Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Измества ли електронната търговия пазаруването във физически магазини

Снимка: Радио ВИДИН

През последните години онлайн търговията става все по-широко разпространена. По електронен път вече можем да закупим почти всичко, за което може да се сетим. Макар и да има тенденция за разширяване на електронната търговия не може да се каже, че тя измества пазаруването във физически магазини. По думите на Соня Спасова - директор на Европейския потребителски център, има потребители, които са останали разочаровани от онлайн пазаруването:

 "... Имаме потребители, които се обръщат към нас с обещанието, че никога повече няма да пазаруват онлайн, защото са срещнали проблем. Имаме и такива потребители, които споделят с нас, че от години си пазаруват основните стоки, с изключение на храна, онлайн и предпочитат да го правят, защото онлайн пазаруването им дава различни предимства. Според Българската Е-комерс асоциация има увеличение на хората, които пазаруват онлайн, да кажем в последните няколко години. Ако през 2020 г. те са били 30-31% от всички хора, които използват интернет, през 2022 г. те са били около 44% от интернет потребителите. Тоест хората в бранша, онлайн търговците и онлайн магазините установяват, че има такова увеличение..."

Таня Ангелова от Видин е собственик на онлайн магазини. Живее в Ню Йорк, САЩ, където според нея електронната търговия е много сериозно развита и предпочитана. Допълва, че тази тенденция неизменно ще дойде и в България:

"Понеже имам онлайн магазини реално купувам стока или поръчвам онлайн. В Щатите как е - масово, 90%,