Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градска култура, спорт и танци събира "Субкултурен меланж" във Видин

| обновено на 27.07.23 в 16:38
Снимка: Община Видин

"Субкултурен меланж" в рамките на фестивал "Дунавски вълни" ще обедини възраждането на градската култура, изкуство и спорт. За трета година платформата за събития "Естетика" са поканени от организаторите на фестивала, за да подготвят два от празничните дни. През 2020 г. изрисуват с местни художници различни обекти във Видин, а от миналата година започнат и поредицата "Субкултурен меланж" пред Паметника на Свободата. Миналата година едни от най-посещаваните работилници са тези по BMX и брейк. Към тях тази година се прибавят още танци и трикове и обучение за тротинетки.  Всички работилници са безплатни и са предвидени за деца и начинаещи, но всеки може да се включи и наблюдава, ако му е интересно, обясни Белла Антова от "Естетика":

"Много се радвам, че имаме възможност и тази година да го реализираме, тъй като миналата се получи добре, имаше добър отзвук. Може би част от слушателите знаят, ако ни следят, че става въпрос за градска култура, за спортове, за танци-неща, които в нашия град за съжаление не се случват целогодишно. Няма клубове, които да се занимават с тези неща, затова ние решихме да ги доведем във Видин и да имат възможност децата да се обучават."

Миналата година най-много интерес имаше към работилниците за улични танци на Кръстьо Методиев. Той започва да се занимава с брейк танци през 2005 г. През 2010 г. заминава да живее в Париж - Франция, където танцува и обменя опит с брейкинг сцена там. През 2013 г, се връща в България, кандидатства в НАТФИЗ и бива приет в специалност “Театър на Движението - Пантомима”. Част от популярното Breaking Crew X-Energy. През 2018 г. започва работа като артист-балетист в Музикалния театър, като част от балетната трупа. Участва във “Фантомът от операта”, “Цигулар на покрива” и много други. Става част и от трупата на изявения хореограф и режисьор Коста Каракашян, с която изиграват представления, като: “Кухня”, “Последният залез” и документалния танцов филм “SURRENDER”.

"Радвам се, че имам възможност за втори път да бъда, защото миналата година се получи много добре, имаше много интерес от малките хлапета и се надявам и сега да бъде така. Не се надявам, със сигурност ще бъде.. Ще бъда с моята съпруга, с която ще направим допълнително работилница за танци, освен моите по-улични танци. Тя ще се включи с нейните латино танци." - сподели Кристофър.

Ели Методиева, съпругата на Кристофър, също е танцьор откакто се помни. Започва да се занимава с балет и латино танци още на 6 годишна възраст. На 9 годишна възраст започва да се занимава интензивно със салса. Завършва висше образование в Гърция, където основава танцова школа по Салса в Атина. Участва в салса фестивали по целия свят, където взима участие като гост преподавател. 5-кратен шампион на България (Фанта Фестивал); Вице европейски шампион (Лондон - Англия) и две години по ред 7-ма в Света на Световните финали в Лас Вегас и Маями. През 2016 г. се връща в България, където танцува и преподава в София.

"Много се вълнувам, тъй като Видин ми е доста на сърце. Това е градът на моите баба и дядо и там съм отраснала. Доста време прекарвах във Видин и много се вълнувам. Много съм ентусиазирана и след толкова много години просто нямам търпение да видя и Дунав, и всички вас, защото моят мъж ми каза най-хубавите неща от миналите години."

Поредицата "Субкултурен меланж" започва на 27-ми юли, четвъртък и продължава и на другия ден. Заниманията са от 10:00 часа и продължават през целия ден, а от 18:00 часа са състезанията. 


По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05