Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбските изпълнители - акцент и на тазгодишното издание на панаира във Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН


На 18 август, петък, Видинският панаир ще отвори врати за поредна година. Изложението ще продължи до 26ти, събота.

Традиционната културна проява има богата история. Началото и е през далечната 1892 година, макар че според документи, запазени в Държавен архив – Видин, като ежегодно събитие се провежда от 1898 година.

Днес изложението по-скоро е с чертите на обикновен градски събор, отколкото с вида на класическите културни панаири от края на XIX век и началото на ХХ век.

Едно от символичните за крайдунавския град събития дава възможност за представяне на продукция от майстори-занаятчии, производители и търговци не само от цялата страна, но и от съседни държави. 

"Панаири – свят отрупан с толкоз хубави, примамливи неща!", гласи една от популярните песни на легендата на българската естрада Лили Иванова. Описанието по-скоро е препратка към по-класическия вид на мероприятието, изразен най-вече в годините на комунистическото управление в България. 

Отговаря ли обаче на обстановката, която настъпва във Видин в продължение на 7-8 дни всяко късно лято? 

Повече празник или повече кич, съответстващ на по-модерните днешни времена?

Потърсихме мнението на видинчани за събитие, отъждествяващо се най-вече с вечерите на сръбска музика.

"Аз ще ходя всяка вечер на концертите... Иска ми се мястото да се асфалтира по-добре, има много прах... По принцип на мен си ми харесва, винаги е имал традиции, откакто го възобновиха - ходя, сега даже е по-хубав, по-атрактивен е заради гостите от Сърбия, посещават го чужденци... Има атракциони за деца, а във Видин, понеже не се случват много неща, това е забавление за нас... Това, което се предлага, моите предпочитания не ги задоволява, просто не харесвам такъв тип музика... Мога да кажа, че проблемът е, че се чува вкъщи вечер... Ще отида от интерес, сръбската музика е типична за нашия край, а и си мисля, че се генерират големи приходи".

Богата концертна програма с познат акцент: сръбски попфолк звезди, ще радва посетителите всяка вечер. С фолклорна вечер на 18 август ще се даде начало на панаира, на 19 ще е поредното гостуване на Медо Сакич, в неделя пред публиката ще излезе Миле Китич, на 21 - Меди, последван от Папи Ханс, който замени първоначално обявеното дуо Скандау. 

Последните 4 вечери са за Драгана Миркович, легендите на юророка Дивле Ягоде, Бобан Здравкович и Камелия, която ще закрие изложението.

Концертите започват в 20 часа.

Ще има съпътстваща програма, в която ще се включат Ансамбъл "Дунав", Градският духов оркестър и самодейни състави от региона.

Кметът Цветан Ценков неведнъж е заявявал открито намерението Видинският панаир да бъде възстановен като международен, по подобие на Пловдивския, а провеждането му отново да бъде в парк "Нора Пизанти".

Изпълнителите, които обаче ще се грижат за настроението на гостите на панаира, са доказателство сами по себе си, че акцентът е върху това, което продава, а именно - попфолк хитовете на съседна Сърбия.

Как се избира програмата? Който плаща, той поръчва музиката: това ни обясниха от администрацията преди 2 години, когато потърсихме отговор на въпроса, празни приказки ли говори Ценков?

А колкото повече нещата се променят, толкова повече си остават същите.

Подготовката за провеждането вече е в ход, съобщиха от Община Видин преди дни. Приемането на заявления за участие от страна на търговци, производители и занаятчии е до 8 август включително.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00