Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приоритетите - нови пътища, нова ВиК, постоянно полицейско присъствие

Село Крушовица - будното село

"Да си кмет на село е голяма отговорност, хората изискват от теб, но не знаят , че зависиш от ОбС и от кмет на община"

14
Снимка: радио Видин

Екипът на радио Видин е в село Крушовица - най-голямото село в община Мизия. Жителите са над 1300. Близките села до Крушовица са Войводово, Липница и Софрониево. През селото преминава красивата река Скът, днес обрасла с папрат, но подходяща за отдих и  риболов.
Село Крушовица е будно село, дало е на България лекари, учени, професори. 4 професори са родени в Крушовица. Един от тях е проф. Иван Митев, откривател на 6-ия сърдечен тон, обявен за учен на ХХ век, догодина ще се празнува 100 години от неговото рождение. През 1965 година селото е било по-голямо от град Мездра, тук са живели 4800 жители.  Днес селото намалява, 150 къщи пустеят, наследниците не си идват.  

Село Крушовица се състои от две части: старо село и ново село. В старото село се намира старинната красива сграда на църквата "Света Троица" построена през 1896, днес реконструирана и обновена с помощта на дарителя Николай Николов.И тук, както навсякъде в българския Северозапад, трудно се намира работа. Единственото спасение за този район е близостта до АЕЦ "Козлодуй", която осигурява трудова заетост.  Това е спасението, казва кметът. Иначе районът изостава в стопанско и икономическо отношение. В миналото тук е било развито зеленчукопроизводството, овощарството, тютюнопроизводството и животновъдството. Работа е имало в хартиено -целулозния комбинат в Мизия. Днес хората чакат на социални помощи. 

Кметът Илия Илиевски ни посреща в своя скромен кабинет. Това за него е четвърти мандат, от 2007 до днес, 16 години живее с проблемите и успехите на своето родно село. Завършил е агрономство, работил е 25 години в сферата на земеделието. 

Един от недостатъците на днешната общинска  система е, че кметовете и кметските наместници нямат собствен бюджет, който да използват за важни и необходими дейности, както и това, че не могат да правят проекти, казва кметът на село Крушовица Илия Илиевски:
" За мен най-важното е, че успяхме да направим този прословут път от Чайка до Старото село, път, който 50 години чака....Друг проблем беше църквата, която се беше срутила и се ремонтира благодарение на едно момче - Николай Николов, което дари 100 хил. лв..Не сме доволни от църковното настоятелство ...Църквата е затворена, отваря се от време на време, по поводи.... Имахме проект воден цикъл през 2013 година, но не можа да се изпълни хубаво, не се уплътни хубаво и сега пропада ...Сега се дооправя ..Лошото е, че нямаме собствен бюджет...ти нямаш пари и като нямаш пари - какво правиш..Ние нямаме право да правим проекти, прави ги общината...Моят апел е - нагоре трябва да има стандарти, примерно като избират кмет, да се знае, че това село до 1000 човека, толкова персонал да има - кметът да си назначава персонала ...Другото - трябва да се пипне Законът за местното самоуправление и местната власт...Проблем имаме с питейната вода - тръбите са от 70-те години на 20 век.. Улиците ни са стари, прашни...Малко са ни хората за поддръжка ..."

Кметът на село Крушовица Илия Илиевски е силно критичен към случващото се в държавата, в местното самоуправление и към направеното в село Крушовица. Не спестява критиките и самокритиката, говорим и за поддръжката на гробищния парк, и за това, което е спешно да се направи за село Крушовица:
"Нямаме Наредба за гробището, хората нищо не плащат, а искат услуга, да им е почистено...Има много неща, които куцат- всеки един кмет да си напише проблемите и да се решават приоритетно...След като е беден този район - ами направете нещо, завод или цех...Където има безработни - там да се вкарат нещата..."
В селото идват лекари, но за няколко часа, необходима е постоянна здравна грижа и това извършва местен фелдшер, който помага на хората със здравословни проблеми. 

