Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделник" от 2 юли 2023 година

21
Снимка: Красимир Каменов

Ето го. "Неделник" брой 462-ри пристига при вас от сайта на Радио ВИДИН. Гворим си за коктейли с двама възспитаници на Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“ - Видин - Давид Костов и Невена Петрова. За една артистична и атрактивна проява проведена във Враца ни разказва Ива Антонова. Тя насочи вниманието на хората към културното наследство на града. Там се проведе местният фестивал "Врата към Враца". Преди седмица, на Еньовден в етнографскаия комплекс във Враца, председателят на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти Куман Жеков събра двама членове на задругата - майстори на карвинг скулптори от дърво Крум Велев от Самоков и Кольо Колев от Габрово. Те изработиха дървени скулптури, които вече са поставени от двете страни на две дървени пейки. Те са дарение за Етнографския комплекс във Враца. Куман Жеков разказва и за една друга интересна идея за един иконостас. На 29 юни отбелязахме Празника на българските занаятчии. Определен е с решение на Настоятелството на Националната занаятчийска камара. Отбелязва се от българските занаятчии на църковния празник Петровден. Срещам ви с часовникаря Стоян Иванов, който в петък показа магията на часовникарството пред потребителите на фондация "Подкрепа за реалицация". Ще проследим и предсавянето на книгата на Валентина Вълчева "My Hell". Можете да чуете нея и Нинко Кирилов. И Дедо Скръц ни е наготвил. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Видинчани: По булевард "Панония" се работи, но бавно

Ремонтът на бул. "Панония" е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани , които работят край главната градска артерия или често я използват. Трафикът е изключително натоварен заради временната организация на движението, като ситуацията значително ще се усложни при падането на първия сняг, коментираха още жители на..

публикувано на 06.12.23 в 17:16

Арт инсталации създават празнично настроение във Видин

Коледни арт инсталации , изработени от елхови клонки, красят част от улица "Търговска" във Видин . Една от тях изобразява дълга празнична рокля, друга - широкопола шапка, но всъщност е обърната елха. До тях предстои да бъдат поставени камина, коледно джудже и още герои и предмети, допринасящи за уюта и празничната атмосфера в коледните дни. Автор на..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Работещите в културата във Видин излязоха на нов протест

Културни дейци излязоха на символичен протест пред музей "Конака" във Видин. В протестните действия, които се провеждат в цялата страна и са под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" , се включиха служители на Регионалния исторически музей във Видин и техни колеги от музеите в Ловеч, Враца и Перник, на Ансамбъл "Дунав", на Градския духов..

публикувано на 06.12.23 в 14:36
Царевна Браткова

От Канада до Кула: Когато за добрината няма граници

Потомка на Пуйо войвода и на народния представител от Шестото Велико народно събрание Петър Братков е сред хората, на които благодарим в днешния Ден на дарителя . Царевна Браткова е от хората, които през последните години редовно подкрепят благотворителните кампании на сдружение "Северозапазване" в помощ на възрастни хора и деца от Кулския край..

публикувано на 06.12.23 в 14:20

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00