Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По-скъп ток от 1 юли: Как да пестим електроенергия

Снимка: Радио ВИДИН

Възможно е цените на тока за бита да бъдат увеличени повече отколкото беше предварително обявеното поскъпване с 3.63%. Това стана ясно от изказване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Причината е пусната на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е по-скъпа, заради което цената ѝ ще влезе в общия микс.

Увеличение на тока с 3,44% беше заложено от дружеството, което обслужва Северозападна България, в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране, обсъден публично на 1 юни.

Това ще се отрази на поскъпналия вече живот, посочват видинчани:

"Разбрах, че се увеличава, макар да не разбрах на какво основание определят такива цени... Какво да кажа? Непоносимо е, защото доходите и пенсиите са ниски... Разбира се, че ще ми се отрази, аз съм безработен... Колкото повече минава времето, толкова по-ясно е, че никога няма да има ред в държавата, няма как да живеем адекватно... Колко още ще вдигат всичко? Когато вдигат енергийните източници, това значи скок на всички останали цени."

Поради използването на климатици през летните дни консумацията на електроенергия нараства с над 10%. Възможно ли е да се увеличи обаче нивото на енергийната ефективност през лятото без да се повишат и сметките с това? 

"Има много начини за пестене на енергия, но те зависят от нашето поведение. Уредите в готовност - всички ел. уреди, цялата електроника, знаем, винаги една малка червена лампичка, която показва, че уредът е изключен, но е на стендбай, така че харчи електроенергия, макар и малко. Ако съберете всички уреди и ги умножите по 365 дни, трябва да ви кажа, че се получават левове разлика. Добрата идея е тези уреди да са зад главен ключ, ако имаме разклонител, с едно копче да изключваме всички през нощта, когато не ги ползваме. Трябва да си изградим навик всяка вечер да пестим като не работят на такъв режим", обясни Богомил Николов, директор на "Активни потребители".

Боравенето с климатик също съдържа много потенциал за енергоспестяване, поясни още експертът. При избор на охлаждаща система от съществено значение е нивото на енергийна ефективност на продукта.

"По-добре да е по-голям, отколкото са нуждите на помещението, тогава той няма да се натоварва и няма да гори толкова ел. енергия, отколкото да е по-малък и да не може да достига тази температура. Тогава той ще работи на пълна пара и няма да спестява нищо. Другата важна особеност, която трябва да се знае е, че при по-ниски температури зимата, неговият коефициент на ефективност драстично спада. Климатикът е най-ефективен при положителни температури, когато навън е 35 градуса, тогава е и най-икономичен. Ако температурата е -15, климатикът няма да бъде толкова енергийно спестовен. Трябва да има редовна профилактика и почистване на климатика, на неговите елементи, филтри, за да може да работи максимално икономично. Дали трябва да бъде включен постоянно или да изключваме и включваме? Бих казал, че ако работи постоянно, това наистина е по-ефективно, защото климатикът има автоматизация в себе си."

От асоциацията започнаха кампания за колективна покупка на охлаждащите уреди. 

Пестенето на електрическата енергия спомага за икономии в семейния бюджет, отбелязаха още видинчани, които ги попитахме дали харчат по-малко ток през лятото.


"Стига да има желание, всеки може да пести... Климатикът работи постоянно... Зимата се харчи повече, тогава е студено... През лятото се ползват много климатици, но си мисля, че тях ги пускаме още повечко през зимата... Живея в блок, не ползвам отопление... Няма как да се пести, не харесваме жегата... Трябва да съчетаем да ни е хладно, хем да спестим някой друг лев."

Предстои комисията регулатор да изчисли колко ще е допълнителното оскъпяване, а след това да вземе допълнително решение. Окончателната цена на тока за бита ще бъде определена в края на месеца, ще влезе в сила от 1 юли и ще важи за едногодишен период.
БНР подкасти:

Вижте още

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през септември

В поредното издание на "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"- Видин през септември. От фондацията посрещнаха  партньори от Сърбия, а хората, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция посетиха дневния център към сдружение за лица с умствени затруднения. Отправиха се на еднодневна..

публикувано на 29.09.23 в 16:45

101 радиоапарата от цял свят ще бъдат показани във Враца

Колекция от над 100 радиоапарата представя във Враца Петър Тодоров. По професия той е пожарникар и живее в Згориград , но преди около 15 години съвсем случайно се заражда страстта му към старите радио апарати.  Историята на Петър започва след като става свидетел на пожар, в който почти изгаря частен имот, собственост на негов познат. Едни от..

публикувано на 29.09.23 в 16:33

"Програма достъп до информация" връчва годишните си награди

За 21-ви път  Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така организацията отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам. Вече над 26 години фондацията следва мисията си да спомага за упражняването на правото на информация. От своето създаване през 1996..

публикувано на 28.09.23 в 13:02

За книжен фестивал се готвят в Челопек

Първото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите  ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в известното като първото българско село на книгата -  Челопек . Организатори на проявата са Сдружение „Книгини“ и Народно читалище „Огнище - 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински..

публикувано на 28.09.23 в 12:19

В "Музикална зона" на 28 септември 2023 слушаме Four80East

Те се двама експериментатори от канадския град Торонто, студийни музиканти, изявяващи се напоследък все по-често на живо и по клубните сцени с най-добрите съвременни джаз изпълнители. Класифицирането на музиката не им е присъщо, но в тяхното творчество могат да намерят място понятия като ню джаз, електро джаз, фънк, ейсид джаз. Страхотно..

публикувано на 28.09.23 в 09:00

Краевед с призив: Да създадем карта на времето на Северозапада

Датата 27 септември 1837 година е приета за начало на организираната краеведска дейност в България и се отбелязва като Ден на краеведа. Свързва се с писмото на Юрий Венелин до Васил Априлов, написано на този ден преди 186 години, в което той предлага да се организира събирането на краеведски материали - песни, стари ръкописи и др. В наши дни..

публикувано на 27.09.23 в 15:10

Танцов клуб в Монтана обновява костюмите си със средства по национална програма

Клубът по модерни танци "Дъга" към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс (ОДК) "Ние, врабчетата" в Монтана спечели финансиране по Националната програма на Министерството на образованието и науката "Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците",  с максимален резултат от 100 точки. Проектът на..

публикувано на 26.09.23 в 15:10