Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделник" от 16 юли 2023 година

32
Снимка: Красимир Каменов

Слушайте внимагелно за да разберете каква е българската следа в австрийското селище Пулгарн. Именно с тяхната, по-малко познатата история, ще ви запознаем с помощта на нашия събеседник Димитър Дунков в един материал на Радио БЪЛГАРИЯ.


Продължават интересните занимания с деца в село Търнава с инициативата „Забавно лято в читалището“. Много са ателиетата и забавленията, които организираме за децата от селото, разказва секретаря на Народно читалище"Напредък-1898" в голямото белослатинско село, Татяна Мариновска


Преди година разговарях с роденият в Бяла Слатина автор Симеон Венциславов относно неговият сценарии в поредния филм на Стефан Командарев, тогава носещ работното заглавие - "Ало". Година по - късно Българо-германският филм "Уроците на Блага", както е наречен сега спечели голямата награда "Кристален глобус" на фестивала Карлови Вари в Чехия - едно от най-престижните културни събития в Европа. За голямата награда ще ни разкаже Симеон Венциславов.


Иво Иванов от патриотичен клуб „Бдиници“ гостува с Хайдушкият кът на петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, което се проведе през почивните дни на поляните над брезнишкото село Гигинци. Там той наистина запали искрата на патриотизма сред децата.


Над 8 хил. и 500 стръка декоративни цветя бяха раздадени на врачани, за да ги насадят в зоните за озеленяване около местата, където живеят и работят. Цветята бяха раздадени в последните два работни дни от седмицата в разсадника на Общинското комунално дружество "БКС", където общинските озеленители даваха и инструкции за отглеждането им. Там беше и кореспондента на БНР за Враца Ива Антонова, която разговаря с Виктория Георгиева - технически организатор на групата по озеленяване за град Враца.


За финал идват и „Рецептите на Дедо Скръц“.


Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Видинчани: По булевард "Панония" се работи, но бавно

Ремонтът на бул. "Панония" е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани , които работят край главната градска артерия или често я използват. Трафикът е изключително натоварен заради временната организация на движението, като ситуацията значително ще се усложни при падането на първия сняг, коментираха още жители на..

публикувано на 06.12.23 в 17:16

Арт инсталации създават празнично настроение във Видин

Коледни арт инсталации , изработени от елхови клонки, красят част от улица "Търговска" във Видин . Една от тях изобразява дълга празнична рокля, друга - широкопола шапка, но всъщност е обърната елха. До тях предстои да бъдат поставени камина, коледно джудже и още герои и предмети, допринасящи за уюта и празничната атмосфера в коледните дни. Автор на..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Работещите в културата във Видин излязоха на нов протест

Културни дейци излязоха на символичен протест пред музей "Конака" във Видин. В протестните действия, които се провеждат в цялата страна и са под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" , се включиха служители на Регионалния исторически музей във Видин и техни колеги от музеите в Ловеч, Враца и Перник, на Ансамбъл "Дунав", на Градския духов..

публикувано на 06.12.23 в 14:36
Царевна Браткова

От Канада до Кула: Когато за добрината няма граници

Потомка на Пуйо войвода и на народния представител от Шестото Велико народно събрание Петър Братков е сред хората, на които благодарим в днешния Ден на дарителя . Царевна Браткова е от хората, които през последните години редовно подкрепят благотворителните кампании на сдружение "Северозапазване" в помощ на възрастни хора и деца от Кулския край..

публикувано на 06.12.23 в 14:20

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00