Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на рибата в Остров- прясна риба, вкусна чорба и много настроение (ВИДЕО)

Снимка: Виктория Топалска



Таранката, позната и като каракуда, бе във фокуса на деветото издание на Празника на рибата и рибаря в оряховското врачанското село Остров. Началото бе дадено от Ирена Станкулова- кмет на селото и общинският кмет  Росен Добрев. 
Той сподели за Радио ВИДИН, че тази година очакванията му са надминати и има повече хора от обикновено.

"Като цяло, наистина, хората са двойно, тройно повече. Не можем да си обясним каква е причината, но очевидно празникът се утвърждава като такъв в село Остров. Пътуват хора от много далече... От различни места на България пътуват, за да хапнат прясна риба, за да се насладят на величието на река Дунав и на естественото, човешко и добро отношение на хората, които са тук."

Гости от няколко читалища, както и местни кулинари представиха автентични ястия с риба, подредени в кулинарно изложение. Традиционните гозби бяха оценени от шефовете Никола Симеонов, Светлана Илиева и Цветомира Стоянова, които освен че разпределиха наградите, сготвиха за гостите на събитието рибена чорба, която свърши за броени минути:

"Няма друга като нашата супа- тя е ВИП супа, най-вкусната...  Догодина ще направим поне три казана да има..." - каза Цветомира Стоянова.

Освен музика и кулинарна изложба, на фестивала беше изпържено огромно количество прясна риба. Димитър Томов е един от хората, които бяха зад котлоните и пържеха огромните количества риба. Сподели, че това не му пречи, а дори напротив. 

"За първа година съм в тази роля... Все пак се наехме за благото и доброто на селото... Около 105 килограма риба ще се изпържат днес. Много е... Но трябва всяка една година да го има това нещо. Това е традиция от много време и си е на селото. Виждате, всяка една година има все повече и повече хора..."

На фестивала имаше гости от цялата страна. 

"Много е хубаво, ние за пръв път идваме и ни харесва. Не сме местни, от Кнежа сме... Супер е! От Плевен сме и идваме за първа година. Харесва ни, има толкова много хора... Добре е, от Галиче ни докараха, но идвам за втора година... За първа година идвам от Бургас. Жената ме доведе, тя си е от тук. Страхотно е, хапвам от супата на шефовете... Догодина бих дошъл пак..."

Рибната фиеста продължи с много песни и танци, добро настроение и вкусна храна.

Повече може да чуете в звуковия файл.
Как се приготвя традиционна рибена чорба може да видите във видеото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50