Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 18 юни 2023 година

23
Снимка: Красимир Каменов

Тук е "Неделник" брой 461-и. Спомени от миналото със старите видински вестници ще ви развесели в началото. Предстои ви и слеща с авторката на "Самодивски сезони", Искра Урумова. Тя ни потапя в магията на билките с новата си книга "Коя е билката". Тове е съвместно издание с потомствения билкар Елионора Недялкова. С нея си говорим и за "Еньовден". В село Долни Вадин в Народно читалище "Съзнание-1927" започна инициативата „Село назаем - за нашите деца“. Към групата деца тази година са включени и деца, които само летуват в селото. За това ни разказва Анелия Радулова секретар на читалището. По традиция във видинското село Кутово ще отбележат "Петровден" с курбан за здраве в двора на църкавата "Св. св. Петър и Павел". Службата ще започне в 9.30 часа, а след това ще бъде раздаден курбана, обясни за Радио ВИДИН секретарят на местното читалище Татяна Любенова. В село Остров се готвят за голям празник на летния "Атанасовден" на 5 юли. От рано започваме, защото 25 юни е крайният срок за записване за участие. А програмата наистина е интересна. Всъщност много са празниците организирани тази година, защото местното читалище Развитие - 1903 отбелязва своята 120 годишнина, обясни секретаря на читалището Анелия Бенкина. Ели Лозанова - Апостолицата ще ни овкуси с подготовката на фестивала "Бабина душица", а Цветан Дочев - Дедо Скръц отново ни е приготвил интересни рецепти. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Защо се забави изпълнението на двата големи проекта на ВиК - Видин

Близо до приключване е реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин . Другият голям проект на дружеството е реконструкцията на главния канализационен колектор , който е продължение на водния цикъл от 2015 година. Това съобщи управителят на ВиК- Видин инж. Илко Илиев.  "И двата проекта се забавиха..

публикувано на 28.02.24 в 17:25

Хилда Казасян изнася концерт-спектакъл във Враца

"Да обичаш Гершуин" - новият концерт-спектакъл на Хилда Казасян и Плевенската филхармония, стартира своето турне от Враца . Градът е избран не случайно, каза известната джаз певица, която досега гостува в българския Северозапад с двата си филмови проекта „Да послушаме кино“ с любими песни от български филми, „Световното кино в музика“ със..

публикувано на 28.02.24 в 15:29

Защо децата лъжат и как да се справим с това?

В съвременното общество, в което взаимодействието се изгражда върху основата на доверие и честност, лъжата представлява сложен проблем, особено когато става въпрос за деца. Лъженето при децата е явление, което изисква внимание и разбиране, тъй като може да има дългосрочни последици за тяхното социално и емоционално състояние.  Днес търсим..

публикувано на 28.02.24 в 14:33

Ученици във Видин: "Бъди приятел, а не тормозещ"

"Бъди приятел, а не тормозещ" . С този призив ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" - Видин се обърнаха към своите връстници по повод Световния ден за борба с тормоза в училище, който се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Направиха го под формата на интерактивна игра. В нея три групи ученици трябваше да..

публикувано на 28.02.24 в 13:57

Елена-Стефани Асенова от Видин е финалист в певчески конкурс

Елена-Стефани Асенова от Видин стана финалист във второто издание на певческия конкурс "Next Artist", което се проведе на 10-и и 11 февруари в известен столичен клуб. Ели е на 17 години и е дъщеря на вокалния педагог Живка Сливенова и нашия колега музикалния редактор  Силви Сливенов . Една от задачите пред изпълнителите бе да се направи..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Идва Баба Марта

Баба Марта е празникът в българските традиции, който е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта - митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. На 1 март се закичваме с усуканите бяла и червена вълнени нишки...

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин се нуждае от цялостна реставрация и консервация.  В момента се извършват проектни дейности от Министерство на културата, които включват виза за проектиране за консервация, реставрация, реконструкция, експониране на обекта на етапно строителство. Ще бъде изготвен проект за цялата крепост,..

публикувано на 27.02.24 в 14:30