Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 юни 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Церемония по символична "първа копка" за реконструкция на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" се състоя днес, 9 юни, между видинските села Кутово и Сланотрън. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе ще бъдат заменени с нови.


Върховният административен съд (ВАС) отмени три наложени финансови корекции на местната администрация във Враца на обща стойност от над 10 милиона лева. Първото решение на ВАС, в полза на общината, е за корекция в размер на над 9 300 000 лв. по проекта за воден цикъл.


Във Враца приключи асфалтирането на няколко улици и облагородяването на терена около тях. Дейностите са финансирани със средства от местната хазна.


Срокът на частичното бедствено положение на територията на община Берковица се удължава до 15 юни, съобщават от общинската администрация. Припомняме, че обилните валежи в Берковско през изминалата седмица нанесоха щети за близо 1 500 000 лева. Кметът Димитранка Каменова коментира, че средства за възстановяване на инфраструктурата ще се търсят от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.


Корабоплаването по река Дунав е нормално, няма критични участъци, които да ограничават газенето на плавателните съдове. Нивото на реката в началото на българския участък значително се е повишило. 


Неизвестни извършители са изключили електрическото захранване на стълбовете в парк "Калето" в Монтана и охранителните камери са спрели.


Областна администрация Видин бе отличена с Приз в категорията „За най-много почистени места“ в рамките на проведената през 2022 г. кампания „Да изчистим България заедно“, съобщават от управата. Наградата бе връчена днес в град София по време на ежегодната национална среща на партньорите на най-мащабната доброволческа акция у нас. Областна администрация-Видин ще се включи отново в кампанията, която ще се проведе на 16 септември, под надслов „Готови сме!“. 


Третиране срещу кърлежи и бълхи на тревните площи в града и селата на територията на община Лом ще започне днес, 9 юни, от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06.00 ч., информират от местната общинска управа. При неблагоприятни метеорологични условия обработките ще бъдат отложени до стабилизиране на времето.  

Дискусията на тема "Заедно срещу дискриминацията и предразсъдъците" се проведе във Видин. Форумът е по инициатива на "Организация Дром" и е сред дейностите, подкрепени от програма "Правосъдие" на Европейската комисия. 

Александър Спасов потегли от Видин, а амбицията му е да измине разстоянието от над 700 километра на трасето "Дунав ултра" само за три дни. Желанието му е да мотивира и други незрящи хора да го последват. 

Почти три месеца отне ремонтът на фонтан на централния площад в Кула. След реновирането, компрометираното съоръжение е възстановено.


Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин празнува своята 60-годишнинаТържествено шествие на ученици, съпровождано от Градски духов оркестър, премина през централната част на града.


Ученици от Основно училище " Св. св. Кирил и Методий" в Мездра проведоха форум срещу употребата на цигари, наркотици, алкохол и енергийни напитки. Те изнесоха презентации пред ръководството на училището, родители и съученици.


Седемнадесетото издание на традиционния торлашки събор "Када кум прасе и ти вречу" беше официално открито днес, 9 юни, във видинското село Чупрене. Съборът ще бъде 3 дни, като ще има множество участници от народни читалища, които ще представят своите програми. Всяка вечер е организиран концерт. 

За поредна година местната администрация организира празник за най-малките жители на Враца. Творчески работилници, спортни игри и томбола с много награди са малка част от програмата на празник „Усмивка“.


От утре, 10 юни,се ограничава движението в двете посоки по път I-1 (път Е-79 - бел.ред.) между Мездра и Лютидол, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Временната организация в участъка е за изпълнението на строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път.


Юни е месецът с най-много валежи в годината. Месечната сума на валежите през юни вече е изпълнена. Дъжд се очаква до края на седмицата.

По публикацията работи: Георги Жиков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И във Видин не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. На проведените днес консултации о бластният управител Ани Арутюнян представи квотното разпределение в съставите на районните избирателни комисии. РИК 05 в област Видин ще се състои от 13..

публикувано на 01.09.24 в 17:35

Видинският драматичен театър откри новия творчески сезон

Общинският драматичен театър "Владимир Трандафилов" откри днес новия творчески сезон с първа репетиция "на маса". Заглавието, което видинският театър ще подготви за публиката е "Бог високо" - пиеса на проф. Кирил Топалов. Режисьор на постановката ще е Минчо Събев, а сценографията ще бъде дело на Богдан Гешев. Пиесата е свързана с историята на Видин и..

публикувано на 01.09.24 в 15:00

Назначават служебно РИК - Монтана

Централната избирателна комисия ще трябва да определи състава на Районната избирателна комисия в Монтана. Това стана ясно след като к онсултациите за избор на Районна избирателна комисия в Монтана, при областния управител инж. Калин Хайтов, се провалиха. 13 са членовете на РИК Монтана. За председател ГЕРБ – СДС предложи Габриела Николова, която бе..

публикувано на 01.09.24 в 13:44
Община Враца

Избраха директор на общинско предприятие във Враца

Сашко Вълков остава директор на общинското предприятие "Спорт и туризъм" във Враца. Той ще бъде начело на дружеството през следващите 3 години, след като спечели конкурс за поста. Възложител на състезанието беше Община Враца. Вълков спечели овакантената позиция от предишния началник Кирил Кирков с оценка от Много добър 4.50. На този етап не е ясно..

публикувано на 01.09.24 в 13:00

Кметът на Враца инспектира строителството на Е-79

Кметът на Враца Калин Каменов инспектира строителството на международния път Е-79 в отсечката между Мездра и Ботевград. Градоначалникът опроверга медийните спекулации, че по трасето не се работи. По думите на Каменов най-голяма активност има на подлеза при Мездра. Изцяло е премахната старата железопътна линия и контактната мрежа, което позволява..

публикувано на 01.09.24 в 11:00

Бойница отбеляза празника си

С празнична програма Бойница отбеляза традиционния събор на селото. Откриването на празничните дни бе вчера на площада от кмета Анета Генчева, която пожела на жителите и гостите: "По стара традиция в Бойница отбелязваме Богородица. Закрил ница на семейството, на майките и  на децата. Пожелавам ви от все сърце да посрещате много, много такива..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Свикват консултации за РИК Враца

Областният управител на Враца Николай Николов ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за състав на РИК – Враца. Консултациите за избор на членове на Районна избирателна комисия ще се проведат днес, 1 септември от 11.00 часа в Заседателната зала на областната администрация. Съгласно Изборния кодекс, консултациите при..

публикувано на 01.09.24 в 07:42