Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще има ли нова методика за изчисляване на такса "битови отпадъци" и кога

Снимка: Радио ВИДИН

Националният статистически институт (НСИ) ще предоставя статистическа информация на Общините, а те ще я използват при разработването на нова методика за изчисляване на такса "битови отпадъци". На база на споразумението Общините ще получават официални данни за всички жилищни сгради, жилищата в тях, броят на домакинствата и членовете на домакинствата, ползватели на услуги, като няма да бъдат предоставяни имена или други индивидуални данни за лицата.

"Доста отдавна се говори, че оттук нататък принципът ще бъде "замърсителят плаща", т.е. колкото повече боклук сме направили толкова по-голяма да бъде таксата. И така е по-справедливо. Доста отдавна знаем, че на Общините е нужна тази информация. От около година уточняваме самите параметри, които ще са им необходими. Така че вече се стигна до подписване на споразумение между Националния статистически институт и Сдружението на Общините в Република България", каза Цветан Цветков - началник на отдел "Статистически изследвания - Видин".

Между териториалните статистически бюра ще бъде подписано допълнително споразумение за предоставяне на тези данни с всяка една Община.

Хората са наясно, че плащането на данъка сега не е справедливо:

"Ние сме двама. Много ясно, че кой е един по-малко изхвърля... Как ще ни измерят кой колко отпадъци изхвърля? Нека намерят вариант, защото има хора, които изобщо не са тук и пак си плащат такса смет... Има имоти, на които не се живее... Аз съм самичък, в една къща 10 души или в един апартамент, аз плащам колкото тях. Никъде в света няма такова чудо..."

Сегашната система определя такса смет на база данъчна оценка на имотите, която не е актуализирана от години. Промяната изисква огромни инвестиции, каза кметът на Община Белоградчик Борис Николов:

"Примерно, един апартамент в Белоградчик 120 квадрата данъчната оценка е в пъти по-ниска от същия апартамент в един, да речем, черноморски град... Не еднакво количество се изхвърля от едно жилище. Има жилища, които не са обитаеми, а те са длъжни да плащат такса... Не е справедливо, в никакъв случай. В една къща могат да живеят 10 души и да изхвърлят огромно количество отпадъци, а плащат според данъчната оценка на същата къща. В другата къща живее един възрастен човек, той освобождава значително по-малко количество, а таксата е една и съща... За да не е така, това значи, че трябват милиони инвестиции - кантари, устройства, нови автомобили, за да може на всяко едно домакинство да се мери на килограм битовият отпадък и така да плаща такса. Но, този механизъм е безкрайно сложен и безкрайно скъп. Затова аз не вярвам, че скоро това ще бъде въведено в нашата държава."

Сегашното определяне на таксата рефлектира върху гражданите - коментира кметът на Община Макреш Митко Антов и даде пример как се изчислява таксата в Нидерландия:

"В град Маастрихт, примерно, има разделно събиране на отпадъците, подобно на нашите три... Това всичко е в едни подземия на блоковете. На повърхността не можеш да видиш такъв контейнер. Там се влиза с карта, поставяш си разделно. На края на града има две или три такива депа, които имат рампа. Тези същите контейнери са за по-обемисти отпадъци, като каросерия на камион, примерно, качваш се на естакадата и в съответния контейнер си изхвърляш това. Битови отпадъци, има такива кошчета по парковете за битови отпадъци за чашки, за кутии от цигари, за нещо такова. Другите битови отпадъци си купуваш един специален найлонов чувал, на него е указано какво може да се слага вътре. Това, което събираш разделно е забранено да се слага в чувала."

Хранителните отпадъци се смилат в мелнички, изхвърлят се в канализацията и се компостират в пречиствателна станция. Със закупуването на чувала за отпадъци гражданите си плащат таксата за отпадъка, който ще генерират. За спазването на правилата следи инспекторат. Отделно се плаща такса за поддържане на обществените места, обясни Митко Антов.

В Англия всеки има контейнер пред дома си, който има устройство с чипове като кантар. При извозването се отчита на съответния адрес колко килограма отпадъци са вдигнати.

