Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 8 юни 2023 година

Снимка: Любо Андреев

С цветни чадъри е украсен  площад "Алеко Константинов" в центъра на Монтана. Инициативата е по повод 26 юни- Международен ден за борба с наркоманията.

При земетресение трябва да се изчака на най-безопасно място да премине трусът и тогава да се напусне сградата. Това каза за Радио ВИДИН инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране във връзка с вчерашното земетресението, чийто епицентър бе на 3 км от Асеновград и с магнитуд от 4.7 по Рихтер.

Мариета Георгиева е назначена за заместник-министър на образованието и науката. Мариета Георгиева заема тази длъжност за втори път, като на същия пост е била и през 2022 г.

Парламентът одобри единодушно решение, с което държавата може да прави разходи и трансфери в рамките на постъпленията в хазната, без приет бюджет за тази година. Социалните плащания са гарантирани до приемането на нов бюджет, увери финансовият министър Асен Василев, според когото хазната разполага с 10 милиарда лева.

Продължава по стандартния график изплащането на пенсиите за юни. То започна на 7 юни и ще продължи до 20 юни. От Националния осигурителен институт съобщават, че на сайта на института има нова електронна услуга, свързана с правото на хората да бъде продължено изплащането на инвалидната им пенсия или на добавката за чужда помощ и след изтичането на срока на експертното решение на ТЕЛК. 

Корабоплаването по Дунав е нормално, няма критични участъци, които да ограничават газенето на плавателните съдове. Нивото на реката в началото на българския участък значително се е повишило. Това обясни директорът на дирекция “Речен надзор - Лом” към Агенция “Морска администрация” капитан Тони Тодоров. Според него не се очакват изненади с пропускането на по-големи водни маси и от хидротехническото съоръжение Железни врата на сръбска територия. Днес нивото в началото на българския участък от реката е между 600 и 700 см.

До края на юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар с друг. Желаещите да сменят личния си лекар трябва да попълнят регистрационна форма за постоянен избор.

Окръжен съд – Враца търси кандидати за съдебни заседатели към същия съд с мандат 2024 – 2028 г. Процедурата за кандидатстване бе открита с решение на Общинския съвет – Враца, взето на 30 май.

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ традиционно засилва контрола в селското стопанство с активизирането на земеделския сезон. Акцент при проверките ще бъде законосъобразното възникване на трудовите правоотношения. 
Дискусия на тема "Заедно срещу дискриминацията и предразсъдъците" се провежда във Видин. Форумът е по инициатива на "Организация Дром" и е сред дейностите, подкрепени от програма "Правосъдие" на Европейската комисия. 
Комисия, инициирана от Община Видин, е проверила състоянието на река Тополовец при видинското село Градец. Кметът Илия Томов обясни за Радио ВИДИН, че няколко пъти е подавал сигнали за почистване на коритото на реката, която минава през населеното място. 

С представяне на изложба с експонати от фонда на Видински митрополит Дометиан, Държавен архив - Видин ще отбележи Международния ден на архивите - 9 юни. По традиция на празника ще бъдат отличени дарител, читател и приятел на архива за 2022 година, съобщи началникът на Държавен архив - Видин Светлана Кръстева. Включените в изложбата експонати са постъпили във Видинския архив през 2022 година и ще бъдат представени за първи  път. Началният час на събитието е 17:30 в изложбената зала на Държавен архив - Видин.

Професионалната гимназия по производствени технологии (ПГПТ) в Лом бе домакин на тридневна програма за мобилност по Националната програма „Иновации в действие“.

Над 6000 лева са събрани по време на благотворителния концерт "Децата правят чудеса" във Видин. Идеята на организаторите  - дамски "Инър Уийл клуб", е със средствата да бъдат закупени пейки с формата на разтворена книга.

Българският музикант, който живее в Дания и развива своята кариера на концертмайстор и преподавател - Веселин Демирев, се завръща на врачанска сцена след концерт със Симфониета-Враца през изминалия сезон.

За четвърта поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival, съобщават от Общината. Той ще се проведе на 10-и и 11-и юни край крепостта „Баба Вида“. Както и при предишните издания, мисията на фестивала е да откъсне децата от интернет пространството, да им покаже един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния свят. 

По публикацията работи: Стефка Павлова
Вижте още

Снимката на 27 септември 2023 година

Новата ваксина срещу COVID-19 вече е налична в Регионалната здравна инспекция във Видин.  Ваксината може да бъде поставена в имунизационния кабинет на здравната инспекция или при личните лекари.  Централната избирателна комисия изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за местния вот на 29 октомври. Жребият беше..

публикувано на 27.09.23 в 18:00

"Нощ на литературата" в Монтана

"Нощ на литературата" е инициатива, която се провежда по едно и също време в различни европейски градове.  България се включва за единадесета поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература. Известни личности ще четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана..

публикувано на 27.09.23 в 14:37

Полицията иззе дрехи и обувки от магазин в Криводол

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в Областната дирекция на МВР във Враца иззеха стока от магазин в Криводол . Проверката е извършена вчера, 26 септември.  Криминалистите установили, че в обекта се извършва търговия с дрехи , носещи името и логото на търговски марки, без съответното разрешително от представителя на..

публикувано на 27.09.23 в 11:45

Ученик от Мездра получи награда за достойна постъпка

Кристиян Панов , ученик в IV "б" клас на Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Мездра получи грамота от началника на Районното управление в града, в присъствието на директора на учебното заведение Галя Богданова. Отличието му беше връчено за извършена от него достойна постъпка. Момчето е намерило и предало изгубено портмоне с пари на..

публикувано на 27.09.23 в 11:32

Библиотеката във Враца представя изложба за първата Мис България

Датата 27 септември 1837 година е приета за начало на организираната краеведска дейност в България и се отбелязва като Ден на краеведа . По повод празника врачанската библиотека отправи покана за документална изложба, посветена на първата Мис България - Люба Йоцова. Това обясни за Радио ВИДИН  Калина Тодорова от отдел "Краезнание" в културната..

публикувано на 27.09.23 в 09:48

Симфониета Враца отбелязва с концерт две кръгли годишнини

По инициатива на кмета Калин Каменов и с подкрепата на диригента на Симфониета Враца - Христо Павлов, във Враца ще се проведе спектакъл, с участието на популярни изпълнители.  Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на врачанката Радосвета Бояджиева - първата жена диригент в България и 50-годишнината от създаването на..

публикувано на 27.09.23 в 09:32

Инициативна група помогна за ремонта на храма в Гаганица

Ремонтиран е храмът в Гаганица . Група ентусиасти, чиито корени са от населеното място, се обединяват около каузата да помогнат за обновяването на църквата "Свети Георги Победоносец" в берковското село, обясни Пламен Гергов , жител на Гаганица:  "Отстранени са течовете от покрива. Една част от фасадата вътре, по-точно лявата, беше станала на..

публикувано на 27.09.23 в 08:26