Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 август 2023 година

Снимка: Ива Антонова

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на Европейския съюз за държавната помощ, българска мярка в размер на 16 млн. евро в подкрепа на разширяването на газохранилището на "Булгартрансгаз" в Чирен, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България. 


Над 50 000 деца и ученици са върнати и задържани в образователната система за последните шест години. През този период делът на отпадналите от детска градина и училище деца и ученици е намалял с 40%. Това отчете премиерът акад. Николай Денков след проведеното днес заседание на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. 


Второ национално шествие срещу насилието над жени ще се проведе в редица градове в страната. Част от исканията на протестиращите са да се въведат политики за превенция, подкрепа и закрила на жените, пострадали от насилие и да се направят промени в прилагането на досега действащите практики, да се улесни достъпът на пострадалите до правосъдие, да се реализира в най-скоро време съдебната реформа. Протестиращите настояват още да се създадат кризисни центрове за жените, пострадали от насилие. Националният съвет за превенция и защита от домашно насилие да започне незабавно работа, да се носи персонална отговорност за всяко издадено съдебно решение или медицинска експертиза, както и да се въведат часове по сексуално образование в училище. Протест ще има днес и във Видин - той е насрочен за 18:00 ч., като сборният пункт е пред Съдебната палата. 

Златко Живков ще се кандидатира отново за кмет на Монтана. През последните 24 години той управлява общината.


Подписка за провеждането на референдум "за" или "против" изграждането на фотоволтаичен парк в язовир "Огоста" внесоха в Община Монтана. Тя е организирана от граждански инициативен комитет и е подкрепена от партия "Възраждане". 


Общинският съвет във Видин ще заседава извънредно на 11 август. Заседанието се свиква по искане на единадесет общински съветници, като в дневния ред са включени предложения за издаване на разрешителни за водовземане на минерална вода чрез сондажи от находища "Видин" и "Сланотрън".


Националната агенция за приходите стартира кампания за уведомяване на клиенти със задължения - физически и юридически лица, включени в Списък на длъжниците с неуредени публични задължения. Те ще бъдат приканвани да се свържат с публичните изпълнители на приходната агенция. В хода на кампанията до селектирани групи лица поетапно ще бъдат изпращани персонализирани електронни съобщения, които няма да съдържат активни линкове/връзки, приканващи получателите да ги следват или да предоставят информация. От Националната агенция за приходите напомнят, че никога не изпращат съобщения, в които е необходимо клиентите да разкриват банкова информация или лични данни.


Има интерес към разработване на концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) в област Видин, е изводът от проведените две срещи и допитване до заинтересованите страни, проведени от управителя на Областен информационен център-Видин д-р Мариела Савкова. В рамките на този първи етап от кампанията за популяризиране на първата покана за кандидатстване с ИТИ (със срок 27 септември 2023 година) срещи се проведоха със заместник-областния управител Ани Арутюнян, представители на общините Видин, Ружинци, Ново село, Чупрене, бизнеса, неправителствените организации и медиите.


Над 800 заявления са подали земеделски стопани от Видинско в кампанията по директни плащания. Фермерите имаха възможност да кандидатстват за близо 50 различни интервенции за периода 2023-2027 година, но заради новите изисквания заявленията са по-малко, посочи Пламен Генов, директор на Областна дирекция "Земеделие" Пламен Генов. В края на юли изтече и срокът за деклариране начина за ползване на земеделските земи. Декларирани са близо 93 хиляди хектара земя, голяма част от която е наета от фермери или земеделски фирми.


Ремонт на улици в няколко населени места на община Чупрене е започнал преди около месец. Средствата в размер на около 620 000 лева са от миналогодишния бюджет на Общината, но заради забавяне при обществените поръчки асфалтирането е започнало едва сега.


Кметът на oбщина Лом Георги Гаврилов категорично възразява срещу решението на министъра на земеделието и храните да закрие горското стопанство в Лом. Той призовава гражданите на общините Лом, Брусарци, Вълчедръм, Якимово и Медковец да се противопоставят на тази заповед и да подкрепят запазването на горското стопанство, съобщават от местната общинска управа. 


Владимиров Коловски, възпитаник на ОУ "Христо Ботев"- гр. Мездра, спечели един златен и един сребърен медал на Азиатска международна математическа олимпиада (Asia International Mathematical Olympiad Open) и Международните математически игри ( World Mathematics Games Open) в Куала Лумпур, Малайзия. 


