Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силата на цветовете и тяхното влияние върху хората

| Интервю
2
Снимка: личен архив



Цветовете оказват влияние на настроението ни и на физическото ни състояние. Това е тема, която вълнува отдавна и изследователите. Те се занимават именно с това, да разберат, какво предизвиква цветовото предпочитание на различните хора, влиянието, което цветовете оказват върху личността ни. Тяхното наблюдение е, че цветовете могат сериозно да повлияят на количеството на потока на енергията. Дори тези методи се използват от хилядолетия в китайската, индийската, гръцката и египетската култура. Но каква сила имат цветовете разкрива имиджовият консултант Румяна Димитрова:

"Те имат огромна сила и огромно влияние върху нас и наистина не подозираме. Те ни помагат да живеем един по-осъзнат живот. Човек, когато е облечен с подходящите цветове и е заобиколен от подходящите цветове, той се чувства по-щастлив, по-усмихнат, по-ведър. А когато е заобиколен от цветове, които не му действат добре, той дори не осъзнава, че тези цветове не му действат добре и затова е важно да знаем кои са точно нашите цветове, за да можем да се заобикаляме с тях и да излъчваме позитивизъм, да бъдем щастливи, да бъдем красиви."



По думите на Румяна Димитрова е много важно да знаем какъв цветотип сме, дали сме в топлите нюанси или сме в тъмните:

"Студеният цвят е в основата на синьото. Синият цвят е най-студеният в цветовия спектър. Жълтият цвят е най-топлият. И хора, които са топъл цветотип, като мен, на тях им отиват цветове, които са в основата на жълто, оранжево, зелено което е топло. Когато един цвят е студен, трябва да се добави малко жълто, за да се затопли, за да може самият човек да се чувства по-комфортно в този му нюанс на самия цвят. А за студените цветотипи, при тях е точно обратното - те трябва да носят студени цветове, които да им помагат да изпъкват, да имат енергия."


За да се определи на кого какви цветове му отиват, е нужно да се направи цветови анализ, казва още имиджовият консултант:

"В зависимост от това каква е нашата кожа, дали розовее, дали жълтее, какви са нашите очи и дали са топли, или студени като цветове, каква е нашата коса, отиват определени цветове. Чрез този цветови анализ можем да определим дали сме пролет, лято, есен или зима, както в природата има четири сезони, така и ние хората попадаме в някои от тези четири сезона. И в зависимост от нашите характеристики съответно започваме да се съобразяваме тази информация в живота си и да прилагаме цветовата палитра, която е подходяща за нас."


Попитахме и видинчани какви цветове обичат да носят:

"По принцип аз съм фен на черното, защото изглеждам по-добре в черно. По принцип свежите цветове за лятото са по-добре като съчетание, но черното си е черно, класика в гардероба. Цветовете отварят човека, да...Обичам ярките цветове - те внасят позитивизъм. Красивото е светлото - чисто и освежаващо... Зависи от настроението - ако е хубаво се спирам на светли, на червено, на жълто, синьо обичам много."


И както казва Румяна Димитрова - всеки един от нас е уникален. Някои много добре демонстрират своята уникалност, а други се чудят как да я скрият. Дрехите и цветовете са един от инструменти, които допринасят за това. Външният ни вид показва кои сме. Да сме заобиколени от правилните цветове и нюанси -това означава спокойствие, вдъхновение. Те ще ни зареждат с енергия и ще ни помагат да постигам целите си бързо и с по-голяма лекота. Ще знаем как да ги използваме, за да влияем на настроението си. Всяко едно знание може да бъде научено и приложено, стига да искаме.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08

Музеят във Враца предлага занимания за децата през лятото

Множество активиности за деца организира това лято Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца. Интерактивно-образователните игри започват от юли месец. Част от тях включват "Кюар код приключение", "На лов за стари сгради и забележителности във Враца", "В обувките на археолога", "Търсачи на загадки и артефакти", обясни за Радио ВИДИН Тихомир..

публикувано на 27.06.24 в 14:00