Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасни ли са язовирите в Северозапада

Снимка: Община Монтана

Има ли опасни язовири в на територията на Северозападна България? Проверяват ли се те и какво се прави за обезопасяването им? Има ли необходимост от спешни ремонти на някои от тях на фона на случващото се през последните дни? Това попитахме представители на държавни и общински структури, които отговарят за предотвратяване на щетите.

"Язовир "Огоста" за последните два дни покачи водното си ниво с 1.5 метра и днес в 8:00 часа е с кота 192.29 или обем от 384 млн. кубически метра", коментира ситуацията с най-големият язовир в региона хидроинженерът Игор Репкин,  ръководител звено Хидротехнически район – Монтана към "Напоителни системи" ЕАД – клон Мизия.

"В момента от язовира се изпускат около 76 кубически метра /m³/ в секунда вода в река Огоста, поради това, че сме ограничени, тъй като има високи води в долното течение на река Огоста, а би трябвало да изпускаме още вода, за да спрем покачването на нивото на язовира. Така че, в момента, в който имаме успокояване на нивото на реката в долното течение, ще има отваряне за още водни маси от язовир "Огоста". 

Язовирът изпуска около 6.5 млн.m³ за денонощие и трябва поне около 10 млн.m³, за да можем да стабилизираме нещата. За последните 24 часа притокът към язовира определено намалява, но все още е значителен и ние трябва по най-бързия начин да го занулим, т.е. да не позволяваме ново покачване на водата в язовира.   

Другите два язовира, които са засегнати и имат водосбор в планинската част на област Монтана, това е язовир "Клисурица", който в момента се източва с помощта на хора от пожарната. Софийска е групата и сме много благодарни за това нещо. Нивото вече се е успокоило и е около преливника. Там обаче имаме аварийна ситуация, тъй като имаме разрушаване на основния изпускател в резултат на три последователни преливания на водни маси през него.   

Язовир "Смирненски"- вторият по големина язовир- при него също се работи на основния изпускател. Също изказвам своята благодарност на тези хора, които дълго време помагат и в момента преливането през него е почти е прекратено. Около 2 m³ в секунда сега изливат през преливното съоръжение. 

Другите два язовира са във Вълчедръмско и Ломско. При тях нямаме някакви проблеми. Те са в нормални граници. Там не е имало такива валежи и такива явления, каквито имаше в Балкана, където основният проблем бяха валежите между 4-ти и 5-и юни, както и между 16-и и 17-и юни. Тогава имаше над 100 литра на квадратен метър в почти целия водосбор. Това доведе до тези високи нива и до преливане на по-малките и напълването на язовир "Огоста". 

Моята оценка за обстановката е, че се подобрява. Очаквам до утре да занулим "Огоста", което е основният проблем и да спре преливането в другите два язовира, с което смятам, че първият етап сме го изпълнили. Това е превенцията и следва вторият етап - много внимателно, съгласно нормативните документи, спадане и на трите язовира, тъй като има условие, че не трябва нивото да се понижава повече от 10-12 см на денонощие. Което нас ни ограничава, тъй като ние получаваме от природата наведнъж 150 см, а после трябва по 10-12 да спадаме на денонощие, но няма как. Просто не трябва да се допускат никакви обрушавания или други повреди по язовирната стена и прилежащите скатове...

Това е вече 18-и ден откакто се борим тук и крайно време му е вече да спре. Защото твърде много се покачи водата в язовир "Огоста" и доста дълъг период ще ни е нужен за неговото източване. А това е много сложен процес, свързан с основния изпускател, с постоянно наблюдение, но аз съм убеден, че ще постигнем нужния резултат, защото имаме добри специалисти...", добави инж. Репкин.

Още информация за броя и състоянието на язовирите в Северозападна България, стопанисвани от клон "Видин" и клон "Мизия" на "Напоителни системи" ЕАД; състоянието на отводнителните помпени станции и дунавските диги, както и мнение за ситуацията с язовир "Христо Смирненски", на който съдия изпълнител продаде заради дългове част от защитните съоръжения преди години- целите интервюта с инж. Лилия Замфирова- управител на "Напоителни системи" ЕАД, клон "Видин",  инж. Людмила Тошева- управител на "Напоителни системи" ЕАД, клон "Мизия" и Димитър Димитров, кмет на село Смирненски /взети в аванс/ - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51