поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival, съобщават от Общината. Той ще се проведе на 10-и и 11-и юни край крепостта „Баба Вида“. Както и при предишните издания, мисията на фестивала е да откъсне децата от интернет пространството, да им покаже един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния свят. 

По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30