Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приоритетите - нови пътища, нова ВиК, постоянно полицейско присъствие

Село Крушовица - будното село

"Да си кмет на село е голяма отговорност, хората изискват от теб, но не знаят , че зависиш от ОбС и от кмет на община"

14
Снимка: радио Видин

Екипът на радио Видин е в село Крушовица - най-голямото село в община Мизия. Жителите са над 1300. Близките села до Крушовица са Войводово, Липница и Софрониево. През селото преминава красивата река Скът, днес обрасла с папрат, но подходяща за отдих и  риболов.
Село Крушовица е будно село, дало е на България лекари, учени, професори. 4 професори са родени в Крушовица. Един от тях е проф. Иван Митев, откривател на 6-ия сърдечен тон, обявен за учен на ХХ век, догодина ще се празнува 100 години от неговото рождение. 



През 1965 година селото е било по-голямо от град Мездра, тук са живели 4800 жители.  Днес селото намалява, 150 къщи пустеят, наследниците не си идват.  

Село Крушовица се състои от две части: старо село и ново село. В старото село се намира старинната красива сграда на църквата "Света Троица" построена през 1896, днес реконструирана и обновена с помощта на дарителя Николай Николов.



И тук, както навсякъде в българския Северозапад, трудно се намира работа. Единственото спасение за този район е близостта до АЕЦ "Козлодуй", която осигурява трудова заетост.  Това е спасението, казва кметът. Иначе районът изостава в стопанско и икономическо отношение. В миналото тук е било развито зеленчукопроизводството, овощарството, тютюнопроизводството и животновъдството. Работа е имало в хартиено -целулозния комбинат в Мизия. Днес хората чакат на социални помощи. 

Кметът Илия Илиевски ни посреща в своя скромен кабинет. Това за него е четвърти мандат, от 2007 до днес, 16 години живее с проблемите и успехите на своето родно село. Завършил е агрономство, работил е 25 години в сферата на земеделието. 

Един от недостатъците на днешната общинска  система е, че кметовете и кметските наместници нямат собствен бюджет, който да използват за важни и необходими дейности, както и това, че не могат да правят проекти, казва кметът на село Крушовица Илия Илиевски:




" За мен най-важното е, че успяхме да направим този прословут път от Чайка до Старото село, път, който 50 години чака....Друг проблем беше църквата, която се беше срутила и се ремонтира благодарение на едно момче - Николай Николов, което дари 100 хил. лв..Не сме доволни от църковното настоятелство ...Църквата е затворена, отваря се от време на време, по поводи.... Имахме проект воден цикъл през 2013 година, но не можа да се изпълни хубаво, не се уплътни хубаво и сега пропада ...Сега се дооправя ..Лошото е, че нямаме собствен бюджет...ти нямаш пари и като нямаш пари - какво правиш..Ние нямаме право да правим проекти, прави ги общината...Моят апел е - нагоре трябва да има стандарти, примерно като избират кмет, да се знае, че това село до 1000 човека, толкова персонал да има - кметът да си назначава персонала ...Другото - трябва да се пипне Законът за местното самоуправление и местната власт...Проблем имаме с питейната вода - тръбите са от 70-те години на 20 век.. Улиците ни са стари, прашни...Малко са ни хората за поддръжка ..."

Кметът на село Крушовица Илия Илиевски е силно критичен към случващото се в държавата, в местното самоуправление и към направеното в село Крушовица. Не спестява критиките и самокритиката, говорим и за поддръжката на гробищния парк, и за това, което е спешно да се направи за село Крушовица:
"Нямаме Наредба за гробището, хората нищо не плащат, а искат услуга, да им е почистено...Има много неща, които куцат- всеки един кмет да си напише проблемите и да се решават приоритетно...След като е беден този район - ами направете нещо, завод или цех...Където има безработни - там да се вкарат нещата..."




В селото идват лекари, но за няколко часа, необходима е постоянна здравна грижа и това извършва местен фелдшер, който помага на хората със здравословни проблеми. 

В село Крушовица има четири  пенсионерски клуба. Анелия Маринова е председател на Клуба на хората с увреждания, в който членуват 53 души. Хората са задружни, помагат си, ходят на екскурзии, участват във фестивали  и заедно се веселят. По тяхна инициатива се създава "Фестивал на баницата". Тази година първо място със своята сиропирана баница спечели Тошка Филева. 



НЧ "Просвета" Крушовица съхранява културните и фолклорни традиции, към него съществува библиотека с богат книжен фонд, над 9 хил. тома литература, наскоро читалището получи книги от издателство "Климент Охридски" на стойност 5 хил. лв., казва Соня Георгиева, секретар-библиотекар в читалището.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00