Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паволче и Кошава са домакини на "Резиденция Баба"

6
Снимка: личен архив

Продължава "Резиденция Баба" в Северозапада. Във Врачанско в проекта се включват селата Лик, Ослен Криводол и Паволче, а в област Видин - Кошава, Делейна и Синаговци. Инициативата на  сдружение "Фабрика за идеи" свързва млади хора от градовете и възрастни в села из цяла България, като целта е чрез култура да бъдат съживени малките населени места

Трима творци, участници в проекта, са в село Паволче. За да се случи творческото им вдъхновение, те се опитват да усетят местната атмосфера, разговарят с жителите, за да научат повече за бита и мисленето на хората тукВсеки от тях ще разработи идея, която би могла да донесе промяна в селските райони.

Мирела Караджова е визуален артист. Тя е тук със своята дъщеричка, Мелодия. Мирела взима участие в проекта за втори път това лято:

"Това за мен е като подарък... Това, което ми направи най-силно впечатление тук е невероятната гледка... Това да живееш в подножието на планината за мен е нещо много мечтано и още нереализирано..."

Никола Замбели е от Италия. Той е режисьор, прави документални филми, като се занимава и с фотография. Знае добре български език, защото преди 20 години идва в България по проект, а след това продължава да работи с български колеги. Радва се, че отново е в нашата страна:

"Хубаво е да правя нещо хубаво... Почнах да си говоря с хората, да се запознавам с тях... Най-вече обикалям из планината и гората... Има много пътеки, но са запуснати... Природата е много дива... Запознах се с хората, които работят по проекта, сега търся хора, които обичат планината... Почнах от снимките, може да е свързано с разказ, не знам дали ще имам време за документален филм, защото ми трябва много време..."


Третият резидент в село Паволче е Мария Македонска. Тя пише, рисува, прави късометражни филми. Завършила е "Връзки с обществеността" и дълго време работи в рекламни агенции. Разказва, че постоянно ѝ хрумват идеи, които се опитва да осъществи. За първи път участва в артистичната резиденция:

"В момента завършвам роман, правя илюстрации, снимам късометражни филми, каквото предложи животът... Още нищо не съм снимала, защото всичко се случва толкова бързо... Тази седмица е свързана с работа, в която се срещам с хората... Вече познавам хората и ги виждам като реални хора и срещам интересни хора... На мен ми помага друг резидент, от Италия, който е страшно любопитен и ме бута и аз да говоря с тях... Подобни резиденции са готови да приемат хора, които са готови да дадат себе си за 1 месец... И ни дават възможност да изберем нещо съвършено различно, защото проектът му може да бъде вдъхновен от средата и от хората... Ще направя проект, който е комуникиращ с хората."

Видинското село Кошава също е част от изданието на "Резиденция Баба" тази година. Петима артисти вече посетиха населеното място в рамките на петдневното си участие в програмата, а други трима ще живеят в селото един месец. 

"Все по-малко стават възможностите за градската култура да срещне селската култура по един автентичен начин. Единственият мост, за съжаление, остава туризмът, той е просто затваряне в една къща за гости, което не предполага, нали ако човек трябва наистина да положи усилия да се запознае с местната култура. И остават, разбира се, фестивалите, фолклорните, но те пък не винаги привличат тази публика, градска, която може пък да разбере повече за местната култура. И ние искаме да направим един друг мост, където хората творят заедно между поколенията, т.е. не просто на една сцена да видим какво прави единият или другият, ами едното и другото поколение да седнат заедно. Ето, бяхме и с жени от селото, и с артисти и всъщност имахме един прекрасен дълъг разговор за различни теми, от който артистите извлякоха различни вдъхновения да сътворят неща. Това, което ще се случва, всъщност новото в нашата програма от тази година е, че ремонтираме пространства, които са неизползвани, да речем. Към читалищата са, но някои от тях са и към изоставените им училища или детски градини, т.е. неизползвани в момента сгради поради липсата на регионална политика от държавата ни", каза Янина Танева - съосновател на сдружение "Фабрика за идеи" и посочи, че достъпът до култура в малките населени места е изключително затруднен.

Това, което развиват още е да направят от артистите експерти за работа с общност. Затова резидентите се учат да общуват с местните хора, занимават се и с доброволчески дейности. 

В почистения от резидентите салон в сградата на читалището беше подредена изложба "Полетът - портрети за слушане", за първи път показана извън София. Един от авторите на изложбата е художникът Ина Павлова:

"Идеята ни беше да може да представим и в малките населени места да видим как би се приело подобен тип изкуство, защото това е изложба, която е посветена на хората с увреждания. Взели сме им интервюта и всъщност търсехме вдъхновяващата страна, положителната страна на това да живееш живот с големи предизвикателства. И да, беше ни интересно всъщност какво ще се случи в едно малко населено място, как ще го приемат хората. Е, това беше едно от нещата, които го правихме тука. И работим по следващ проект с местните. Задачата ни беше да се опитаме да работим с общности."

За петте дни, през които бяха в Кошава, артистите, част от програма "Лаборатория право на култура" на сдружението, успяха да разговарят с много от местните хора. 

Процесът на опознаване вече вдъхнови Антоанета Куик - художник и културен мениджър, един от тримата съвременни артисти, които един месец ще живеят в селото:

"Чрез тези разговори, чрез това опознаване то, разбира се, зачекна много теми като местни ритуали, местни традиции, които много ме вдъхновиха и съответно дори имам проблем с това да реша коя от темите да доразвия, защото има много такива теми. От една страна е местният фолклор, местната фолклорна група и като танци, и като песни, и въобще като нещо съвсем ново за мен. Аз имам някакъв опит и в народните танци и песни и много мои приятели, които се занимават, тука нещо много уникално се случва, което със сигурност прави впечатление."

Близостта на река Дунав и местната кухня, която включва рибни ястия, също привличат интереса на твореца.

В Кошава освен ремонт на стая в читалището и почистване на съседния салон, резидентите почистиха и двора на училището. Срещат се и разговарят с местните хора.

"Съумяха да съберат малките деца тука, в детския кът. Сложиха две черги, битови, от нашите баби. И седнаха децата на тия черги, и седнаха и техните родители. Цялата градина, целият парк така се съживи. И викам и ние сме могли това да го правим", каза кметът на селото Галина Радионова.

"Срещаме се на другия магазин, когато сутрин сме на кафе. И си говорим, поздравяваме се. Черпим ги и се уважаваме едни други. И си ги харесваме, че са при нас. Те ни питат как е на село, какво правим... Страхотни са момичетата. Разказваме им за разни обичаи. Навремето ни питат за разни неща как е било. Изложбата им беше много интересна, портретът с говоренето, хората които бяха представени...", споделиха впечатления от артистичната резиденция Мица Миланова и Детелина Динова от село Кошава.

Резултатът от кратките петдневни резиденции и от едномесечния престой ще бъде видян на финалното събитие на 8 септември или по време на фестивала, който сдружение "Фабрика за идеи" организира съвместно с Видински фонд "Читалища" от 10 до 12 ноември във Видин. 

Повече може да чуете в прикачените звукови файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00