Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видинският архив представя изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан"

Снимка: Радио Видин

Фрагмент от Посоките на делника, 09.06.2023
Аудио файлът е със субтитри
Изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан" ще бъде открита днес, 9 юни, в Държавен архив - Видин. Ще бъдат показани експонати, които са нови постъпления в архивния фонд на митрополит Дометиан, разказа Светлана Кръстева, началник на Държавен архив - Видин. 

"Ще представим едно от най-ценните ни дарения от изминалата 2022 година - именно част от документалния фонд на Видински митрополит Дометиан. В тази изложба сме включили изцяло отличията, които той е получавал в работата си като архимандрит, епископ, митрополит видински през целия си житейски път. Ще могат да се видят много ордени, плакети, грамоти, с които е награждаван приснопаметният Дометиан. Например в една витрина са обособени плакетите и почетните знаци, които са дадени на Видински митрополит Дометиан при обявяването му за почетен гражданин на Видин, на Монтана, на Лом, на град Кула, на Берковица. Има почетни знаци на Чипровци, на Вършец", обясни началникът на видинския архив. 


Документалният фонд на Видински митрополит Дометиан, по негово лично поръчение приживе, се предава от църковния историк Борис Цацов, обясни Светлана Кръстева. 


"Фондът е постъпвал на два пъти. През 2020 година и през 2022 година. В една изложба в памет на Видински митрополит Дометиан ние представихме част от документите, които са постъпили, а сега за първи път представяме изцяло веществените материали - а именно ордени, плакети, призове, които е получавал, значки", каза още началникът на видинския архив. 


Представянето на изложбата е част от програмата за отбелязване на Международния ден на архивите - 9 юни. На празника видинският архив също така ще награди дарител, читател и приятел на архива за 2022 година, допълни Светлана Кръстева.

Началният час на събитието е 16:00, в изложбената зала на Държавен архив - Видин.


Вижте още

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през септември

В поредното издание на "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"- Видин през септември. От фондацията посрещнаха  партньори от Сърбия, а хората, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция посетиха дневния център към сдружение за лица с умствени затруднения. Отправиха се на еднодневна..

публикувано на 29.09.23 в 16:45

101 радиоапарата от цял свят ще бъдат показани във Враца

Колекция от над 100 радиоапарата представя във Враца Петър Тодоров. По професия той е пожарникар и живее в Згориград , но преди около 15 години съвсем случайно се заражда страстта му към старите радио апарати.  Историята на Петър започва след като става свидетел на пожар, в който почти изгаря частен имот, собственост на негов познат. Едни от..

публикувано на 29.09.23 в 16:33

"Програма достъп до информация" връчва годишните си награди

За 21-ви път  Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така организацията отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам. Вече над 26 години фондацията следва мисията си да спомага за упражняването на правото на информация. От своето създаване през 1996..

публикувано на 28.09.23 в 13:02

За книжен фестивал се готвят в Челопек

Първото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите  ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в известното като първото българско село на книгата -  Челопек . Организатори на проявата са Сдружение „Книгини“ и Народно читалище „Огнище - 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински..

публикувано на 28.09.23 в 12:19

В "Музикална зона" на 28 септември 2023 слушаме Four80East

Те се двама експериментатори от канадския град Торонто, студийни музиканти, изявяващи се напоследък все по-често на живо и по клубните сцени с най-добрите съвременни джаз изпълнители. Класифицирането на музиката не им е присъщо, но в тяхното творчество могат да намерят място понятия като ню джаз, електро джаз, фънк, ейсид джаз. Страхотно..

публикувано на 28.09.23 в 09:00

Краевед с призив: Да създадем карта на времето на Северозапада

Датата 27 септември 1837 година е приета за начало на организираната краеведска дейност в България и се отбелязва като Ден на краеведа. Свързва се с писмото на Юрий Венелин до Васил Априлов, написано на този ден преди 186 години, в което той предлага да се организира събирането на краеведски материали - песни, стари ръкописи и др. В наши дни..

публикувано на 27.09.23 в 15:10

Танцов клуб в Монтана обновява костюмите си със средства по национална програма

Клубът по модерни танци "Дъга" към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс (ОДК) "Ние, врабчетата" в Монтана спечели финансиране по Националната програма на Министерството на образованието и науката "Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците",  с максимален резултат от 100 точки. Проектът на..

публикувано на 26.09.23 в 15:10