Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 юли 2023 година

Снимката е илюстративна
Снимка: Радио ВИДИН

Мостът в село Горна Кремена е компрометиран и най-вероятно движението на МПС-та с тегло над 3.5 тона ще бъде преустановено – това решиха на извънредна среща представители на МВР и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Срещата се състоя в мездренското село днес следобед. 


Размерът на помощта за отопление за предстоящия зимен сезон ще бъде 546,95 лева, което е с 4,47% повече в сравнение с миналата година. Повишаването е съобразено с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на електроенергията за бита от 1 юли. Заявления за помощи за отопление се подават от 1 юли до 31 октомври 2023 г. в дирекциите „Социално подпомагане“, лично от заявителя, чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез услуга за електронна препоръчана поща, по реда на Закона за електронното управление - с квалифициран електронен подпис или чрез Системата за сигурно електронно връчване. Около 327 000 души и семейства ще получат помощи за отопление за предстоящия зимен сезон.


През месец май у нас е отчетено увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 3.4% и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.1%, докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано намаление - с 0.3%, съобщават от Националния статистически институт. При търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значително увеличение е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 9.9% и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.5%. От началото на годината до края на май износът на стоки от България за трети страни се е увеличил с 8,7% в сравнение със същия период на 2022 г., съобщават още от Националния статистически институт. Основните търговски партньори на България са Турция, Обединеното кралство, Китай, Съединените американски щати, Украйна, Сърбия и Република Северна Македония, които формират 55,2% от износа за трети страни. Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - май 2023 г. намалява с 10,6% в сравнение със същия период на 2022 г. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Сърбия, допълват още от Националната статистика.


Обществено обсъждане на проекта за план-сметката за чистотата на територията на община Козлодуй за тази година ще се проведе в петък, 14 юли от 12:00 часа. В заседателната зала на администрацията ще могат да бъдат видени разчетите по проекта, като това може да бъде направено и на официалния сайт на Община Козлодуй. Предложеният общ размер на разходите за чистота е 2 750 000 лева. До 31 май тази година от такса битови отпадъци са събрани 2 311 000 лева, а от администрацията предвиждат недостиг от средства, които предлагат да се компенсират от общински приходи от други дейности.


Двама нови съдии - Виляна Манова и Даниел Псалтиров, встъпиха в длъжности като магистрати в Районен съд - Монтана. Виляна Манова е работила като юрисконсулт и съдебен помощник във Върховния административен съд, а Даниел Псалтиров в системата на МВР като разследващ полицай, началник на Районно управление - Монтана, заместник-директор и директор на Областната дирекция на МВР - Монтана. Съдия Псалтиров  ще правораздава в Наказателното отделение, а съдия Манова - в Гражданското отделение на Районен съд - Монтана.

28-годишният младеж, който беше приет в критично състояние в реанимацията на болницата във Видин, след катастрофата станала край Видин в събота, е починал тази сутрин. Стабилно е състоянието на 54-годишна жена, която е настанена в отделението по хирургия, потвърдиха от лечебното заведение. 

Видин е една от общините в България, в която е изградена система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Над 370 са цветните контейнери, разположени в града и още 6 населени места в общината. Според някои видинчани, обаче отпадъците от цветните контейнери се събират в един камион. Не е вярно, че един камион минава и събира отпадъците от цветните контейнери на едно място, заяви Ива Стефанова, служител на организацията за оползотворяване на отпадъци, с която Община Видин има сключен договор за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

От днес, 10 юли, започват ремонтни дейности по второкласния път през врачанското село Девене. Ще се рехабилитира отсечка от около 2 км, която преминава през населеното място и заради чието лошо състояние преди седмица имаше протест.


От 10-и до 13-и юли, при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/с, от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06.00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари на територията на град Лом и селата от общината. Третирането ще се извърши с комбиниран метод чрез топъл и студен аерозол. 


Общо 33 вакантни длъжности за войници са обявени във военното формирование във Враца. Документи се подават до 31 юли 2023 г. Допълнителна информация за изискванията към кандидатите, необходимите документи и реда за кандидатстване може да се получат в офисите за военен отчет в общините Мездра, Роман, Криводол, както и във Военно окръжие ІІ степен - Враца.


