Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли нова методика за изчисляване на такса "битови отпадъци" и кога

Снимка: Радио ВИДИН

Националният статистически институт (НСИ) ще предоставя статистическа информация на Общините, а те ще я използват при разработването на нова методика за изчисляване на такса "битови отпадъци". На база на споразумението Общините ще получават официални данни за всички жилищни сгради, жилищата в тях, броят на домакинствата и членовете на домакинствата, ползватели на услуги, като няма да бъдат предоставяни имена или други индивидуални данни за лицата.

"Доста отдавна се говори, че оттук нататък принципът ще бъде "замърсителят плаща", т.е. колкото повече боклук сме направили толкова по-голяма да бъде таксата. И така е по-справедливо. Доста отдавна знаем, че на Общините е нужна тази информация. От около година уточняваме самите параметри, които ще са им необходими. Така че вече се стигна до подписване на споразумение между Националния статистически институт и Сдружението на Общините в Република България", каза Цветан Цветков - началник на отдел "Статистически изследвания - Видин".

Между териториалните статистически бюра ще бъде подписано допълнително споразумение за предоставяне на тези данни с всяка една Община.

Хората са наясно, че плащането на данъка сега не е справедливо:

"Ние сме двама. Много ясно, че кой е един по-малко изхвърля... Как ще ни измерят кой колко отпадъци изхвърля? Нека намерят вариант, защото има хора, които изобщо не са тук и пак си плащат такса смет... Има имоти, на които не се живее... Аз съм самичък, в една къща 10 души или в един апартамент, аз плащам колкото тях. Никъде в света няма такова чудо..."

Сегашната система определя такса смет на база данъчна оценка на имотите, която не е актуализирана от години. Промяната изисква огромни инвестиции, каза кметът на Община Белоградчик Борис Николов:

"Примерно, един апартамент в Белоградчик 120 квадрата данъчната оценка е в пъти по-ниска от същия апартамент в един, да речем, черноморски град... Не еднакво количество се изхвърля от едно жилище. Има жилища, които не са обитаеми, а те са длъжни да плащат такса... Не е справедливо, в никакъв случай. В една къща могат да живеят 10 души и да изхвърлят огромно количество отпадъци, а плащат според данъчната оценка на същата къща. В другата къща живее един възрастен човек, той освобождава значително по-малко количество, а таксата е една и съща... За да не е така, това значи, че трябват милиони инвестиции - кантари, устройства, нови автомобили, за да може на всяко едно домакинство да се мери на килограм битовият отпадък и така да плаща такса. Но, този механизъм е безкрайно сложен и безкрайно скъп. Затова аз не вярвам, че скоро това ще бъде въведено в нашата държава."

Сегашното определяне на таксата рефлектира върху гражданите - коментира кметът на Община Макреш Митко Антов и даде пример как се изчислява таксата в Нидерландия:

"В град Маастрихт, примерно, има разделно събиране на отпадъците, подобно на нашите три... Това всичко е в едни подземия на блоковете. На повърхността не можеш да видиш такъв контейнер. Там се влиза с карта, поставяш си разделно. На края на града има две или три такива депа, които имат рампа. Тези същите контейнери са за по-обемисти отпадъци, като каросерия на камион, примерно, качваш се на естакадата и в съответния контейнер си изхвърляш това. Битови отпадъци, има такива кошчета по парковете за битови отпадъци за чашки, за кутии от цигари, за нещо такова. Другите битови отпадъци си купуваш един специален найлонов чувал, на него е указано какво може да се слага вътре. Това, което събираш разделно е забранено да се слага в чувала."

Хранителните отпадъци се смилат в мелнички, изхвърлят се в канализацията и се компостират в пречиствателна станция. Със закупуването на чувала за отпадъци гражданите си плащат таксата за отпадъка, който ще генерират. За спазването на правилата следи инспекторат. Отделно се плаща такса за поддържане на обществените места, обясни Митко Антов.

В Англия всеки има контейнер пред дома си, който има устройство с чипове като кантар. При извозването се отчита на съответния адрес колко килограма отпадъци са вдигнати.

"Инвестициите са много големи. И другото е, че ако е въведено навсякъде разделно събиране на отпадъците, тези неща, които се извозват, спадат на 50 процента, да не кажа и по-малко, ако се реши по друг начин въпросът за хранителните отпадъци. Ние все още генерираме едно огромно количество смет като нямаме разделно събиране дори се слагат такива неща, които дори са опасни... Примерно в нашето населено място организираното сметосъбиране го прилагаме от 2011 година и все още ни влече към някое дере, някъде там да си изхвърлим отпадъци, които е разрешено да ги изхвърли и в кофата за боклук, в контейнера. Трудно се контролира, защото отново е свързано да плащаш на някой като инспекторат да контролира. И в общи линии проблемите са доста. И трябва и самото общество да израсне така малко в мисленето си", допълни кметът на Макреш. 

НСИ ще предоставя информация на Общините от преброяването на населението, за да могат да разработят нова методика за изчисляване на размера на такса "битови отпадъци", която да влезе в сила от 2025 година.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20