Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работата като поминък и удоволствие

4
Томи Валериев, един от малкото зеленчукопроизводители в село Лехчево
Снимка: Личен архив

В "Земята, която ни храни" ще се срещнем с двама производители от региона, за които всяка помощ от държава е добре дошла, но разчитат преди всичко на собствените си сили. 

Томи Валериев e млад човек от монтанското село Лехчево, семейството му се занимава със земеделие отдавна, самият той помагал още от дете, а от 2011 година, веднага след завършването си, става активен зеленчукопроизводител. 

"Като завърших училище, имаше европрограми, субсидираха за млади производители, реших да кандидатствам, насадих картофи, тикви, корнишони, домати, но някои неща не ми се получиха, не отвориха и програмата, не изкарах много добри добиви, но от доматите останах доволен и така започна интересът ми..."

След две успешни години обаче идва дъждовна година, в която Томи не успява да спаси продукцията и заминава за Англия, където остава три години, работи на пристанище, на автомивка. Но се връща...   

"... Винаги си ме теглеше тук земеделието..."     

Към днешна дата е на два фронта- зърнопроизводство и зеленчукопроизводство. Отглежда общо около 200 декара, 60 от тях са с различни зеленчуци- червен лук, корнишон, тикви, ще засади и зеле като втора реколта. Набляга на българските сортове, има сигурен пазар, въпреки това, смята, че зеленчукопроизводството е трудно и непредвидимо, защото с природата не може да се бори, но то е неговата страст. 

"Желание и упоритост трябват, и каквото природата каже... Трябва зеленчукопроизводството да ти е хоби. С всяка работа е така- трябва да ти доставя удоволствие да я правиш... Трудно е, но не ти ли доставя удоволствие, насила не става... На мен ми е хоби и ми доставя голямо удоволствие, полагам всички усилия, за да се справя..."


Петко Петков е от чипровското село Железна, потомствен животновъд е, и въпреки трудностите, не се отказва. Определя ситуацията с българското животновъдство като трагична, а сред основните проблеми са липсата на работна ръка, прекъснатата връзка с поминъка и неадекватната държавна политика. От 25 години отглежда овце и кози, и е един от малкото, останали в региона. 

"Днес ситуацията е трагична... всичко загива... Работата е докарана до пълна ликвидация, за съжаление..." - казва Петко Петков пред Катя Борисова. 

Започнал е с около 20 животни, сега са около 200- предимно овце, реплянска порода. Това според него е породата, най-подходяща за планинския регион. Не предава млякото, има минимандра, има и пазар. Заради повсеместната липса на работна ръка спасението е в малките семейни ферми, категоричен е Петко Петков, но важно е и връзката със земята и животните в семейството да не е прекъсната. Иначе не се получава...

Чуйте повече в звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

Доброволните формирования - задължение или необходимост

В 11 общини от област Видин има доброволни формирования, доброволците в тях са  116.  Най-много са доброволците в община Видин - 19, следват Брегово - с 15, Ружинци с 14, Чупрене с 12 души. Общините Кула и Бойница имат по 10 души доброволци, в  Белоградчик са 9, в Димово са 8,   в Макреш и Ново село са по 6, а  най-малко са в Грамада - едва..

публикувано на 23.07.24 в 13:00