Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Успешно приключва "Резиденция Баба" в Синаговци

Утре, 10 юни, от 18.00 часа в центъра на видинското село е официалното закриване

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Измина месец от началото на "Резиденция Баба" в село Синаговци. Инициативата е на Фабрика за идеи и дава възможност на млади хора да гостуват за определен период от време на възрастни жители в малките населени места. Резиденцията във видинското село ще приключи утре, 10 юни, с програма. Тя ще започне от 18:00 часа с изложба "Резиденция баба" в местното читалище"Наука". Втора изложба, наречена "ЕДИН/е/НИЕ" ще бъде открита пред стенописа до спирката, направен от Мирела Караджова, където тя ще разкаже за идеята ѝ. Концертът на другата резидентка - Теодора Лилас и местни таланти е от 19:00 часа, а от 21:00 часа ще бъде излъчен филмът "ЕДИН/е/НИЕ", който разказва за стенописа.

"Резиденция Баба" се прави с артисти за първи път, каза Теодора Лилас:

"Идеята е да има една интересна интеракция между нас, като артисти, и местните хора. И в тази интеракция да се родят артистични проекти, които ние да споделим с хората, а местните да са част от тях... Аз съм главно по музикалната част. Имам няколко готови авторски песни, а някои авторски песни се родиха тук. Пяхме ги заедно с хората от селото... В селото е имало много талантливи хора, но не са толкова активни. Трябва да им се даде инерция и мисля, че се получи... Ако трябва да нарисувам селото, то това ще е един божур..."

Мирела Караджова е изрисувала стената на стара сцена в центъра на Синаговци:

"За първи път съм във Видинския край с тригодишната ми дъщеря Мелодия. Винаги, когато отивам на дадено място, аз знам, че това е един двустранен процес. Вярвам във вселенския закон, че човек много дава, но и много взима. Получихме достъп до живота на селото. Дойдох с идеята, че трябва да им дам нещо интересно и красиво. Така се роди идеята за стената. Получи се една много красива история, която ще опиша в кратък филм... Всички много ми помагаха. Много ни помогнаха и от читалището, където бяха повечето от нашите изяви. Кметът на селото дори направи символична първа копка на обекта, който изрисувам. Получи се едно сплотяване и нека всички в селото да му се радват и да са доволни..."

По време на "Резиденция Баба" в Синаговци имаше много съпътстващи прояви - рисуване, пеене, куклен театър и цирк. 

Повече - в звуковите файлове.


Вижте още

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през септември

В поредното издание на "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"- Видин през септември. От фондацията посрещнаха  партньори от Сърбия, а хората, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция посетиха дневния център към сдружение за лица с умствени затруднения. Отправиха се на еднодневна..

публикувано на 29.09.23 в 16:45

101 радиоапарата от цял свят ще бъдат показани във Враца

Колекция от над 100 радиоапарата представя във Враца Петър Тодоров. По професия той е пожарникар и живее в Згориград , но преди около 15 години съвсем случайно се заражда страстта му към старите радио апарати.  Историята на Петър започва след като става свидетел на пожар, в който почти изгаря частен имот, собственост на негов познат. Едни от..

публикувано на 29.09.23 в 16:33

"Програма достъп до информация" връчва годишните си награди

За 21-ви път  Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така организацията отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам. Вече над 26 години фондацията следва мисията си да спомага за упражняването на правото на информация. От своето създаване през 1996..

публикувано на 28.09.23 в 13:02

За книжен фестивал се готвят в Челопек

Първото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите  ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в известното като първото българско село на книгата -  Челопек . Организатори на проявата са Сдружение „Книгини“ и Народно читалище „Огнище - 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински..

публикувано на 28.09.23 в 12:19

В "Музикална зона" на 28 септември 2023 слушаме Four80East

Те се двама експериментатори от канадския град Торонто, студийни музиканти, изявяващи се напоследък все по-често на живо и по клубните сцени с най-добрите съвременни джаз изпълнители. Класифицирането на музиката не им е присъщо, но в тяхното творчество могат да намерят място понятия като ню джаз, електро джаз, фънк, ейсид джаз. Страхотно..

публикувано на 28.09.23 в 09:00

Краевед с призив: Да създадем карта на времето на Северозапада

Датата 27 септември 1837 година е приета за начало на организираната краеведска дейност в България и се отбелязва като Ден на краеведа. Свързва се с писмото на Юрий Венелин до Васил Априлов, написано на този ден преди 186 години, в което той предлага да се организира събирането на краеведски материали - песни, стари ръкописи и др. В наши дни..

публикувано на 27.09.23 в 15:10

Танцов клуб в Монтана обновява костюмите си със средства по национална програма

Клубът по модерни танци "Дъга" към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс (ОДК) "Ние, врабчетата" в Монтана спечели финансиране по Националната програма на Министерството на образованието и науката "Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците",  с максимален резултат от 100 точки. Проектът на..

публикувано на 26.09.23 в 15:10