Завърши изпълнението на проекта за ремонт на спортната площадка в Професионална гимназия „Алеко Константинов“ - гр. Мездра, съобщават от общинската администрация. Той беше реализиран след Община Мездра кандидатства с проектно предложение в Министерството на образованието и науката (МОН) по Програма на за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища 2022 г. - Модул 2 „Основен ремонт на спортни площадки“, което беше одобрено за финансиране. Изпълнението на проекта включва фрезоване на старата асфалтова настилка на съществуващата спортната площадка, битумен разлив, полагане на пясъчен асфалтобетон плътна смес и на акрилна система за спортни терени и игрища, разчертаване/маркировка на игралните полета и др. В резултат ПГ „Алеко Константинов“ вече разполага с комбинирано спортно игрище с размери 25/40 м за практикуване на три вида спорт - мини футбол, волейбол и бадминтон. Средствата за изпълнение на проекта в размер на 97 207.25 лв. с ДДС са осигурени от Държавния бюджет на Република България за м. г., а изпълнител на строително-монтажните работи е столичната фирма „Булстрой - монтажи“ ЕООД, която спечели обществената поръчка, обявена от Община Мездра.


От днес стартира забавното лятно училище за деца във Вършец, което ще продължи до 31 август. Заниманията с децата ще са целодневни от 8:00 до 16:00 часа, като през това време те ще пеят, рисуват, спортуват, танцуват ще играят занимателни игри на открито и закрит и ще научават нови неща. 

От днес, 10 юли, в Лом започна Водна кула - Арт резиденция. Водна кула - Арт резиденция е естественото продължение на Water Tower Art Fest - фестивал, включващ повече от 80 предложения за съвременно изкуство - живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, пърформанси - от над 10 европейски страни, както и от Бразилия, Канада, САЩ и Япония.


Комеди Клубът е на лятно турне във Видин, Монтана и Враца. Представлението им във Видин е тази вечер, 10 юли, от 20:00 часа, в Драматичен театър "Владимир Трандафилов".


"Мото рок фест", на който си дават среща любители на моторите и рок музиката, ще се проведе от 14-и до 16-и юли в Берковица. Организатори са мото клуб "Планински братя" и Община Берковица.

По публикацията работи: Георги Жиков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията във Враца задържа шофьор с над 3 промила алкохол

Късно снощи в града под Околчица униформени спрели за проверка лек автомобил, управляван от 35-годишен местен жител. Шофьорът е бил тестван за употреба на алкохол. Дрегерът отчел 3.16 промила в издишания от него въздух. Това се равнява на повече от литър и половина погълнат концентрат. Служителите на реда съставили акт на нарушителя по Закона..

публикувано на 06.10.24 в 13:05

Във Винарово искат да изградят еко пътека

Да се направи еко пътека, която да свърже трите емблематични чешми край село Винарово, това предлага бившият кмет Гинко Петров, а идеята му се  подкрепя от селската общност :  "Тази наша идея не изисква много средства, за да се осъществи, изисква повече доброволен  труд от млади и стари. Еко пътеката ще тръгва от горната чешма и ще продължи до..

публикувано на 06.10.24 в 12:10

За рожден ден - подарък и прекопаване на градината

 Учениците, възпитаниците и приятелите  на известния треньор по лека атлетика Георги Митев от Мездра отдават своето уважение и почит към него като всяка година  го поздравяват за рождения му ден. Тази година също. Георги Митев е легенда в българската лека атлетика, доайен  на атлетиката в Мездра като треньор, основател на СК „Атлет” , има..

публикувано на 06.10.24 в 11:10

Заниманията по йога започват във Видин

Стартират заниманията по йога за деца и възрастни в  Център за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" в град Видин, казва Ралица Димитрова, йога - преподавател : "Групите, които имаме сега за деца от 4 до 12 години, Йога -златна възраст 55 +, за всички хора със слаба подвижност в зряла възраст. Имаме и редовна група за всички..

публикувано на 06.10.24 в 10:25

Стартират номинациите за „Лекар на годината" във Враца

Началникът на кардиологичното отделение на врачанската МБАЛ „Христо Ботев" д-р Ирена Мраморенска е номинирана за „Лекар на годината", съобщиха от РК на БЛС. Съпругата на известния офтамолог д-р Иво Ралчовски е номинирана на областно ниво в категория „Най-заслужил лекар от Районна колегия", уточняват от съсловната организация. Призът на доктор..

публикувано на 06.10.24 в 09:00

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59