Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една закъсняла "улична" любов

Колаж:Радио Видин
Снимка: Теодора Макавеева



След като любимото й куче умира, Анелия Маринова от Видин решава, че не е готова отново да отглежда домашен любимец. Така живее доста време, преживявайки загубата на верния си приятел, докато инцидентно в живота й не се появява тя - малката Ада. Малка топка козина, намерена в безпомощно състояние до брега на Дунав. Решена да помогне, Анелия я прибира у дома.

"Имахме куче, беше възрастно, почина и още страдах за него. Имах гости, с които отидохме на Дунава. И там, в един храст го видях. Беше една топчица- кално, мръсно, страхливо. Извадихме го, изкъпах го - беше невъобразим бълхарник. Нахраних го и реших, че това е моето куче. Ада е вече на 13 години, кастрирана е, естествено. Водена е на всички ваксини", сподели за Радио Видин Анелия.

Прибирайки Ада, жената дори не подозира, че това няма да бъде последното куче, което ще спаси от жестокостта на улицата. 

"Ада беше на 3 години, когато моят съпруг дойде и каза, че кучето на шефа му е бременно. То е породисто, но не се знаеше кой е бащата. Беше изхвърлено, вероятно защото е забременяло от "неистинско" куче. Той настоя да вземем едно и така и стана. Кръстихме го Суни, то също е женско".

Преди година, на улицата, където живее Анелия, се появява малко кученце, останало без дом. Вероятно-  отново изхвърлено от стопаните си.

"То беше само опашка, уши и едни дълги крака. Мислехме, че е бяло, но след като го изкъпахме, се оказа, че има кафеникави петна. Започнахме да го храним, направихме му къщичка на улицата, обаче на тази Нова година, по време на зарята и пиратките, той се уплаши и влезе вътре. И си остана вътре. Сега вече си е у дома. Той е кастриран, беше с ушна марка, но го ваксинирахме, чипирахме го. Момче е, кръстихме го Белчо".

Суни, Ада и Белчо са големи кучета, които искат своите грижи. Анелия доказва, че една жена в пенсионна възраст може да се справи с този ангажимент и всичко това да й носи огромно удоволствие.

"Понякога има трудни моменти. Сега, съвсем скоро, събрахме смелост да кастрираме и второто куче, защото все го отлагахме. Налагаше се, а и тя навлиза във възраст, в която е рисково. Финансово натежава, но ако е за нас, щяхме да го направим, значи трябва да го направим и за кучетата. Аз така го разбирам. След като един път поемеш грижата за някого, ти трябва да се грижиш както трябва. Ако прецениш, че не можеш, по-добре не се наемай..."

Анелия споделя още, че не веднъж е ставала свидетел на гавра с животни на улицата и това трябва да спре. Смята, че хората са до голяма степен отговорни за това и дори, когато не са провокирани, те издевателстват с животните. 

"Много хора ги бият, гонят ги, малтретират ги и то без видима причина. Аз съм била свидетел. Минава с неговото си малко кученце, води го, носи една пръчка и отива до къщичката да бие бездомното куче. Питам го, защо? Казва ми, че щяло да му изяде кученцето. Казах му, добре, вашето е кученце, а това какво е? Понеже си няма дом, няма си стопанин, то е един вид боклук?.. Един нормален човек няма да постъпи така. Не виждам никаква логика. Просто няма логика. Хората ли станахме толкова лоши... Аз затова му казах на този господин: Господине, кучетата не се ядат, ние, хората се ядем..."

Анелия Маринова е от хората, заради които поетът Валери Петров е написал, че "в природата има удивителни мелези". Тя е от тези хора, които в сърцата си побират много обич и знаят как да я раздават. И го прави безрезервно.
Чуйте звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48