Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятно волейболно училище за деца във Видин

Снимка: "Бдин-Вида"

Не е тайна, че свободното време на децата през лятото е предизвикателство за родителите, а понякога спортът идва на помощ. Именно с идеята да запълни пълноценно свободното време на подрастващите, волейболен клуб "Бдин - Вида" във Видин организира лятно волейболно училище за деца. Три пъти в седмицата в спортна зала "Фестивална" се провеждат тренировки за начинаещи момичета от първи до десети клас. Заради интереса към тренировките, заниманията ще продължат и през август, каза Зорница Георгиева, която от 5 години е треньор в клуба:

"Лятото ги занимаваме с много допълнителни игри. В лятното волейболно училище се включват дечица, които през лятото идват при бабите и при дядовците. Скачаме, играем много забавни игри, за днешното поколение е най-важно децата да са някъде по залите, защото знаем всички в какво време живеем и с тези електроники, които толкова бърза навлизат, децата са малко объркани. Родителите трябва да се замислят, че трябва да ги насочат към някакъв вид спорт. Децата наистина са доста обездвижени, ако преди 3-4 години по-бързо влизаха в самата материя, сега им е малко по-трудничко, за това с тях започваме с начални игри, в които започваме само с подавания, хващания, хвърляния на топката. Лятното волейболно училище е точно за такива начинаещи групички, с които се занимаваме 3 пъти в седмицата - понеделник, сряда и петък. Едната групичка е от 10 часа, другата е от 10:30. Отделно продължаваме да тренираме с нашите отбори, които за наше огромно щастие стават в 8:00 часа и идват на тренировка, което е голям успех за нас. Лятното волейболно училище ще продължи и август за дечицата, които искат тепърва да се занимават с волейбол."

От пролетта в "Бдин - Вида" имат ново треньорско попълнение. Христина Христова е открила волейбола в тази зала, тя е първата волейболистка на клуба стигнала до националния отбор, участвала е на международно състезание и има бронзов медал от Балканиада. Дипломира се за треньор в Англия, но решава да се прибере и да тренира момичетата на Видин: 

"Просто започна интуицията ми да ме тегли особено насам - към родния ми град. Чувствам се много щастлива и на мястото си. Децата ме зареждат супер много и се радвам, че има на кого да предам знанията си. Тренер Гечева е моят треньор, реално тя ме заведе до националния отбор и съм щастлива да работя с нея и със Зорница."

Момичетата тренират с желание и с удоволствие прекарват времето си в залата, където треньорите се стараят да организират спортните тренировки под формата на интересни и забавни игри:

"Много ми харесва в залата, разтоварва ме и имам някакви цели, които искам да ги достигна, може би да стана национална състезателка, да се развия с волейбола. Начинът, по който треньорите водят тренировката, е по разтоварващ, не е толкова напрягащо и е приятно."

Спортът е оръжие срещу стрес, хиперактивност и проява на агресия, което не рядко се среща в подрастващите, трябва децата ни да са в спортните зали, а не по улиците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00