Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 юли 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Мирeн протест в подкрепа на нападнатото с макетен нож момиче се проведе във Видин. Гражданското недоволство събра стотици жители пред Съдебната палата. Исканията са за справедливи наказания за насилниците и промени в закона, коментираха за Радио ВИДИН момичета участващите в протеста.   

От утре- 1 август, започва ремонтът на булевард "Панония". Това съобщи за Радио Видин днес кметът на Видин, Цветан Ценков след извънредното заседание на Общинския съвет. То премина без дискусии, като бяха приети всичките 20 точки от дневния ред. 

Служители на областните отдели на Държавната автомобилна администрация /ДАИ/ протестират символично, като работят с намалено работно време. Едно от исканията им е за повишение на трудовите възнаграждения, каза за радио Видин Мария Димитрова, председател на синдикат "Образование" - Видин при Конфедерация на труда "Подкрепа".

Няма желаещи за съдебни заседатели във Враца. Общинският съвет удължи срока за подбор до 5 септември. 

Днес изтече крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън трудов договор и са удържали данък върху тези доходи, трябва да подадат по електронен път декларации за дължимите данъци за второто тримесечие на 2023 година. Това е и последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета, каза за радио Видин Милена Борисова, гл. експерт в офиса на приходната агенция Видин.

НАП Монтана събраха 3,3 млн. лв. просрочени задължения от получателите на обществен ресурс за полугодието. Почти 2,7 млн. лв. от задълженията са внесени след наложен запор, а близо 659 000 лв. са платени доброволно. 

И днес продъли скрининговата кампания за хепатит В и С във Видин. Изследването е организирано от Регионалната здравна инспекция по Националната програма за превенция и контрол на вирусния хепатит. Скринингът е препоръчителен за лица, които са били в контакт с човек, боледувал от хепатит и за всички, които желаят да проверят своя статус. 

От 21.00 ч. тази вечер до 3.00 ч. във вторник сутринта ще бъдат извършвани дейности по актуализация на електронната система за събиране на пътни такси. Възможни са затруднения при купуването на електронни винетки и маршрутни карти, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Актуализацията няма да повлияе на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и GPS тракери на изминатото разстояние от тежкотоварни автомобили над 3,5 тона. 

Над 50% от кандидат-ловците в Северозапада издържаха изпитите. Изпитите за придобиване право на лов започнаха от 1-ви юни. Те се проведоха по график в Районните дирекции по горите в Берковица, Ловеч и София.

Цялостно ще бъде променен интериорът на Средно училище "Св. св. Кирил Методий" във Видин. През септември училището по изкуствата ще посрещне своите възпитаници с по-весели, по-цветни и предразполагащи към креативност и творчество фоайета, коридори, учебни стаи и кабинети благодарение на поставените тематични фототапети.

Ограничено е движението на всички превозни средства по моста в Горна Кремена на пътя Мездра - Златна Панега. Трафикът преминава по общинската пътна мрежа в Горна Кремена. Поставени са необходимите пътни знаци и сигнализация за въведената временна организация на движение, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". 

На 2 и 3 август, поради текущ ремонт на трасето между селата Крета и Ребърково, временно създадената отсечка ще бъде затворена за движение и в двете посоки, съобщават от Община Мездра

По традиция в първата седмица на август в Мизия се провеждат панаирни дни. И тази година на 2 август, когато се отбелязва годишнината от разрушителното наводнение през 2014 година, пред харма "Св. св. Петър и Павел" в град Мизия ще бъде отслужен молебен за здраве и благоденствие и ще бъде раздаден курбан, каза за Радио ВИДИН Славяна Славчева, главен експерт в Община Мизия.

Празници на Балкана ще се проведат през месец август в няколко населени места в община Георги Дамяново. Всяка събота, от 5 до 26 август, ще има музика и танци, съобщи кметът Нина Петкова. 

Български и сръбски изпълнители в програмата на Видинския панаир. Той ще отвори врати от 18 до 26 август. Подготовката за изложението вече е в ход, съобщават от Община Видин. До 8 август включително търговци, производители и занаятчии могат да подават заявления за участие в панаира. 


По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33