Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Стоева: Добрите детски книги подготвят децата за реалния живот

2
Валентина Стоева, Фондация "Детски книги"
Снимка: Личен архив

Много често родителите на деца на възраст от 0 до 6 години четат на децата си книги, които избират заради интересните илюстрации, тоест издания, които допадат на самите родители. В същото време има теми, които в България са табу що се отнася до детската литература, макар че именно те биха могли да подготвят децата за реалния живот. Това са част от заключенията от проведеното от Фондация "Детски книги" проучване с участието на 1129 респонденти от цялата страна, които имат деца в посочената възрастова група.

Това какви книги родителите избират да четат на децата си влияе върху интереса на децата впоследствие към четенето, обясни създателят на Фондацията Валентина Стоева:

"Това, което за нас беше интересно е, че да - родителите четат на децата, някои четат поне веднъж дневно, има и такива, които четат и по-често. Но родителите обикновено, ако искат да четат и трябва да изберат книги, които да четат на децата си, те избират например приказки, които им допадат - тоест класически приказки, или книги с илюстрации, които допадат на родителя. Но всъщност това означава, че децата не винаги имат право на избор, а правото на избор е важно, защото децата може би не могат да обяснят коя книга искат и защо, особено когато са в такава ранна възраст, но те интуитивно знаят коя история им помага да трупат знания или да развиват определени умения." 

Валентина Стоева отбеляза, че голяма част от родителите в тази възраст всъщност не са склонни да предлагат на децата си книги по тежки, по трудни теми - включително такива като болести или деца в неравностойно положение, да не говорим за темата за смъртта, която се води тема табу в България. 

"Всъщност е безкрайно важно да подготвим децата - да знаят, че това е част от живота. Родителите в България се опитват да предпазват децата си - отглеждат ги в саксии, под стъклен похлупак и всъщност са безкрайно изненадани, когато децата станат или нетолерантни, или пък в една подобна ситуация, която не е приятна житейска ситуация, но за съжаление се случва да изпаднем в такава, децата нямат отговор и реагират неадекватно, тоест не могат да се справят с болката, със стреса, с тъгата, точно защото ние сме ги заблудили, че животът е розов и прекрасен и не сме им дали другата гледна точка. Това беше един от интересните поне за мен резултати и нещо, по което трябва да работим - ние като насърчители на четенето и всички хора като общество: трябва да работим в посока да подготвим децата да бъдат толерантни и емпатични и да знаят, че всяко наше действие всъщност води до определени последици." 

Важно е родителите не просто да четат на децата си, но и да обсъждат с тях прочетеното, посочи Валентина Стоева. Според нея, добрите книги съдържат всички важни теми, а въпросът опира до качеството на предлаганите на пазара книги за деца, както и до качеството на изданията, които влизат в домашната библиотека. Затова родителите е добре да се доверят на специалистите, а това са библиотекарите, учителите, както и книжарите. На интернет страницата на Фондация "Детски книги" също могат да бъдат намерени препоръки за качествена детска литература. 

Най-малките читатели, които в момента притежават карта и посещават Детския отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", разбира се заедно с родителите си, са едва на две годинки, разказа библиотекарят в отдела Милена Иванова:

"В библиотеката вече идват, за радост, много малки дечица. Имаме читатели, които са на две годинки, на три годинки, с родителите. Отначало малко престояват в стаичката, която сме оборудвали за най-малките, разглеждат озвучени книги, със звуци, такива с капачета, енциклопедии... Вече имаме книжки за най-малките - от две-тригодишни могат спокойно да идват... На дечицата много им харесва и след това искат да идват все по-често в библиотеката и да прекарват време тук... Всяко дете си е с различни предпочитания - харесват особено книги за животни, а ние вече имаме за най-малките и такива, които са на тема психология: за чувствата, за целувката, за мама, за обичта... Родителите се интересуват и чрез интернет и някой път идват при нас подготвени с определено търсене, някой път ние им предлагаме."

Милена Иванова също е категорична, че любовта към четенето се възпитава от най-ранна детска възраст, затова и във видинската библиотека с радост посрещат всеки нов малък читател. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26