Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрастни и хора с увреждания във Видинско получават здравни и социални грижи в дома си

Снимка: Радио ВИДИН

Близо 3 милиона лева осигурява европейска програма за грижи за възрастни и хора с увреждания в дома им в област Видин. Благодарение на предоставените средства, в осем от общините се предоставят здравни и социални услуги, каза Цветомир Ценков, експерт "Комуникация, информация и логистика" в Областен информационен център- Видин:  

"В момента по новота програма "Развитие на човешките ресурси" за 2021-2027 година осем общини от нашата област осигуряват здравно-социални услуги за хора с увреждания и възрастни хора по процедурата "Грижа в дома." Това са общините Видин, Белоградчик, Брегово, Грамада, Димово, Макреш, Ружинци и Чупрене. Общата стойност на техните проекти е 2 993 043 лева. Най-голям е проектът на Община Видин, на стойност 1 608 381 лева... Важно е да се каже, че тези проекти са в изпълнение, т.е. тези услуги вече се предоставят. Сроковете за реализация на проектите са между 12 и 14 месеца. Договорите на различните общини са подписани във времето от декември миналата година до месец март тази година. Това, което е важно по мярката "Грижа в дома" е, че целта е да бъдат осигурени почасови, но интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда за хора с увреждания и възрастни хора с невъзможност за самообслужване, включително, което е новото - психологическа подкрепа, консултация с диетолог, като и доставка на храна и продукти от  първа необходимост, закупени разбира се със средства на потребителите. Екипите по тази процедура, които са назначени в различните общини, ще съдействат и с осигуряване на административни и битови услуги, например плащане на сметки. По проектите ще се финансира и транспортът от и до дома на потребителите на услугите и са осигурени обучения и супервизия за служителите."

В Чупрене 22-ма души получават грижи в дома си. Това е една от двете социални инициативи в общината, изпълнявани с европейски средства, обясни Цветомир Пенков от местната администрация.

"Община Чупрене има два проекта, които реализира в момента. Единият от тях е "Грижа в дома", а другият е "Укрепване на общинския капацитет". Двата проекта стартираха през април месец. По "Грижа в дома" са наети осем лица на длъжност санитари, които посещават 22-ма души -  възрастни и хора с увреждания. Подпомагат ги с пазаруване, заплащане на сметки, закупуване на лекарства, носене на храна."

Над 120 000 лева са осигурени за предоставяне на здравно-социалните услуги в община Чупрене. Дейности се изпълняват от месец април  и ще са за 12 месеца.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29