Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тираджия се опита два пъти да пренесе през граница цигари в кори за баница и торти

Снимка: Агенция Митници

15 190 кутии (303 800 къса) цигари задържаха митнически служители в района на Дунав мост при Видин и Ферибот Оряхово при проверка на товарен автомобил, който два пъти се опитал да напусне страната.

На 05.09.2023 г. митническите инспектори селектират за проверка товарен автомобил, който е засечен, че изчаква встрани дълго преди да навлезе в зоната на ГКПП Видин. Товарната композиция с хладилно ремарке пътува към Великобритания, натоварена с хранителни продукти. Според транспортните документи в товарното помещение се превозват пратки за двама получатели, разделени с временна преграда. След сканиране във вътрешната предна част на хладилното ремарке, където температура е по-ниска и достъпът по-труден, е маркирана зона с подозрителна плътност. При извършената щателна митническа проверка митническите инспектори установяват, че товарът съдържа замразени кори за баница и торти, между които са скрити стекове с тютюневи изделия, увити във фолио. Установени са общо 10 190 кутии (203 800 къса) цигари с български бандерол от три регистрирани марки. Тютюневите изделия не са описани в транспортните документи. По случая е съставен акт за установяване на административно нарушение срещу юридическото лице – собственик на стоката, а товарната композиция и стоката са освободени.

Вместо да напусне страната и продължи към Великобритания водачът връща хладилния камион обратно в страната и два дни по-късно се явява на ГКПП Ферибот Оряхово със същата стока – кори за баница и торти, където скрити по идентичен начин митническите инспектори откриват отново тютюневи изделия с български бандерол, този път от една регистрирана марка. Намереното при опита за второ преминаване количество цигари е 5000 кутии (100 000 къса). Водачът отрекъл да знае за акцизните стоки и заявил, че не са му предоставени документи за нея. Работата по случая продължава.

През последните две седмици митнически служители от ТД Митница Русе са задържали при други пет случая още 39 120 къса (1956 кутии) цигари с надписи „Duty Free", с турски или с български бандерол, за които е направен опит да се превозят в посока изход от страната през ГКПП Русе, ГКПП Видин и ГКПП Оряхово в тайници на три товарни автомобила, както и между и под седалките на две леки коли. По случаите са съставени актове за установяване на административни нарушения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отпускат над 3 млн. лева на Борован

Кметът на община Борован Иван Костовски подписа поредните споразумения с Министерство на регионалното развитие и благоустройството.  Средствата са за финансиране на приоритетните общински проекти на стойност 3 300 000 лв. С тях ще бъдат асфалтирани улици и обновен парк на територията на общината.  За рехабилитация ще отидат 2.8 млн. лв. Нов асфалт ще..

публикувано на 01.08.24 в 13:23

Допълнителни забрани заради чума по дребните преживни животни

Заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция по отношение на заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта на територията на Република България. Със заповед е..

публикувано на 01.08.24 в 12:20

Двама се сбиха заради засичане на пътя за Петрохан

Районното управление в Берковица изяснява случай на хулиганска проява на път II-81. Постъпил е сигнал за сбиване на отбивката след разклона за селата Боровци и Замфирово. Пристигналите на място полицаи установили два паркирани леки автомобила - "Мерцедес" с ямболска регистрация и "Фолксваген Пасат" със софийска регистрация. При направените разпити е..

публикувано на 01.08.24 в 11:24

57 милиона лева са усвоили Видин и Белоградчик по „Региони в растеж”

Общините Видин и Белоградчик, като бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 (ОПРР), са реализирали 23 проекта на обща стойност 57 017 211.12 лева, съобщиха от Областния информационен център. Инвестициите са в градското благоустройство, енергийната ефективност на публични и частни сгради, културно-исторически обекти,..

публикувано на 01.08.24 в 11:16

Опит за убийство разследват във Вършец

43-годишен криминално проявен врачанин е задържан за нанасяне на порезни рани с нож на трима жители на Вършец, съобщиха от полицията. Снощи е постъпил сигнал за възникнал скандал в частен дом в курортното градче. При посещение на място полицейските служители установили, че криминално проявен на 43 г. от гр. Враца отишъл в дома на 41-годишната си..

публикувано на 01.08.24 в 11:09

Пешеходец е блъснат от кола в Белоградчик

39-годишен пешеходец е със счупен крак, след като е блъснат от автомобил в Белоградчик. Пътният инцидент е станал на бул. "Съединение" около 23 часа във вторник. Автомобилът - "Фолксваген" с монтанска регистрация, е управляван от 64-годишен водач. Причината за катастрофата е движение с несъобразена скорост, уточняват от полицията. По случая в..

публикувано на 01.08.24 в 11:04

Награждават победителите в конкурс за сонети във Вършец

Във Вършец днес награждават победителите в конкурса „Лъчезар Станчев за поезия и сонет". 50 творби от страната и чужбина участваха в седмото му издание. Конкурсът „Лъчезар Станчев за поезия и сонет" се организира от община Вършец и е подкрепен от „Фондация Лъчезар Станчев за поезия". В тазгодишното издание бяха изпратени 50 творби, оценени от жури с..

публикувано на 01.08.24 в 10:59