Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделник" от 10 септември 2023 година

29
Снимка: Красимир Каменов

Новият "Неделник" вече е тук.


Очаква ви един репортаж за обновената синагога във Видин, която отвори врати като културен център.


Село Вирове прие ловен събор за 120 години ЛРД „Огоста" Монтана


Пригответе се и за поредната кореняшка врачанска среща, която събра млади и стари да се видят и да пийнат руйно вино в заведение в града.


Ще обърнем внимание и на премиерата на книгата "Старопатица - път към сърцата" от д-р Сашка Бизеранова и писателя Генади Вълчев.


Врачанската авторка Сийка Танкова представи пред Конфедерация на българските писатели филиал Враца и ПК "Арфа" Враца новата си книга "Райковския род". Увлекателна книга за майчиния й род, преселил се от с. Очно дол врачанско в с. Мраморен. 


В село Сумер край Монтана се събраха кулинарни майстори на стари български рецепти. И от там ни очаква репортаж.


Малко малко хора знаят, че освен че е поет и войвода, Христо Ботев е писал учебник по математика! Това ще научим от изследователя и колекционера на стара българска техника Антон Оруш.


Следва една интересна история - "Емоционалните преживявания на първокласника не трябва да бъдат след академичните му успехи". Това е един от съветите на детския психолог от Враца Надежда Евгениева към родителите на малчуганите, които ще прекрачат училищния праг за първи път на 15 септември, следващия петък.


За финал Дедо Скръц ни е приготвил благини. 


Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Видинчани: По булевард "Панония" се работи, но бавно

Ремонтът на бул. "Панония" е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани , които работят край главната градска артерия или често я използват. Трафикът е изключително натоварен заради временната организация на движението, като ситуацията значително ще се усложни при падането на първия сняг, коментираха още жители на..

публикувано на 06.12.23 в 17:16

Арт инсталации създават празнично настроение във Видин

Коледни арт инсталации , изработени от елхови клонки, красят част от улица "Търговска" във Видин . Една от тях изобразява дълга празнична рокля, друга - широкопола шапка, но всъщност е обърната елха. До тях предстои да бъдат поставени камина, коледно джудже и още герои и предмети, допринасящи за уюта и празничната атмосфера в коледните дни. Автор на..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Работещите в културата във Видин излязоха на нов протест

Културни дейци излязоха на символичен протест пред музей "Конака" във Видин. В протестните действия, които се провеждат в цялата страна и са под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" , се включиха служители на Регионалния исторически музей във Видин и техни колеги от музеите в Ловеч, Враца и Перник, на Ансамбъл "Дунав", на Градския духов..

публикувано на 06.12.23 в 14:36
Царевна Браткова

От Канада до Кула: Когато за добрината няма граници

Потомка на Пуйо войвода и на народния представител от Шестото Велико народно събрание Петър Братков е сред хората, на които благодарим в днешния Ден на дарителя . Царевна Браткова е от хората, които през последните години редовно подкрепят благотворителните кампании на сдружение "Северозапазване" в помощ на възрастни хора и деца от Кулския край..

публикувано на 06.12.23 в 14:20

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00