Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ-Видин: Панаир няма да има, ако обстановката не го позволява

Община Видин: Който плаща, той избира музиката

Видинчани с разнопосочни мнения за културното мероприятие

Снимка: Община Видин




За времето от 20 август, петък, до 28, събота, е предвидено провеждането на тазгодишното издание на Видинския панаир. В момента продължава подготовката, а пространството в бившето военно поделение в областния град, където е разположено изложението, е приведено в подходящ вид, съобщиха миналата седмица от общината.

Кметът Цветан Ценков неведнъж е заявявал открито намерението Видинският панаир да бъде възстановен като международен, по подобие на Пловдивския, а провеждането му отново да бъде в парк "Нора Пизанти". Подобна идея градоначалникът е обявявал в интервюта за национални медии, правил го е и в ефира на Радио ВИДИН. Замисълът беше преповторен и на пресконференцията на общината от 20 юли.

"Нашата идея е този панаир да възстанови част от своята историята и да се превърне под егидата на Търговско-промишлените палати на България, Румъния, Сърбия, Македония, Турция и Гърция и така да го превърнем във втория международен панаир. Искаме винарската камера да направи семинари, да има среща на индустрията на трите най-близки държави около Дунава, да направим винарско изложение, след 5 часа да поканим духови оркестри, с които да направим нещо като сръбската "Гуча". Балканците обичат духовата музиката. Вечер да се насладят на едни от най-големите звезди на Балканите. Това е 3 в 1".

В свое интервю от 10 март 2020 година кметът Ценков казва: "Искам да направим нещо смислено. Не искам да обидя тези, които обичат чалгата и пачангата".

Концертната програма, представена от Община Видин като "разнообразна", за пореден път набляга на попфолк жанра. На панаирната сцена ще се изявят Гъмзата, Ивана, Николина Чакардъкова, Анелия, група „Сигнал“, Криско, Драгана Миркович, Миле Китич, Индира Радич.

Защо многократно обявеното намерение и обещание за европейзиране и модернизиране на Видинския панаир не се е осъществило все още - с този въпрос се обърнахме към Община Видин. 

"Заявеното намерение от кмета на Община Видин д-р Ценков не е изгубило своята давност. Всички си спомняме панаира от нашето детство - с подредените щандове на български стоки, с изложението на видинските фирми и заводи, атракционите за деца, имаше дори цирк, така че цялото ръководство смятаме, че традицията трябва да се продължи в парк "Нора Пизанти". Към момента няма изградена инфраструктура. Тази пролет кметът и част от екипа се срещнахме с видински предприемачи, участници в панаира. Обсъдихме реалното състоянието на парка - липсва електрозахранване, водоснабдяване, теренът трябва да се озелени и облагороди, а необходимите финансови средства не са малко. На този етап не бе възможно да се проведе в "Нора Пизанти". Финансовите средства трябва да се заделят от бюджета предварително, да се гласуват от общинските съветници. В предни години бяха заложени 30 000 лева за самия панаир, а тази година - намаляха на 20 000, което включва частична концертна програма и облагородяване на терена", каза в телефонен разговор заместник-кметът Борислава Борисова.

Ще продължи ли Община Видин да работи над намерението панаирът да бъде върнат в парк "Нора Пизанти"?

"Ще продължим да работим над намерението. Опитваме се и в момента, в тазгодишното издание, да изпълним част от идеята да има по-голямо чуждестранно участие, което за първи път в рамките на панаира организираме форум-среща с винопроизводителите. Ще обсъдим и перспективите на винения туризъм в трансграничния район. След срещата ще продължим с изложение и дегустация на вино и традиционна местна кухня. По всякакъв начин се опитваме да внесем нови елементи в организирането на панаира. Уверявам, че ще има много други активности". 

За поредна година Видинският панаир предизвика широки и разнородни дискусии в социалните мрежи. Част от недоволните определят изложението като "празник на чалгакултурата". Друга част от недоволните задават въпроса, как и от кого се изготвя програмата?

"Програмата на панаира я правим част от общинското ръководство и предприемачите на панаира, които де факто финансират концертната програма чрез договори за дарение. Що касае концертната програма - ние смятаме, че тя е доста различна от програмата в последните години. Освен попфолк, има и народни певци, музиканти, поп и рок изпълнители. Разнообразна е, не е чист попфолк за всичките 9 дни. Искам да добавя, че всички културни събития, които са в културния календар, всички фестивали, които провеждаме, са достатъчно разнообразни и удоволетворяват вкусовете на нашите съграждани - имаше театър за малки и големи, кино на открито, изложби, комедийно шоу, симфонични концерти, опери и оперети, фолклорни вечери. За всеки има по нещо", обясни още Борисова.

