Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисунка върху плат - изкуство или забавление

5
Снимка: радио Видин

Как се рисува върху плат и какво представлява техниката Tie Dye. Това научиха деца от Видин по време на Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Те участваха в работилница за рисунка върху плат, с ръководител Иванка Найденова - творец и художник. Тя показваше на децата техники за оцветяване на платове и дрехи със специални боички: 

"Защо го правя? За да запленя децата към тази техника, както аз съм запленена от нея, не са нужни някакви рисувателни умения... Всеки може да пробва... Основната техника е шибури, древна японска, основните цветове са индиго... Това тук е по-съвременен вариант, по-цветен - тай дай се нарича... Боите са за памук и са ученически бои, доста добри резултати се получават. Показах на децата над 10 техники... Задължително е материалът да е памучен...". 


Десетина деца оцветяваха тениски, платнени чантички и ранички: 

"Направих торбичка и тениска, с белина отнехме цвета, после я нарисувах с бои, връзваме с ластичка и боядисваме в синьо, лилаво и розово... Аз съм Патрисия, научих как да си правя различни дрехи и чантички, оцветих ги с чертане с маркер... На мен ми харесват всички тениски, те са много различни... Обичам да рисувам... Антония съм аз и научих много полезни неща, нови техники...". 

Всички деца, участвали в творческата работилничка, получиха грамоти. 

Повече може да чуете в двата звукови файла. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16