Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турнир по вдигане от лег ще се проведе във Видин

Събитието е по повод Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества

| обновено на 26.06.23 в 10:50
3
Снимка: Общински съвет по наркотични вещества

Общинският съвет по наркотични вещества във Видин организира Турнир по вдигане от лег. Спортното събитие ще се състои в района на Телеграф капия в Крайдунавския парк днес, 26 юни, в Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. Програмата на проявата включва безплатни тренировки и демонстрации по бокс, както и стрийтбол мачове. Спортното събитие се провежда със съдействието на Фитнес клуб Bull Gym, на Клуб по бокс The Spartans и на Баскетболен клуб "Видабаскет". 

В последните години все по-сериозен става проблемът с употребата на наркотични и други забранени вещества от деца и подрастващи, разказа председателят на Общинския съвет по наркотични вещества Веселка Димитрова. 

"С всяка изминала година все повече младежи споделят, че са употребявали различни вещества, като можем да кажем, че тук като фактор доста влияеща е ролята на това, че е много лесно достъпно всяко едно вещество. Ако преди години е трябвало да се търси дилър, за да се набави, което усложнява процеса, в днешно време свободно се продават дори между учениците какви ли не вещества, тъй като достъпът до тях е много лесен, включително и чрез интернет сайтове. Като там се предлагат под различни наименования, но това, което се доставя е всъщност наркотично вещество", обясни Веселка Димитрова

Тя допълни, че друг проблем е, че не винаги младежите са достатъчно добре информирани какви последствия би могла да има употребата на забранени субстанции. Причината е, че първите няколко употреби много рядко са рискови и човек се подвежда, че нищо лошо няма да се случи, приемайки единствено приятния ефект след употребата. До момента, в който се формира зависимост. 

Не само наркотичните вещества крият риск за децата и младежите. Много лесен е достъпът и до други субстанции, чийто състав често е неясен, разказа още Веселка Димитрова. 

Спортът доказано е сред най-добрите алтернативи на рисково поведение, обясни председателят на Общинския съвет по наркотични вещества. 

"Спортът се отчита като една от най-добрите алтернативи, с доста високи резултати в тази насока, тъй като изгражда дисциплина. И самооценката е по-различна - когато човек има добра самооценка, той рядко би рискувал здравето си", каза Веселка Димитрова. Тя допълни, че с организирането на спортното събитие целят да покажат колко много и различни възможности за спортуване предлагат клубове във Видин. 

Бойните спортове могат да помогнат за превенция на рисковото поведение при децата и младежите, отбеляза Ромео Михайлов, който е треньор в Клуб по бокс The Spartans. 

"Спортът те учи на дисциплина - особено бойният спорт... Изразходваш енергия и така стресът и натрупаната агресия се изразходва и по този начин нещата са под контрол", посочи Ромео Михайлов

Треньорът разказа, че в залата за бокс са идвали младежи с проблемно поведение, на които тренировките са помогнали да преодолеят това. 

"Ние, като спортуваме, всички си помагаме взаимно и ако някой има примерно агресия, вижда, че този път не е хубав и започва да е по-дисциплиниран. Всички си мислят, че бойният спорт е хамалски бой, но точно обратното - бойният спорт е бой по правила. Особено боксът е много интелигентен спорт, изисква изключително мисловна дейност. Боксът е повече мислене отколкото действие, физическо действие. Един боец е много по-уравновесен и по-спокоен отколкото някой, който не е тренирал боен спорт", каза Ромео Михайлов.

Според треньора, съвременното младо поколение не реагира добре на забраните, затова е необходим по-модерен подход за работа с днешните деца и младежи. А най-важен е личният пример, който те виждат в спортната зала, допълни той.

Част от трениращите в боксовия клуб ще участват в турнира по вдигане от лег. Един от тях е Антъни Стефанов, който се включва, за да покаже на децата и младежите, че спортът е по-добрата алтернатива.

"Лично аз включвам, за да подпомогнем тази инициатива и да покажем на подрастващите - и не само на тях, на всички останали, които имат проблеми с алкохола, наркотици и всякакви такива подобни зависимости, че има още един друг начин на живот", обясни Антъни Стефанов.

Турнирът ще се проведе от 17:00 ч. до 19:00 ч., като до 18:00 ч. желаещите да участват, които не са се записали предварително в клубовете, партньори на инициативата, ще могат да заявят включването си в надпреварата. 
Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26