Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Механичният прираст може ли да спре стопяването на населението

Снимка: Радио ВИДИН

В резултат от пандемията през 2020 година много хора напуснаха големите градове, върнаха се и работещи в чужбина. Сега, две години по- късно динамиката на вътрешната миграция към големите градове се обърна. Вече втора поредна година движението на населението в страната се връща към предишната закономерност. 

Според видинчани Видин продължава да обезлюдява:

"Градът обезлюдява, ама по- добре, че обезлюдява. Защото тръгват тези, където не могат да намерят препитание. Работа има навсякъде... Нашите отиват по чужбина, за да печелят... Няма работа във Видин и никой не се връща... Имаше по време на пандемията хора, но пак тръгнаха по чужбина", заявиха видинчани.

Механичният прираст е висок, но не може да спре стопяването на населението. Изводът прави Зорница Славова от Института за пазарна икономика. През 2022 година най- много нови жители е привлякла столицата - над 10 хиляди, следвана от общините Пловдив с 3 917 души и Варна с 2 430 души. 

"Сега вече след като преминаха и ограниченията, виждаме отново, че си  влиза в руслото движението на населението и отново големите градове привличат повече население чисто механично", каза Зорница Славова. 

Положителен е прирастът в 136 от общини, миналата година беше едва в 92. Общото нарастване на жителите в тях надхвърля 32 хиляди души. Общините с отрицателен механичен прираст пък губят близо 5 хиляди души. Причините хората да се местят в по- големите градове са търсене на работа и социален живот, посочи Зорница Славова.

В община Криводол хората, които са били по време на пандемията по родните си места, са заминали пак, заяви кметът Христо Доков:

"Според мен трябва да мине поколение, за да може да обърне тази тенденция. Няма да стане за 5 години. Защото ето, аз имам познати, които отидоха 1998-1997 година в Испания, Гърция. Децата им там се родиха, там изучиха. Кога ще се върнат тези деца в нашите населени места? Аз не мисля, че въобще ще се върнат тук. Което е много жалко. Инвеститори ние ще ги търсим, но кой ще работи?"

Стандартът на живот на хората от Белоградчик е най- висок от другите общини във Видинска област и това спря миграционните процеси, смята кметът Борис Николов:

"Това е един от най- големите проблеми на Северозападна България, включително и на община Белоградчик, с миграцията на населението. И основно това са работоспособно, жизнено население, което мигрира в големите градове и страните в Европа. Тоци процес почти спря в община Белоградчик. Защото стандартът вече по различни оценки, по Плана за развитие се направи един голям анализ и се оценява, че стандартът на живот на населението в Белоградчик е най- висок сравнено с 11-е общини във Видинска област. Това спря тези миграционни процеси. Имаме частично закупуване на имоти в по- атрактивните, по- хубавите населени места, където не се заселват трайно, а ползват ги за ваканции... Основната причина е, че в Белоградчик почти няма семейство, където двамата да не са на работа. С изключение на малцинствените групи. Но, те пък за сметка на това пътуват често за по три- четири месеца в западните европейски страни, осигуряват си един добър доход и се връщат да си харчат парите в Белоградчик."

В Белоградчик заетите основно са в туризма, в държавните и общински структури, над 130 човека работят в деветте социални заведения. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08