Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешно продължава лечението на малкия Сими от Видин

За Сими сме ви разказвали неведнъж. Редица благотворителни прояви в подкрепа на детето бяха организирани във Видин, а целта им беше събиране на средства за лечението му. Терапията със стволови клетки, която Симеон провежда, за момента е успешна, той е добре и дори вече се забелязват поведенчески промени у него, които говорят за това. Първата вливка на стволови клетки семейството прави още през април, но тогава възникват усложнения, споделя Лора, майката на момчето:

"Той беше започнал да се разболява още преди самата вливка. Там го прегледаха, казаха, че няма проблем, но той започна да прави ангина. Все пак направиха вливката, всичко беше нормално, но трябваше 3 дена да не пие никакви антибиотици. Детето обаче се влоши и започнахме антибиотик.. Малко или много този антибиотик, който приемаше 14 дена, струва ми се, че не се отрази добре на самата вливка.. Втората вливка беше планирана за 3 август, но я изтеглихме един ден предварително. Беше в отлично здраве, пътувахме спокойно, той беше отпочинал, мина много добре... Голям прогрес има, виждат се подобрения, но все пак се предвиждат 4 вливки. Лекарите казват, че най-голям ефект има на втория-третия месец след самата вливка..."

За ноември е насрочена следващата вливка на Сими. Семейството купува и предписани от лекарите добавки, които детето трябва задължително да приема. Но въпреки разходите, те са категорични, че към момента събраните средства им стигат да покриват нуждите си. В това обясни бащата на детето Даниел:

"Имаме средства за планираните 4 вливки. На практика аз само кореспондирам с клиниката в Словакия, те ми изпращат проформа фактура, а аз я препращам към платформата за събиране на средства. От там вече се превеждат и самите средства. За път, хотел и останалите разходи имаме средства от базарите с момичетата."

Редом с майката и бащата на Сими е и неговата баба, която неотлъчно е до тях и която е личен асистент на момчето. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10