"Инвестициите са много големи. И другото е, че ако е въведено навсякъде разделно събиране на отпадъците, тези неща, които се извозват, спадат на 50 процента, да не кажа и по-малко, ако се реши по друг начин въпросът за хранителните отпадъци. Ние все още генерираме едно огромно количество смет като нямаме разделно събиране дори се слагат такива неща, които дори са опасни... Примерно в нашето населено място организираното сметосъбиране го прилагаме от 2011 година и все още ни влече към някое дере, някъде там да си изхвърлим отпадъци, които е разрешено да ги изхвърли и в кофата за боклук, в контейнера. Трудно се контролира, защото отново е свързано да плащаш на някой като инспекторат да контролира. И в общи линии проблемите са доста. И трябва и самото общество да израсне така малко в мисленето си", допълни кметът на Макреш. 

НСИ ще предоставя информация на Общините от преброяването на населението, за да могат да разработят нова методика за изчисляване на размера на такса "битови отпадъци", която да влезе в сила от 2025 година.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Проф. Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Очаква ни много пъстра и разнообразна предизборна кампания

Изборният процес е сблъсък на идеи и послания на кандидати с различни управленски визии, но той е и технология. Защото макар посланията да са важни, не по-малко важно е и как се осъществя пряката демокрация като процес. Остава по-малко от месец до изборите, в които в 265 общини в България ще се избира нова местна власт. Интересът към кметския..

публикувано на 02.10.23 в 12:45

Опасен завой в Дъбова махала безпокои местните хора

Дъбова махала се намира в Дунавската равнина, в община Брусарци.  В близост до селото тече река Лом, река Дунав е на 9 км, на 40 км е Монтана, на 27 км е Лом, София е на 150 км. Дъбова махала се намира на важен кръстопът. Има добре развити шосейни връзки с Лом, Видин, Белоградчик, Монтана, Враца и София , железопътен транспорт и жп спирка на..

публикувано на 29.09.23 в 12:30
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Видин е лакмус за съдбата на България

Ще претърпи ли развитие през следващите години един от най-бедните региони в Европа?  Какво е бъдещето на Видин?  Отговорът на тези въпроси зависи от местните избори, от които ни разделя само месец.  Възможно ли е икономическо развитие и овладяване на обезлюдяването и безработицата?  Нагласите, очакванията и надеждите за мащабна промяна дискутираме..

публикувано на 28.09.23 в 10:00
Румян Русинов

Политологът Румян Русинов: Хората са работодатели на кмета и могат да следят за изпълнението на обещанията

През последните избори у нас наблюдаваме тенденция на драстично намаляваща избирателна активност, която според политолога Румян Русинов ще се пренесе и на местния вот. Причината за това явление е изтъняващата връзка между политическия елит и електората.   "Това е една сигнална лампа за нашите политически елити. Въпросът е дали го разбраха..

публикувано на 27.09.23 в 12:51

Кой ще управлява Видин през следващите 4 години?

Кои са основните кандидати за общински кметове в Северозапада? Какви са нагласите и очакванията от предстоящите местни избори? Очаква ли се интригуваща битка за вота на избирателите?  Битка с неизвестен край се очертава за кметското място във Видин, почти сигурен балотаж и разнороден Общински съвет. Общо 16 политически формации и един..

публикувано на 26.09.23 в 14:16

Автоинструктор: Толерантни сме на пътя в други държави, не и у нас

Какви участници в движението сме и как реагираме, когато някой сгреши? Спират ли шофьорите на пешеходна пътека, къде пресичат пешеходците - където са решили или където е указано, как се влиза и излиза от кръговите кръстовища във Видин, има ли маркировка по улиците, която улеснява движението? Това са въпросите, на които търсим отговор в "Актуално"..

публикувано на 25.09.23 в 12:27

Градешница- селото, където е намерена плочката с най-древна писменост

Днес виртуално ще посетим село Градешница в община Криводол. Селото се намира на 38 км северозападно от Враца. През него тече малка река- приток на Огоста.  Районът около Градешница е богат на археологически находки, които свидетелстват за наличие на човешки общества още в ранната новокаменна епоха- става въпрос за шесто хилядолетие пр.н.е...

публикувано на 22.09.23 в 14:05