Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин посреща участниците в ТИД 2023

11
Снимка: Радио ВИДИН

Международната гребна регата ТИД ( съкр. от англ. TID - Tour International Danubien) пристигна във Видин. Лагерът на участниците в 66-то издание на водния поход по цялото течение на Дунав е разположен край крепостта "Баба Вида". Ентусиастите ще останат във Видин и утре, когато е единственият предвиден почивен ден в България. Чуждестранните участници тази година са около 70. Един от тях е германецът Детлеф, който каза за Радио ВИДИН, че е пленен от красотата на българския участък в речния поход: 

"2014 година всъщност е първото ми включване официално в международната регата. От тогава всяка година вземам участие, без изключение. Наистина много ми харесва българската част и вече шеста година я правя. Самата природата тук е такава - първо имаме много бързо течение, което позволява на човек дори на вода да се отпусне малко. Другото, което е - ако човек иска да си почине, има много места с не рязък бряг, със стени и прочие и може човек да поспре, за да си почине, ако му се налага. И доколкото засягаме идеята за местата за лагери, които са съответно свързани с ТИД-а, винаги има нещо новичко. Засега, като изненада, съответно виждаме, че все още не са подготвени точно водата и душовете, но българите, както винаги, намират изход от ситуацията. Съответно аз много се забавлявам и се надявам всички, които присъстват и са се включили тази година, че ще прекарат страхотно време и ще бъдат в безопасност... След няколко дена в Дунав определено може да усетите, че сте много отпуснат."       

Красимир Павлов от Варна участва за 50-и път в регатата. Той казва, че за тези години, по време на приключението, е срещнал много приятели, имал е прекрасни моменти и не малко изпитания:

"Привлича ме водата, всичко е в лодката. Няма състезателен характер. Гребеш, гребеш, спираш, почиваш си, продължаваш, правиш си къпане. Приятели от цяла България се запознаваме. Произшествия, всичко. Един път имаше вълна и лодката ми се напълни до горе с вода, излязох на брега, преди Русе, изхвърлих водата, изхвърлих багажа, обадих се на ръководителя, той извика речния катер, дойдоха и ме взеха. Натоварихме и лодката. На другия ден, почивен ден имаше и продължих до Силистра... От Видин до Силистра е две седмици. Очаквам хубаво време. Дори и да е лошо време, пак си гребем, някои изчакват да спре и продължават... Аз имам 20-годишен каяк. Цяла година работя и дойдох тук да си почина..."

Българският участък официално приключва на 26 август в Силистра, като за него се очаква да се включват около 200 българи. Интересът към регатата с всяка година става все по-голям, това каза за Радио ВИДИН Стилиан Бонев, организатор на българския етап на най-голямата в света туристическа гребна регата.

"Регатата стартира на 26 юни в Инголщат и вчера пристигнаха на българския бряг. Пристигнаха около 77 чуждестранни участници плюс двама българи, бяхме заедно на откриването на регатата. Днес се понесоха от Ново село към Видин може би 120, може би 150 лодки. Постоянно се присъединяват участници от България. За българския етап има записани приблизително около 200 човека българи. Като обща бройка това бележи ръст. Всяка една година все по-голям интерес има към регатата, то е не само един масов спорт за здраве. Това е и опознаване на културите на тези народи, които участват в регатата. Тази година имаме участник от Австралия, освен от Германия, Австрия, Унгария, Словакия, Сърбия, имаме участници и от Испания, Канада, Швейцария, Холандия..."   

Участниците в българския етап на регатата ще изминат разстояние от 509 км по поречието на Дунав от Ново село до Силистра. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25