Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин е домакин на Международна музикална академия

4
Снимка: Радио Видин

Международна музикална академия се провежда във Видин. Знанията и уменията си в нея развиват млади инструменталисти, композитори и диригенти от целия свят. Организатор е румънският диригент и виолончелист Овидиу Маринеску, който реализира своя проект за пета поредна година. Спрял се е на Видин заради добрата организация, създадена от домакина на събитието - Симфониета Видин. 

"Аз съм роден в Румъния и всички ме питат: Защо не дирижираш в Румъния? Да, но изборът да съм тук е лесен, защото Симфониета Видин има наистина силна международна репутация с много професионализъм и талант. Също сме много добре приети тук и си взаимодействаме с външните организации. Не мога да похваля достатъчно Мирослав Кръстев за цялата организация и също за това, че е отворен към нас и страхотен домакин.
Толкова е невероятно да идваме тук година след година и да виждаме всичките позитивни промени. Толкова млади хора и деца живеят тук, невероятно е да видя този нов живот в града. И защо са тук, заради красивата локация, но също и заради културата, която предлага Видин. Приятно е да съм част от това пътешествие."  

Маестро Овидиу Маринеску. Снимка: Радио Видин
 
Овидиу Маринеску е и преподавател в академията. Той помага на студентите по дирижиране и виолончело. Екипа от преподаватели допълват Алън Скот, дирижиране, Чунг Чау, дирижиране и виолончело, Бланка Беднарз и Владислав Аделканов - цигулка. Симфониета Видин участва в пълния си състав, обясни  директорът на оркестъра Мирослав Кръстев.

"Това е преди всичко един шанс за младите изпълнители и диригенти да намерят място за изява, да работят с професионален симфоничен оркестър. В това издание има също и специалност "Глас". Така че обхватът на тази академия е много по-широк. За оркестъра също е едно приятно изживяване да роботи с млади хора. Както винаги младите хора са носители на една по-различна енергия, на едно по-различно светоусещане, което освежава атмосферата в оркестъра и колегите се чувстват добре с тях. Тази година са 15 студентите. Академията винаги се е радвала на добро присъствие и голям интерес. Има и такива, които с удоволствие след това са били солисти на нашия оркестър. Нивото на участниците тази година е много високо. Има студенти от целия свят. Академията има три модула, като първият е от 24 до 28 юли. След това от 31 юли до 5 август и от 9 до 15 август."

Мирослав Кръстев, директор на Симфониета Видин. Снимка: Радио Видин

Участниците в академията ще се представят пред видинската публика на 28 юли, 5 август, на 9 август и 15 август. Последният концерт ще е заключителен за Симфониета Видин преди турнето ѝ в Южна България и Гърция. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00