Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да намалим стреса след отпуска

Снимка: Радио ВИДИН

Всеизвестен факт е, че дългоочакваната лятна отпуска има благоприятно влияние върху високите нива на стрес, натрупани през годината. Продължава ли обаче да има положително влияние почивката върху психичното ни здраве и след завръщането ни на работа?

Според проучвания по темата - качествено преживяната ваканция поддържа трайно ниски нивата на "бърнаут" до 3 седмици след края ѝ. Но интересен е фактът, че нивата на стрес бързо се покачват още през първите дни след отпуската. Оказа се, че си има и термин - постваканционен стрес. За полезни съвети как да го преодолеем потърсихме психолога от Видин Теодора Цекина

"Може да се каже, че съществува такова понятие, като постваканционен стрес, тъй като след толкова хубав сезон като лятото и след големите ни отпуски, трябва да се върнем отново на работното си място и това не винаги е приятен момент. Факторите, които оказват влияние върху кондицията ни са повечето време, което трябва да прекарваме на закрито помещение, докато сме свикнали лятото да сме повече навън. Натрупаните задачи докато сме били в отпуск и чувството, че не можем да се концентрираме и нямаме достатъчно енергия да свършим всичко. Как бихме могли да го преодолеем? Ами например да не си поставяме високи цели още в първия работен ден, трябва много добре да степенуваме дейностите си, така че постепенно да навлезем в работата. Да си осигурим малки бягства от ежедневието, да използваме задължително всичките си малки почивки по време на работния ден и след работа да се опитваме да се занимаваме с приятни неща. Да прекарваме повече време навън и едно от най-важните неща, да си осигурим поне един ден между отпуската си и първия работен ден, в който да се адаптираме към идеята, че отново се връщаме на работа..."

Пандемията, която ни сполетя, откри нови хоризонти в работния процес и много хора работят от домовете си. Как работещите от вкъщи се справят с адаптацията след почивка? Кристиан Петров работи като компютърен специалист от 3 години, по 8 часа дневно от вкъщи. Работата му изисква кореспонденции с много хора и я определя като натоварена. В същото време не му се налага да излиза от дома си, да пътува и да общува с хора на живо. За позитивите и негативите и има ли постваканционен стрес в условията на работа от дома, разбираме от него: 

"Трудности не можеш да срещнеш, освен това, че като свършиш работа, обичайно човек става с щастие и с очакване да се прибере вкъщи, а реално тези, които работят от вкъщи, когато свършат работа, вече са си вкъщи. Единственият минус, специално за мен е социалната среда. Направо е дори бих казал, деградиращо, все пак хората са социални същества, ние трябва да можем да комуникираме лично с хората и да сме сред хора. Така, като съм си сам вкъщи, все едно че работата, която върша няма същото значение. В един момент може да се превърне даже в едно досадно действие, което трябва да свършиш през деня, като домашните задачки. Но аз въпреки това съм си много доволен от това, че работя от вкъщи понеже ми дава една по-голяма свобода и повече време за себе си, не губя време с пътуване. Истината е, че дори по време на работа, когато нямам работа, вместо да бездействам, мога да използвам това време и го използвам ефективно, като правя нещо друго по къщата. След отпуска, когато трябва да се връщаш на работа, на всеки му е неприятно, но след като работиш от вкъщи това чувства много е заглушено. Имам си конкретно място за офис. Всеки човек, който работи от вкъщи, независимо дали няма друга стая, може да си отдели едно кътче, конкретизирано специално само за работа и да сяда там, само когато трябва да работи."

Трябва да се стараем да приемаме всеки ден като подарък, който носи своите перспективи и щастие. Щастливият живот не е само по време на ваканциите и празниците, а всеки ден и навсякъде, стига да искаме и да мислим позитивно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02