Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделник" от 9 юли 2023 година

20
Снимка: Красимир Каменов

Тук е той "Неделник" - а. Какво ви очаква?


Започна българският Ел Камино - поклонническият път от Велико Търново до Рилския манастир. За пета поредна година вярващи тръгват по пътя на мощите на св. Иван Рилски. Тази година маршрутът е разделен на пет етапа от по десетина дни. След седмица поклонниците ще са във Враца. "Идеята е да вървим по пътя на последното от няколкото пренасяния на мощите на св. Иван Рилски, през 1469 година от Търново към Рилския манастир" - разказва за Радио България един от главните организатори на прехода математикът и преподавател във Великотърновския университет д-р Паскал Пиперков.


Студио по изобразително изкуство „Рениарт“ с преподавател Таня Василева и арх. Момчил Владимиров за трета поредна година организират в Монтана пленер по батик. Той ще се проведе от 7 до 9 юли. Тоест приключи днес. Повече за пленера ще научим от Таня Василева. 


Писателката от мездренското село Зверино, Дарина Цветкова представи новата си 14 книга - "Живо огнище- Говорът на село Игнатица". „Представянето беше в читалище ”Факел” в селото. Посрещнах гостите с питка и шарена сол. В книгата описвам диалектните думи от региона и конкретно говора на село Игнатица“, обясни авторката. Разговора ми с нея чуйте в „Неделник“.


От понеделник в Лом започва Водна кула - Арт резиденция. Водна кула - Арт резиденция е естественото продължение на Water Tower Art Fest - фестивал, включващ повече от 80 предложения за съвременно изкуство - живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, пърформанси - от над 10 европейски страни, както и от Бразилия, Канада, САЩ и Япония. За интересната инициатива разказва организатора Ния Пушкарова.


На 5 юли в село Остров отбелязаха с голям фестивал летния "Атанасовден". Програмата наистина беше богата и интересна защото тази година местното читалище Развитие - 1903 отбелязва своята 120 годишнина, коментира секретаря на читалището Анелия Бенкина


Своята 7 - ма книга подготвя писателя от Враца Давид Давидов. Този път тя е посветена на интересни случки от ученическите години. И той гостува в „Неделник“.


Дедо Скръц ни е наготвил, разбира се.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Видинчани: По булевард "Панония" се работи, но бавно

Ремонтът на бул. "Панония" е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани , които работят край главната градска артерия или често я използват. Трафикът е изключително натоварен заради временната организация на движението, като ситуацията значително ще се усложни при падането на първия сняг, коментираха още жители на..

публикувано на 06.12.23 в 17:16

Арт инсталации създават празнично настроение във Видин

Коледни арт инсталации , изработени от елхови клонки, красят част от улица "Търговска" във Видин . Една от тях изобразява дълга празнична рокля, друга - широкопола шапка, но всъщност е обърната елха. До тях предстои да бъдат поставени камина, коледно джудже и още герои и предмети, допринасящи за уюта и празничната атмосфера в коледните дни. Автор на..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Работещите в културата във Видин излязоха на нов протест

Културни дейци излязоха на символичен протест пред музей "Конака" във Видин. В протестните действия, които се провеждат в цялата страна и са под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" , се включиха служители на Регионалния исторически музей във Видин и техни колеги от музеите в Ловеч, Враца и Перник, на Ансамбъл "Дунав", на Градския духов..

публикувано на 06.12.23 в 14:36
Царевна Браткова

От Канада до Кула: Когато за добрината няма граници

Потомка на Пуйо войвода и на народния представител от Шестото Велико народно събрание Петър Братков е сред хората, на които благодарим в днешния Ден на дарителя . Царевна Браткова е от хората, които през последните години редовно подкрепят благотворителните кампании на сдружение "Северозапазване" в помощ на възрастни хора и деца от Кулския край..

публикувано на 06.12.23 в 14:20

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00