Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дни преди жътвата- тревоги и надежди на зърнопроизводителите

Снимка: Радио ВИДИН


Дни преди жътвата- какви са тревогите на зърнопроизводителите, има ли резултат от протестите, когато основното недоволство бе заради нерегламентирания внос на зърно от Украйна, какво е състоянието на посевите и какви са очакваните добиви- в "Земята, която ни храни" коментираме темата с председателя на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски:

"Резултат от протестите имаше, имаше срещи, разговори, но за съжаление, не се получи забрана за внос на слънчоглед и слънчогледово олио. Реално в България влиза голямо количество слънчоглед, а в последно време и цистерни с нерафинирано олио... От известно време се забелязва леко поскъпване на слънчогледа, колебае се в ценовия порядък 65-70 ст. за килограм... Не съм доволен от постигнатите резултати..., ние не получихме обещаното и продадохме пшеницата на безценица, на 35-36 ст., слънчогледа на 62-63 ст., т.е. загуби земеделският производител. Това ще се почувства през следващата година, защото голяма част от производителите ще имат сериозни трудности при изплащане на рентта и осигуряването на семената... Протестът имаше смисъл, хората имаха необходимост ото него, но всички очаквахме нещо по-сериозно- да се получи спиране на слънчогледа...  В момента ЕС се опитва да ни "запушат" устата, очаква се да ни компенсират с около 6-7 лева за производителите на слънчоглед, но това не може да компенсира нашите загуби и ще доведе до много големи трудности... ", посочи зърнопроизводителят.

По думите му продукцията се продава на безценица и под себестойност, а проблемът с реализацията на слънчоглед продължава да е сериозен. В същото време торовете и препаратите държат цени, наред с това налице са и катаклизмите на времето, заради които много производители от региона, пострадаха от обилните валежи. В останалите региони посевите на есенниците са в добро състояние, очакват се добри добиви, но пред земеделците продължава да стои въпроса как ще съхранят продукцията и дали ще продадат на добра цена:

"В момента няма оферти, но всички се надяваме, че цените ще се раздвижат. Живеем с надежда, но първата надежда е да успеем да приберем това, което е на полето и да го съхраним в нашите складове, след това ще мислим и за реализация на продукцията... Рано е да говорим за добиви, дъждовете, които паднаха, забавиха началото на жътвата... Полетата са в добро състояние, чисти от плевели, запазени от болести, прогнозата е че се очакват добри добиви..."

Според Андрейнски най-големите разходи при зърнопроизводителите са за семена и торове. Голямо перо са и рентите:

"Рентите в отделни части на региона варират между 60-80-120 лева на декар... Това е нещото, което ще затрудни много земеделските производители- да плащат високите ренти... Когато има проблеми, може да се намери и решение, но всеки трябва да бъде коректен с арендодателите, да се изплати навреме и договорената сума... Всеки трябва да си направи сметката- когато поеме ангажимент, да го изпълни..." 

Официално жътвата ще бъде открита на 5 юли край с. Бяла, общ. Димово:

"Ще присъстват много земеделски производители, кметове, видинският владика. Ще бъдат показани няколко сорта, ще има техника, ще покажем местни ритуали по зажънване", каза Жечко Андрейнски и пожела на колегите си:

"Повече търпение и надежда, защото ако не си помогнем ние сами, няма кой да ни помогне..." 

Чуйте повече в звуковия файл. 
Вижте още
Състезанието ще се състои в ППМГ

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе тази събота, 2 декември, във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван..

публикувано на 30.11.23 в 14:00

Известни наши оперни певци изнасят концерт във Видин

Петима от най-добрите български опрени певци ще изнесат концерт във Видин . Иванка Нинова, Цветелина Василева, Теми Рафаелова, Петър Найденов и Борис Тасков ще изпълнят арии и дуети от световни оперни шедьоври. На солистите ще акомпанира Симфониета - Видин, с диригент Григор Паликаров.  "Да, това е един концерт, който плануваме със Симфониета..

обновено на 30.11.23 в 10:57

В "Музикална зона" на 30 ноември 2023 слушаме Едуард Артемиев

Едуард Артемиев е композитор на филмова и електронна музика от световна величина. Експериментатор по отношение на звука, работи в лабораторията за изследвания на звуците към научноизследователския институт на Евгений Мурзин. Първият изпълнител, използвал новия фотоелектронен синтезатор на Мурзин още през 60-те години на миналото столетие. Музиката..

публикувано на 30.11.23 в 09:00

Истинското детство е без технологии

Днес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Мариана и Генади нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат..

публикувано на 29.11.23 в 17:35

Коледни пакети ще зарадват деца от община Кула

Благотворителна коледна кампания "Бъди човек" се провежда за шеста поредна година в Кула . За първи път обаче инициативата на сдружение "Северозапазване" е насочена към най-малките жители на общината. Целта е да да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. Над 50 са пакетите, които ще бъдат разпределени, обясни доброволецът Ива Методиева :..

публикувано на 29.11.23 в 15:09

В петък грейва коледната украса във Видин

В петък, 1 декември , във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници . В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 29.11.23 в 08:27

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра . Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство.  Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат..

публикувано на 28.11.23 в 15:30