Окръжен съд – Враца одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура – Враца и защитата на мъж, обвинен в грабеж. На обвиняемия му е наложено ефективно наказание "лишаване от свобода“ за срок от три години.


Народно читалище "Селска пробуда-1925" във врачанското село Горно Пещене ще е домакин на детско парти на 11 август. Председателят на културното средище Красимира Митова съобщи, че с нея се свързала организаторката на проявата - Ивелина Стоянова, която разказала за идеята за парти с танци за децата от селото, а от читалището веднага се съгласили. 


През предходната седмица са извършени 24 проверки от служители на сектор „Рибарство и контрол Монтана“, обхващащ териториите на областите Враца, Монтана и Видин.


Школата за класически и балетен театър "Финес" при Драматичния театър в Монтана ще представи на 10 август във Вършец детският театрално-танцов спектакъл "Гости от Париж", съобщи за Радио ВИДИН директорът на монтанския театър Любомир Бояджиев. Детският театрално-танцов спектакъл "Гости от Париж" е бъде представен на 10 август (четвъртък), от 10:30 ч. пред Народно читалище "Христо Ботев 1900". 
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Известен онколог става почетен гражданин на Чипровци

Проф. д-р Иван Гаврилов ще бъде удостоен със званието на 6 септември, на празника на община Чипровци , заради дългогодишната му дарителска дейност. Корените на онколога са от този край. Майка му е родена в село Горна Ковачица. Един от последните жестове направен от професора е бюст-паметник на Васил Левски, който е поставен на входа на Чипровци. Той..

публикувано на 02.09.24 в 13:30

Наклонен стълб притеснява жители на Долно Церовене

Пречупен електрически стълб, който се държи на арматурата и жиците, притеснява хората в село Долно Церовене, община Якимово. За проблема ни потърси  Рада Миланова. Стълбът е между нейния и съседния имот на улица ул. "Йорданка Петкова". "Всъщност жиците го държат. А рекордомана от стълба до нашата къща е провиснал на метър и..

публикувано на 02.09.24 в 12:03

Подготвят богата програма за празника на Лом

Звезди на оперетата, сръбската и българската народна музика, театрални спектакли и мюзикъл ще зарадват ломчани и гостите на града за празника на Лом. Популярният сръбски певец Драган Коич Кеба ще открие с концерт панаира на 12 септември, а на следващия ден, 13 септември, Гъмзата, Борис Солтарийски, Лилия Стефанова и момичета от балет "Магаданс" ще..

публикувано на 02.09.24 в 10:51

Без такси през първата учебна година в училище "Митрополит Неофит Видински"

С паралелка първи клас и подготвителна група ще започне учебна година в началното училище "Митрополит Неофит Видински" във Видин. Заниманията ще са по учебната програма на Министерството на образованието и науката, каза директорът Лилия Ангелова . "В училището заниманията ще са както в други училища, по държавните стандарти на Министерството..

публикувано на 02.09.24 в 10:51

Изложба за Съединението откриват днес в Монтана

Временна изложба под надслов "По начин най-благороден...", посветена на Съединението ще бъде открита днес в художествената галерия в Монтана.  С помощта на тематични изображения и кратки пояснителни надписи, върху 20 табла, дошлите да разгледат изложбата ще имат възможност да си припомнят кога и в какви териториални граници е учредена автономната област..

публикувано на 02.09.24 в 10:11
ДГ

Продължава записването за безплатна храна за деца в община Лом

Продължава записването за безплатна храна за деца от 10 месеца до 3-годишна възраст в Лом. Родители с ниски доходи или без никакви средства могат да кандидатстват за получаване на храната, която се приготвя в яслата до детска градина №2 "Червената шапчица" на улица "Бозвели". Освен тях могат да кандидатстват и родители на деца с увреждания,..

публикувано на 02.09.24 в 10:06

Огнеборци гасиха гори в землището на село Киреево

През вчерашния ден в 15.15 часа е постъпил сигнал за горски пожар в землището на село Киреево, община Макреш. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Пламъците са унищожили 40 декара иглолистна гора и 35 декара широколистна гора. В потушаването на пожара са участвали два екипа на РСПБЗН-Кула, горски служители и доброволци от селото...

публикувано на 02.09.24 в 09:58