В тазгодишното издание Община Видин поставя акцент върху по-масовото участие на изложители от съседни региони на Сърбия и Румъния, както и на редица нови активности. За първи път е предвидено провеждането на Регионален икономически форум, демонстрации и дискусии, със съдействието на Видинската търговско-промишлена палата и сродни сръбски и румънски организации. Ще има атракциони и много забавления както за деца, така и за възрастни, се обосновава местната власт в разпространеното съобщение за панаира.

"Абсолютно всички съграждани няма как да бъдат доволни, но на едно 70 % от гостите на панаира са покрити с техните желания", каза относно културната част на фестивала заместник-кметът.

На икономическа печалба ли е общината от панаира?

"Точният разчет можем да представим след приключването на панаира. Община Видин първо прави културната ръка, след това забавление за малки и големи - атракциони, ще има изненада, която ще се научи в първия ден на изложението. Освен това, че производителите и търговците на стоки имат шанс да работят тези 9 дни, ние им подаваме ръка, голям кръг хора ще разгледат и пазаруват. Смятам, че общината ще завърши на плюс от наеми на търговска площ. Друг широк форум са концертите, които подаряваме на видинчани съвместно с участниците на панаира. Тяхното участие е в пъти по-голямо от нашето. Това не е малко. Ще има, убедена съм, финансови ползи".

Ще има съпътстваща програма, в която ще се включат Ансамбъл "Дунав", Градският духов оркестър и самодейни състави от региона. Също за първи път по време на панаира ще бъде организирано надсвирване на духови оркестри от България и Сърбия.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че България ще навлезе в "оранжевата зона" по разпространение на коронавируса до няколко дни. Според плана на здравното министерство за борба със заразата това налага да се предприемат мерки. Той обаче уточни, че към момента данните за страната не изискват налагането на ограничения. 

Провеждането на панаира не е сигурно, обясни Борислава Борисова.

"За момента още не е разкрит стопроцентов шанс да се проведе панаира. Мерките се засилват. Уверявам ви, че за нас най-важно е здравето на хората, ще спазваме абсолютните мерки. В четвъртък на 12 ще се събираме с Областния щаб, ние ще се съобразим с решенията. Панаир няма да има, ако Здравните власти не позволят. Ние сме за спазването на всички мерки. Работим законосъобразно".

Панаирът е твърде шумен, смятат част от видинчани.

"Уверявам ви, че в новия закон за нощната тишина 23 часът е часът, в който музиката се спира. Това ще го спазваме. В миналото как е било - съобразено е с тогавашния ред. Винаги е имало хора, които не харесват фестивала с народна музика, летните дни на Баба Вида, ако щете и фестивалът на Белоградчик. Всеки харесва определен стил музика. Всеки може да слуша това, което иска. Живеем в свободна страна, трябва да зачитаме мнението и желанието на всички".

Според интересите на дадени икономически кръгове ли се прави музикалната програма на панаира?

"Бирарджиите, които визирате, имат претенции за определена музика, която финансират. Не смятам, че освен попфолкът, липсва нещо друго. Чакърдъкова е народна певица, която се харесва в цяла България. Криско е за по-малката публика. Група Сигнал за по-ретро хората. Стараем се да има за всеки по нещо. Сръбската музика, няма да го крием, се харесва на хората в нашия град".

Потърсихме и мнението на видинчани, които изказаха разнопосочни мнения.

"На мен си ми харесва, сега е още по-хубав, канят гости от Сърбия, атрактивен е, аз не пропускам да го посетя, забавление има... Положително е, че има атракциони за деца, в нашия град не се случват много неща, така че е забавление, макар да не харесвам такъв тип места... Чува се вкъщи от една страна силна музика, не е много, но се чува... Не ми пречи панаирът... Гражданите искат своето, затова го има... Шумът е прекрасен, ядем си вкъщи, мирише си на кебапчета, но не го посещаваме, защото все едно е при нас... Нека се чува, това е животът, друга тема е кой е по-важен - дали законът, дали човекът... Чува се силно вкъщи винаги, когато го има... На мен не ми пречи, въпреки че е близо... Лято е, но ходим на работа все пак, затова се надявам да се съобразяват повечко... На хора от нашия блок им пречи, оплаквали са се много пъти през годините... Аз си спомням някогашния панаир, той беше коренно различен... Панаир като панаир - хапване, пийване, музичка, макар че някога имаше повече занаятчийски работи... Ще отида, интересно ми е... Панаирът има значение както икономическо, така и представително - представя града... Аз се изнасям винаги, когато започва панаира, шумен е, все едно е в хола ми... Харесва ни панаира много, ще присъстваме задължително".

Провеждането на панаира зависи от епидемиологичната обстановка, обясни д-р Венцислав Владински, директор на Регионалната здравна инспекция.

"Следим заболеваемостта не само в държавата, но и в областта. Другата седмица ще се вземе решение. Когато идват изпълнители от съседна държава, струпването на много хора в такова ограничено място - няма какво да се говори за спазване на мерки".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59