Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6-годишно момиченце от Видин дари косата си

Мария Беломачева
Снимка: Елена Павлова




Малката Мария Баломачева от Видин се включи в каузата на Асоциация "Промени живота си сега" за изработване перуки за онкоболни деца. Фризьорът Елена Павлова, в чийто салон може да се дари коса за Асоциацията и която подстрига Мария, сподели за Радио ВИДИН, че не едно дете е идвало при нея с молбата да се включи в благотворителната кампания: 

"От майката знам, че Мария отглежда тази коса специално за да я дари и беше много щастлива да го направи... Рядко са случаите, в които децата се отказват, повечето ги отглеждат тези коси с цел наистина да ги дарят... За последните десет години много деца идваха да дарят косата и и това са все малки деца... Специално детската коса се дарява от деца за деца за направата на детски перуки. Те го знаят, майките им говорят и се радват да го направят... Големи хора също могат да дарят косите си, но косата е желателно да не е много обработвана и да е здрава. Може да е боядисвана, но да е здрава - да не е накъсана или изгоряла... Винаги съм казвала, особено на родители, които по-трудно се разделят с косата на детето си, че на техните децата косата ще порасне, но има деца, на които няма да им порасне коса."

Мария е добре запозната с дейността на асоциацията, знае защо е отрязана косата ѝ, знае и за какво ще бъде използвана. И е горда с това.

"Много се радвах, само се гледах... Много се харесвам... Всички ме наричаха Рапунцел... Косата ще отиде при болни деца. Искам да си имат отново коса..."

Кристиана Беломачева е майка на Мария. Тя също споделя, че много често за родителите е много по-трудно да се разделят с косата на детето си, отколкото на самите деца. Но въпреки първоначалния шок, апелира към решителност. Самата тя не е предполагала, че някога косата на дъщеря ѝ ще бъде дарена за подобна кауза.

"Имах записан час за фризьор и бях отишла с моето дете. Идеята беше тя да дойде само за компания. Докато ме боядисваше, фризьорката видя косата ѝ, видя колко е дълга и предложи да се включим в дарителската кампания за направата на перуки. Предложи да я подстрижем... Мария много се зарадва, веднага стана, отиде на стола, зарадва се от това, че ще я подстригват, както и от това, че се включва в каузата... В повечето случаи травмата от подстрижката е за родителя, докато за дечицата всяка една промяна е радостна... В моя случай аз го изживях доста по-тежко от детето, но все пак казвам, че няма нищо притеснително. Това е коса - косата ще порасне... Апелирам родителите да не се страхуват и да не го приемат толкова тежко. Коса е, ще порасне и е за добро дело.."- казва майката на Мария.

Асоциация "Промени живота си сега" безплатно изработва перуки, които дарява на онкоболни деца, които не могат да си позволят да си купят. Цената на перуките от естествена коса варират между 500 и 1 000 лева и не всеки, който действително се нуждае от перука, може да си позволи да я има. Затова всеки, който иска и може да се включи в каузата, може да го направи в салона на Елена Павлова във Видин. 

Всеки, дарил косата си за направата на перука, получава и благодарствен адрес от Асоциацията. Повече за дейността на дружеството може да намерите на сайта им. 

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25