Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългият ковид засяга 10% от преболедувалите

Снимка: БГНЕС

Поне 10% от хората, инфектирани с коронавирус, са засегнати от така наречения "дълъг ковид". В световен мащаб броят им е около 65 млн. души, като се очаква той да продължи да се увеличава. Това показват последните проучвания по проблема, обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Според нея дългият ковид ще продължи да ни вълнува и в близко бъдеще. 

"Знаем, че така наричат онези случаи, в които симптоматиката продължава повече от 4 седмици, след първоначалното доказване на инфекцията. И между другото това е един проблем, с който в момента се срещаме доста сериозно и който очевидно, че в бъдеще ще продължи да ни вълнува. Колко дълго ще продължи това е трудно да се каже, но излезе една интересна публикация в списание "Nature", която обобщи познанията към момента в тази област. Което можем да кажем е, че такъв дълъг ковид се среща при поне 10% от хората, които са били инфектирани с вируса SARS-CoV-2."

Дългият ковид е едно мултисистемно заболяване, каза още проф. Александрова и посочи, че при над 27% от хората има увреждания на повече от един от орган.

Проф. Радостина Александрова"Проучвания, провеждани при различни групи хора, следи се какво се случва със сърцето, белия дроб, черния дроб, панкреаса, слезката и се оказва, че при 60-70% от хората с дълъг ковид има увреждания в един от тези органи, по при 27-29% - в повече от един, тоест виждаме, че нещата са сериозни... Може би защото вирусът продължава да се задържа в организма, може би защото повлиява в имунния отговор, защото предизвиква различни автоимунни реакции, защото взаимодейства с нашия микробиом и много други причини, може би една или комбинации от няколко."

До една година от първоначалната инфекция с COVID-19 рискът от някои проблеми е доста повишен, показват още последните медицински наблюдения. 

Вирусът промени не само нашия свят, но вероято и този на микроорганизмите. Затова трябва да бъдем готови за изненади, смята вирусологът проф. Радостина Александрова. Освен това тя припомни, че през лятото на сцената излизат ентеровирусите и посочи, че добрата хигиена може да ни помогне да се предпазим от тях. 

"Самите ентеровируси са поне 60 вида. Те биха могли да се предадат по въздушно-капков път, също така, чрез замърсени повърхности, при контакт между хората може също да се предаде, така че отново се връщаме до необходимостта от това да си мием често ръцете, да спазваме много добра лична и обществена хигиена. А също така е доста пъстра и картината от симптоми, които може да предизвика, освен като настинка, с драскане в гърло, хрема, но може да се стигне до по-висока температура. Това са вируси, които могат да засегнат и храносмилателната система."

По публикацията работи: Изабел Борисова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30