Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинска ученичка завоюва първо място в конкурс за превод от френски език

Снимка: личен архив

Дванадесетокласничката Наталия Дамянова Викторова, която е ученичка от Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“ във Видин, се класира на първо място в конкурса за превод на песни от френски на български език. Организатор на съревнованието е Министерството на външните работи на България, съвместно с Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и Катедра „Романистика“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, в партньорство с Френския институт в България, Центъра на Международната организация на франкофонията за Централна и Източна Европа.


Наталия е изучавала френски език под ръководството на Стефка Лалова, заместник-директор и учител по френски език в училището. Момичето е с най-висока оценка на матурата по френски език в България - 5,97, казва Лалова:

" ... За конкурса тя сама е решила да участва, имаше известни притеснения, но решихме да опита и се включи в конкурса за превод на две песни от френски на български език... Спечели първо място и посещение в Париж в централата на франкофонията..."

Наталия превежда най-смислено две френски песни на български език. 

"Направих превод на две френски песни -  "Далеч" на Метра Жим (Maître Gims - певец и автор на песни - бел.ред.), а другата е "Слънчево изгаряне". Мой е преводът на Бон Aнтандьор (Bon Entendeur - музикална група, бел.ред.)... Изпълнителите са известни....Не ми беше лесно да превеждам, защото трябва да могат да се изпеят на езика, на който се превеждат. Трябва да има мелодичност, не може да се превежда буквално и да не се отдалечаваш от оригиналния френски текст...", разказва Наталия.

Наградата на видинската ученичка е посещение на Париж, в централата на Международната организация на франкофонията.

Наталия учи френски език от 9-и клас, като по-интензивно го изучава от 11-и клас. Тя вече е приета за студент във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Приложна лингвистика с изучаване на френски и японски език".



Това е текстът на песента "Далеч" ("Loin") в превод на Наталия Викторова:


"Ако бяхме променили живота си? Затвори очи, забрави 

Ако бяхме се превърнали в обещаното? 

Щеше да е цяло богатство 

Ако бяхме отишли на остров? 

Или на празна планета 

Без значение цената 

Щяхме да сме по - силни 

Щеше да поемеш ядовете и мъките ми 

А аз твоите 

Ще бъда верен, верен, верен, верен 

Ще бъдеш моя, моя, моя, моя 

Щеше да поемеш ядовете и мъките ми 

А аз твоите Ще бъда верен, верен, верен, верен 

Ще бъдеш моя, моя, моя, моя 

И да любов моя, казах ти го вече 

Наблюдавай света и съзерцавай 

Изградихме си наша империя 

Която ни отразява 

Мислехме се за свободни 

Без дори да обърнем страницата 

Само доказва, че всичко е възможно 

Спряхме времето 

Ще бъда верен, верен, верен, верен 

Ще бъдеш моя, моя, моя, моя 

Не, не е сън 

Не, не е сън 

Виж ме 

Докосни ме, хвани ръката ми 

Ела 

Не, не се връщай 

Не, не е сън 

Не, не е сън 

Ела 

Хвани ме 

За един последен танц 

Преди всичко да потъне в мрак."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34