Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превантивна акция за пътна безопасност проведоха във Видин

Инициативата е по повод 20 септември, обявен за Ден без жертви на пътя

Превантивна акция с информационна насоченост проведоха от Сектор "Пътна полиция" във Видин. Инициативата е по случай днешния 20 септември, който е определен за Ден без жертви на пътя в рамките на дните на безопасността на пътя (Safety Days), организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL), обясни старши инспектор Румен Топалпенчев

Той представи данни относно възникналите от началото на годината инциденти на пътя:

"В периода от 1 януари 2023 година до настоящия момент на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР - Видин, са станали 307 пътнотранспортни произшествия, от които 60 - тежки. За жалост, с 14 загинали и 74 ранени. Установени са 83 водачи на моторни превозни средства, които са управлявали след употребата на алкохол и 61 - след употребата на наркотични вещества и техните аналози."

От Сектор "Пътна полиция" спираха превозни средства на ул. "Цар Симеон Велики" и връчваха на шофьорите информационни материали. Листовки бяха раздавани и на пешеходци и други участници в движението.

"Апелираме към водачите при управление на МПС да използват обезопасителни колани, да не разговарят по телефоните, както и за обезопасителни седалки за превоз на малки деца. Апелираме към толерантност на пътя, да се спазват скоростните режими и да оказваме необходимото внимание на децата, които към настоящия момент вече са по улиците на града във връзка със започналата учебна година", каза старши инспектор Топалпенчев.

В информационната кампания се включиха и представители на младежката организация на Българския червен кръст във Видин. Важно е да се напомня какви са задълженията ни като участници в пътното движение, каза Радостина Йорданова, командир на младежкия авариен екип: 

"Според мен така или иначе в нашата малка държава са малко хората, не е нужно да ги намаляваме още повече с пътнотранспортни произшествия по пътищата - било то с пешеходци, с водачи на коли, с водачи на колелета, с водачи на тротинетки. Редно е да се знае правилникът за движение по пътищата, независимо дали управляваш кола, или се движиш пеша." 

Радостина Йорданова разказа и за другите инициативи, които представителите на БЧК осъществяват за подобряване на пътната безопасност: 

"В училищата се влиза, като се преподава движение по пътищата - особено на малките деца, от първи до четвърти клас, защото тогава се учим най-вече как да се движим сами по пътищата. От друга страна доброволците ни се обучават по първа долекарска помощ и психосоциална подкрепа, което е една от най-важните дейности, спасявайки човек на пътя."

С отбелязването на Деня без жертви на пътя се цели чрез всички средства за комуникация да се популяризира в най-висока степен и сред максимален брой хора идеята за нула загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. Идеята е да се организират събития, с които да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при пътнотранспортни произшествия по пътищата на Европа и страната ни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26