Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пазаруваме с електронни ваучери от началото на 2024 година



От 1 януари хартиените ваучери за храна стават електронни.
Ще има преходен период от шест месеца - до 1 юли догодина, през който ще действат едновременно както на хартия, така и на електронен носител, обясни Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

"Предполага се, че от 1 юли 2024 година ваучерите ще бъдат само електронни. Дигитализацията на ваучерите за храна беше доста дългоочаквана от работодателите и потребителите, тъй като след пандемията от COVID-19 много от служителите продължават отчасти да работят от вкъщи или от разстояние. Самото предоставяне на хартия беше затруднено поради това. Освен това, все пак сме в XXI век. Потребителите вече са свикнали с разплащанията с карта. Навлизат мобилните и безконтактните разплащания. Тази мярка беше чакана дълго".

Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение.

"Ще има възможност ваучерът да бъде на физически носител, тоест на карта, или изцяло виртуален, в някакво мобилно приложение. Това ще зависи вече от избора, от предпочитанията на всеки конкретен работодател. България е последната страна в ЕС, в която това се случва. От повече от 10 години в някои държави е преминато изцяло на дигитални носители".

Електронният ваучер ще може да се използва частично, дори за минимална покупка. Сега сумата, посочена на хартиения ваучер, трябва да бъде изразходена, защото в търговските обекти не се връща ресто

"Това ще е едно от основните предимства на електронните ваучери - потребителите ще могат да ги използват за конкретна сума, за конкретна покупка. Ще може да пазарувате както за по-малки суми, за кафе, закуска, така и за по-големи суми, но няма да трябва да използвате кръгла сума, както беше досега. От ваучерите за храна няма да могат да се теглят средства в брой обаче".

В България системата съществува от около 20 години и е строго регулирана от Министерството на финансите (МФ) и Националната агенция за приходите (НАП). Всяка година с държавния бюджет се определя годишна квота, която регулира и размера на пазара. Тази година тя е 1,4 млрд. лева - тоест до този размер могат да бъдат издавани ваучери за храна. Освободени от облагане с данък са до 200 лева месечно на работник.

"По принцип увеличението зависи както от възможностите на работодателите, така и от държавния бюджет, именно заради тази квота. Постепенно в последните години сумата нарасна значително. Спрямо покупателната способност на потребителите и растящата все още инфлация при храните - може би може да се очаква в следващите години тази сума да нарасне, да се промени".

Дигитализацията на ваучерите за храна означава удобство и по-голяма сигурност, е мнението на видинчанка, която всеки месец получава ваучери за храна от фирмата, в която работи.

"Чух за нововъведението, харесва ми. Няма да е нужно да съм на работа, да се редя, да чакам за ваучерите, дори да съм отпуск или болничен, дори да съм извън града - ще ги получавам. По-удобно е, по-бързо е. Идеята звучи добре, ще става по-бързо. Няма и да чакаме толкова много. На по-възрастните хора не им допада електронизацията".

Ваучерите ще могат да се използват в магазините, където има ПОС терминал или в онлайн магазин за хранителни продукти. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици призоваха да бъде "съживен" Мемориалът на жертвите на комунизма във Видин (СНИМКИ)

Ученици и техни преподаватели от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин призоваваха институциите и обществеността да "съживят" Мемориала на жертвите на комунизма в града. Те организираха пред занемареното здание в Крайдунавския парк изнесен урок по повод Деня на почит към жертвите на комунистическия режим , който се отбелязва на 1 февруари. Инициативата е..

публикувано на 30.01.25 в 16:52

Симфониета Видин с нови творчески проекти

Летни музикални празници ще се проведат за пета поредна година във Видин. Организацията за музикалното събитие вече започна, каза директорът на Симфониета Видин Мирослав Кръстев . През тази година оркестърът планира и други проекти, самостоятелно и в партньорство.  "И през тази година ще продължим да реализираме някои от най-успешните ни проекти..

публикувано на 30.01.25 в 15:01

Подобрява се състоянието на пострадалия мъж от Софрониево

Младият мъж от врачанското село Софрониево, който се нуждаеше от рехабилитация, за да може отново да проходи след трудов инцидент, е започнал възстановителни процедури. За Миглен, който е баща на малко момиче, ви разказахме преди около месец. Той е пострадал в склад за вторични суровини и известно време е бил обездвижен от кръста надолу. След вълна..

публикувано на 30.01.25 в 14:00

Жителите на Черно поле обикалят десетки километри заради пропаднал път

Пътят, който свърза Черно поле с област Монтана продължава да е неизползваем заради пропаднал участък. Жителите на ружинското село са принудени да заобикалят десетки километри, за да стигнат до Брусарци, където много от тях имат личен лекар и си купуват лекарства, обясни Иво Георгиев , жител на селото.  "Пътят, който е Черно поле - Брусарци..

публикувано на 30.01.25 в 13:00

В "Музикална зона" на 30 януари 2025 слушаме Phil Collins Big Band

Фил Колинс днес става на 74 г., а "Фил Колинс биг бенд" е страничен проект на английския рок барабанист, певец и музикант. Съществува в периода 1996 – 1998 г., като има събитийни изяви и извън него. Идеята за биг бенда е вдъхновена от проект на барабаниста на рок група "Ръш" Нийл Пърт, с който отдава почит на джаз барабаниста Бъди Рич – ранно..

публикувано на 30.01.25 в 09:00

Изби от Дунавската равнина отварят врати за посетители на Трифон Зарезан

С Ден на отворените врати винопроизводители от Сдружение „Дунавски винари “ ще отбележат Трифон Зарезан. В инициативата се включват 14 изби от Западна и Централна Дунавска равнина, които ще представят своята дейност, посетителите ще могат да научат повече за производството на вино, за местните и международните винени сортове, ще могат и да опитат от..

публикувано на 29.01.25 в 18:55

Как една зимна приказка донесе на Красимир Петров от Видин награда от National Geographic

Днес ще ви запознаем с Красимир Петров , чийто житейски път започва във Видин. Тук преминава голяма част от съзнателния му живот и професионалното му развитие. В момента Красимир живее в Пловдив - родния град на неговата половинка. Кариерата му е впечатляваща и разнообразна - започва като учител по физическо възпитание в Дунавци, а по-късно..

публикувано на 29.01.25 в 17:45