Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мраморни плочи съхраняват паметта на видинската Синагога

2
Снимка: Фейсбук

След освещаването на Видинската синагога през 1894 г. в притвора на храма са били поставени две мраморни плочи с имената на дарителите, които са спомогнали за нейното построяване. Три десетилетия по-късно, в салона тържествено са били монтирани още две мраморни плочи с имената на загиналите в Балканските войни видински евреи, обясни за Радио Видин Венцислава Станкова, специалист по маркетинг и реклама към Културен център "Жул Паскин":

"Второто голямо събитие в живота на видинското еврейство, след освещаването на Синагогата през 1894 година, е тържественото откриване на двете мраморни възпоменателни плочи, които били поставени в салона на самата Синагога. Тържественото откриване е било на 8 ноември 1931 година... Плочите са художествено изработени. Отгоре има две заповеди: "Не убивай!" и "Не кради!", а текстът гласи: "В памет на падналите в полебран за България през войните от 1912-1913 година и 1915-1918 година. Със златни букви са изписани имената на героите... На всяка една от плочите са изписани по 15 имена, общо 30 имена. По 15 загинали на една плоча... Взех решение, че няма да бъдат поставени в двора, а ще бъдат поставени на мястото, където са били и в миналото, но няма да бъдат закачени на стената, тъй като не се разрешава никъде да се дупчат стените. Де факто, поради тази причина те не могат да бъдат поставени на стената, защото не се знае с какво лепило трябва да бъдат залепени, за да стоят... Трябва да са тук, при нас, за откриването, тъй като те са важен елемент от Културния център и трябва да са тук."

Днес мраморните паметни плочи са запазени в цялостния им вид, като през годините са съхранявани на различни места - за последно в Еничар капия във Видин. 

Преди седмици паметните плочи бяха преместени в музей "Кръстата казарма" за реставриране, това обясни Юлияна Димитрова, директор на Общински културен институт "Дунав". По думите ѝ плочите са доста масивни, със сериозна структура като тежест и поради тази причина са изработени специални рамки, за да бъдат добре укрепени и да могат да бъдат съхранявани възможно най-дълго и по най-добрия начин. 

Мраморните паметни плочи, с имената на евреите, загинали във войните за национално обединение и на евреите - дарители, намирали се някога на стените на видинската Синагогаще могат да се видят днес на официалното откриване на Културен център "Жул Паскин", в който е адаптиран еврейският храм след реставрацията му. 

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 юли, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 01.08.24 в 15:50

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо се...

публикувано на 01.08.24 в 13:05

"Олимпийски ден" организират във видинското село Гъмзово

В разгара на Олимпиадата във видинското село Гъмзово се готвят да проведат тази събота инициатива, свързана със спортните игри. Идеята идва след като Тихомир Петков, който е женен за родената в Гъмзово Вероника Димитрова, участва в щафетата, пренасяща олимпийския огън. Младото семейство живее в Ница, Франция. Именно в съседния град Грас Тихомир носи..

публикувано на 01.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 01 август 2024 слушаме духови оркестри – 4 част

През 70-те и 80-те години наминалото столетие, духовите оркестри на Ню Орлиънс преживяват своеобразен ренесанс, като към традиционните стилове се добавят елементи на фънк, хип-хоп и боп. През 90-те хип-хопът окончателно оформя звука на съвременните духови оркестри. Традицията процъфтява в известен смисъл, тъй като продължава да предава опита на..

публикувано на 01.08.24 в 09:00

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30

Започва новият археологически сезон в Рациария

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария 400 000 лева са осигурени от..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

"Опера на върховете" за девета година в Белоградчик

В края на тази седмицата стартира деветото издание на Фестивала "Опера на върховете" на  Белоградчишките скали. Тази година фестивалът се провежда под мотото "100 години от смъртта  на Джакомо Пучини и 165 години от рождението му", затова в програмата са включени негови произведения, каза пред медиите  акад. Пламен Карталов- директор на..

публикувано на 31.07.24 в 16:00