В село Крушовица има четири  пенсионерски клуба. Анелия Маринова е председател на Клуба на хората с увреждания, в който членуват 53 души. Хората са задружни, помагат си, ходят на екскурзии, участват във фестивали  и заедно се веселят. По тяхна инициатива се създава "Фестивал на баницата". Тази година първо място със своята сиропирана баница спечели Тошка Филева. НЧ "Просвета" Крушовица съхранява културните и фолклорни традиции, към него съществува библиотека с богат книжен фонд, над 9 хил. тома литература, наскоро читалището получи книги от издателство "Климент Охридски" на стойност 5 хил. лв., казва Соня Георгиева, секретар-библиотекар в читалището.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още
Проф. Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Очаква ни много пъстра и разнообразна предизборна кампания

Изборният процес е сблъсък на идеи и послания на кандидати с различни управленски визии, но той е и технология. Защото макар посланията да са важни, не по-малко важно е и как се осъществя пряката демокрация като процес. Остава по-малко от месец до изборите, в които в 265 общини в България ще се избира нова местна власт. Интересът към кметския..

публикувано на 02.10.23 в 12:45

Опасен завой в Дъбова махала безпокои местните хора

Дъбова махала се намира в Дунавската равнина, в община Брусарци.  В близост до селото тече река Лом, река Дунав е на 9 км, на 40 км е Монтана, на 27 км е Лом, София е на 150 км. Дъбова махала се намира на важен кръстопът. Има добре развити шосейни връзки с Лом, Видин, Белоградчик, Монтана, Враца и София , железопътен транспорт и жп спирка на..

публикувано на 29.09.23 в 12:30
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Видин е лакмус за съдбата на България

Ще претърпи ли развитие през следващите години един от най-бедните региони в Европа?  Какво е бъдещето на Видин?  Отговорът на тези въпроси зависи от местните избори, от които ни разделя само месец.  Възможно ли е икономическо развитие и овладяване на обезлюдяването и безработицата?  Нагласите, очакванията и надеждите за мащабна промяна дискутираме..

публикувано на 28.09.23 в 10:00
Румян Русинов

Политологът Румян Русинов: Хората са работодатели на кмета и могат да следят за изпълнението на обещанията

През последните избори у нас наблюдаваме тенденция на драстично намаляваща избирателна активност, която според политолога Румян Русинов ще се пренесе и на местния вот. Причината за това явление е изтъняващата връзка между политическия елит и електората.   "Това е една сигнална лампа за нашите политически елити. Въпросът е дали го разбраха..

публикувано на 27.09.23 в 12:51

Кой ще управлява Видин през следващите 4 години?

Кои са основните кандидати за общински кметове в Северозапада? Какви са нагласите и очакванията от предстоящите местни избори? Очаква ли се интригуваща битка за вота на избирателите?  Битка с неизвестен край се очертава за кметското място във Видин, почти сигурен балотаж и разнороден Общински съвет. Общо 16 политически формации и един..

публикувано на 26.09.23 в 14:16

Автоинструктор: Толерантни сме на пътя в други държави, не и у нас

Какви участници в движението сме и как реагираме, когато някой сгреши? Спират ли шофьорите на пешеходна пътека, къде пресичат пешеходците - където са решили или където е указано, как се влиза и излиза от кръговите кръстовища във Видин, има ли маркировка по улиците, която улеснява движението? Това са въпросите, на които търсим отговор в "Актуално"..

публикувано на 25.09.23 в 12:27

Градешница- селото, където е намерена плочката с най-древна писменост

Днес виртуално ще посетим село Градешница в община Криводол. Селото се намира на 38 км северозападно от Враца. През него тече малка река- приток на Огоста.  Районът около Градешница е богат на археологически находки, които свидетелстват за наличие на човешки общества още в ранната новокаменна епоха- става въпрос за шесто хилядолетие пр.н.е...

публикувано на 22.09.23 в 14:05