Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 септември 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Стартираха посещенията на Библиобуса в кварталите на Видин. Всяка втора сряда на месеца мобилната библиотека ще бъде разположена в Парк "Владикина Бахча", от където започна и първото посещение днес. Мобилната библиотека привлече вниманието на Мария Петкова: "Хубаво е..  По-близо ни е, отколкото в библиотеката..."

Видинският съюз на зърнопроизводителите е против решението за вноса на зърно от Украйна, обясни за Радио Видин неговият председател Жечко Андрейнски.

702 000 деца са учениците от първи до 12-и клас тази година. Над  57 000 деца ще прекрачат прага на училището за първи път, съобщи след правителственото заседание премиерът Николай Денков. Всички учебници до седми клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден, увери Денков. В над 700 училища са направени ремонти преди новата учебна година. Учениците от 1 до 4 клас и осмокласницикте ще получат еднократна финансова помощ, припомни премиерът Николай Денков: "Това са близо 166 000 деца. Тези помощи са по 300 лева, разделени са на две. Едните ще се получат в началото на първия срок и ако децата учат през първия срок, втората половина ще бъде получена в началото на втория срок".


Осигурен е превозът на 245 ученици от квартал „Кошарник" до училищата в Монтана. От 15 септември децата и младежите от крайградския квартал трябва да пътуват всеки ден до шест приемни училища в град Монтана. 


Общините внасят предложението си за бюджет 2024 в Министерски съвет. Кметовете предлагат увеличаване на общата изравнителна субсидия с 40,6 % или непо-малко от 568 милиона лева.


Продължава да намалява ръста на чуждите туристи у нас, в сравнение с предишните години.

ГЕРБ официално подкрепи Златко Живков за нов кметски мандат в Монтана. Изпълнителната комисия на партията е одобрила кандидатите си за кметове във всички 265 общини в страната. 

ГЕРБ номинира официално кметът на Враца Калин Каменов за трети пореден мандат. 

Председателят на общинския съвет във Враца в мандат 2015-2019 г. Румен Антов отново ще се опита да влезе в местната власт. 

По повод професионалния празник 14 септември наградиха огнеборците, участвали и в наводненията през юни в региона на Монтана. 

10 служители на РДПБЗН-Враца получиха награди във връзка с професионалния празник  на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР (14 септември).


Открит урок изнесоха пожарникари пред малчугани от филиала на видинската детска градина "Славейче". Инициативата се провежда в рамките на Седмицата на пожарната безопасност във Видин.


Благотворителна инициатива в подкрепа на пострадалите от бедствията в Царево деца организира фотографът Антонина Лозанова. "Моментни снимки на открито" е каузата, с която видинчанката се надява не само да помогне на десетки деца, но и да обедини за пореден път жителите на Видин.

Общинските съветници в Кула се събират на пoследното си редовно заседание на 18 септември по 11 точки. Една от важните точки е отчет за изпълнението на бюджета на общината към 31 декември 2022 и приемане на бюджета на Община Кула за 2023 г. 

Напусна ни Ставри Калинов, една от най-популярните фигури в съвременното българско изобразително изкуство, съобщиха по-рано днес от Съюза на българските художници. Ставри Калинов е роден на 15 ноември 1944 година във Видин. "Почетен гражданин на Видин" е от 2004 година. 


Популярната журналистка и писателка Бойка Асиова ще гостувана творците от литературен клуб "Христо Ботев" в Мездра утре в 11 часа. 
По публикацията работи: Екип на Радио ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55